Patra News
Slider Υγεία

Παρενέργειες από το πιο διαδεδομένο παυσίπονο παγκοσμίως

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πιο διαδεδομένο παυσίπονο παγκοσμίως θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα από το να απομακρύνει απλώς τον πονοκέφαλό μας.

Η ακεταμινοφαίνη, γνωστή και ως παρακεταμόλη, φαρμακευτική ουσία που πωλείται ευρέως με την εμπορική ονομασία Panadol, φαίνεται πως μειώνει την αντίσταση του χρήστη στην ανάληψη ρίσκων και οδηγεί σε συμπεριφορές με αυξημένο κίνδυνο.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 και μέτρησε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων όταν βρίσκονται υπό την επήρεια αυτού του πασίγνωστου παυσίπονου.

«Η ακεταμινοφαίνη φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όταν εξετάζουν επικίνδυνες δραστηριότητες – απλώς δεν νιώθουν τόσο φοβισμένοι«, εξήγησε πέρυσι ο νευροεπιστήμονας Baldwin Way από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τα ευρήματα προστίθενται σε μια πρόσφατη έρευνα που υποδηλώνει ότι οι επιδράσεις της ακεταμινοφαίνης στηn μείωση του πόνου επεκτείνονται και σε διάφορες ψυχολογικές διεργασίες, μειώνοντας τη δεκτικότητα των ανθρώπων σε πληγωμένα συναισθήματα, βιώνοντας μειωμένη ενσυναίσθηση και ακόμη και αμβλύνοντας τις γνωστικές λειτουργίες.

Τι είναι τα παυσίπονα

Τα παυσίπονα είναι είδη φαρμάκων που ανακουφίζουν από διάφορες μορφές πόνου από τραυματισμούς, πονοκεφάλους, ακόμα και αρθρίτιδα. Σε αντίθεση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αναισθησία για χειρουργική επέμβαση, τα αναλγητικά δεν απενεργοποιούν τα νεύρα του χρήστη, ούτε αλλάζουν την ικανότητά του να επικοινωνεί με το περιβάλλον του.

Τα αναλγητικά χρησιμοποιούνται συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση, συνταγογραφούμενα λόγω τραυματισμού, οξέος και βραχυπρόθεσμου πόνου, κράμπες και χρόνιου πόνου όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος ή ο πόνος στην πλάτη.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αναλγητικών: τα οπιοειδή και τα αντιφλεγμονώδη αναλγητικά. Τα αντιφλεγμονώδη αναλγητικά δρουν μειώνοντας το πρήξιμο στο σημείο του πόνου, όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη και η ασπιρίνη.

Από την άλλη πλευρά, τα αναλγητικά οπιοειδή λειτουργούν αλλάζοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις ενός ατόμου όταν αντιλαμβάνεται πόνο. Πολλά από αυτά είναι παρόμοια με την μορφίνη, όπως η μεθαδόνη, η κωδεΐνη και άλλα.

Τα παυσίπονα ίσως προκαλούν ριψοκίνδυνες αλλαγές στην συμπεριφορά

Σύμφωνα ερευνητές, η παρακεταμόλη αλλάζει την συμπεριφορά ενός ατόμου. Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ακεταμινοφαίνη θεωρείται ότι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, όταν αναλογίζονται το αν θα συμμετάσχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες. Με λίγα λόγια αισθάνονται λιγότερο φοβισμένοι.

Καθώς η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι και την προμηθευόμαστε χωρίς ιατρική συνταγή, αυτή η παρενέργειά της να οδηγεί σε πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές θα μπορούσε να έχει ζωτικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Παρόμοια Άρθρα

Εφύρα: Σφίγγει ο κλοιός, η ΕΛΑΣ θεωρεί πως αργά ή γρήγορα θα βρει τον δράστη της δολοφονίας

Χρήστος Βεργαναλάκης

Με ισχυρή ομάδα πάει για την ανατροπή στο δήμο Ηλιδας ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

Χρήστος Βεργαναλάκης

Επιμελητήρια: Μη χτυπάτε τον Μαρλαφέκα, σεβαστείτε τη διαφορετική άποψη

Χρήστος Βεργαναλάκης