Patra News
Υγεία

Ιός της καμήλας: Οι διαφορές με τη γρίπη – Μετάδοση και συμπτώματα

Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη και ειδικά στη Βρετανία η λεγόμενη γρίπη της καμήλας ή «το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής», όπως είναι επιστημονικά γνωστή.

Ειδικότερα, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (16/12) στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι η μετάδοση της εν λόγω νόσου γίνεται με τη στενή επαφή με την καμήλα, όμως δεν ανησυχεί ότι θα έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα.

«Οι Βρετανοί ανησύχησαν γιατί πολλοί πήγαν σε αγώνες. Είναι γνωστή η νόσος από το 2012. Τα πρακτορεία όταν πας στη Μέση Ανατολή σε ενημερώνουν», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Δεν είναι πολύ μεταδοτική σε σχέση με την κλασική γρίπη, αλλά ο ένας στους τρεις που νοσεί μπορεί να καταλήξει. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε στην Ελλάδα», υπογράμμισε η κ. Παγώνη. Η ίδια είχε πει ότι η μετάδοση γίνεται με την επαφή με την καμήλα, ή όταν κάποιος έχει κολλήσει διά της αναπνευστικής οδού.

Σχετικά με τις ημέρες των γιορτών, η κ. Παγώνη συμβούλευσε να βάλουμε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό.

«Όσοι πάνε σε τραπέζια καλό είναι να έχουν κάνει ένα τεστ για τον κορονοϊό γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί» ανέφερε.

Τα συμπτώματα της γρίπης της καμήλας

Τα συμπτώματα του MERS κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή ήπια αναπνευστικά συμπτώματα έως σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο και θάνατο.

Τυπικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια.

Η ασθένεια μπορεί επίσης να γίνει σοβαρή. «Σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, που απαιτεί μηχανικό αερισμό και υποστήριξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο ιός φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως νεφρική νόσο, καρκίνο, χρόνια πνευμονοπάθεια ασθένεια και διαβήτη», λέει ο ΠΟΥ.

Πώς μεταδίδεται η κλασική γρίπη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παρόμοια Άρθρα

Ο Πλεύρης άναψε πράσινο για Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Χρήστος Βεργαναλάκης

Μήλα: Θαυματουργά για την υγεία – Από ποιες ασθένειες προστατεύουν, ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι

Nikoleta

Τους μετέφερε προβλήματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας

Χρήστος Βεργαναλάκης