Patra News
Slider Οικονομία Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Κατάμεστο το “Πολύεδρο” – Βαρυσήμαντες ανακοινώσεις για τη Δυτική Ελλάδα – Διοργάνωση: PatraNews.gr

Εξαιρετικά λυσιτελής και παραγωγική ήταν η Ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα», που διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου 22 Απριλίου, στον κατάμεστο από κόσμο κήπο του “Πολυέδρου”. (Κανακάρη 147 Πάτρα).

Στην Ημερίδα, που διοργάνωσε με επιτυχία η ΑΜΚΕ Γέφυρα Επικοινωνίας, με την υποστήριξη επικοινωνίας του Patra News.gr, μίλησαν μια σειρά από σημαντικά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, του επιχειρείν, της τοπικής οικονομίας και του παραγωγικού τομέα.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο γνωστός δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος. Την εικαστική επιμέλεια του χώρου και τις γευστικές εκπλήξεις, που προσφέρθηκαν στους ακροατές, είχε αναλάβει η Όλγα Νικολοπούλου

 

Ανάμεσα στους ακροατές, ήσαν: Ο πρ. Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, η πρ. Περιφερειάρχης, Δήμητρα Μπάστα – Γεωργακοπούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Σπύρος Σκιαδαρέσης, οι πρώην Αντιδήμαρχοι, Σπύρος Καραχάλιος, Γιώργος Ζαφειρόπουλος και Αλέξης Σκαρμέας, οι υποψήφιες βουλευτίνες ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αχαΐας, Ολυμπία Λόη και Σταυρούλα Λουκοπούλου, ηπρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Λακκόπετρας «Ερυθρά Γαία» Σοφία Πανίτσα, ο τηλεοπτικός παραγωγός, Αχιλλέας Παπαδιονυσίου, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πανελλαδικού περιοδικού “πατρινόραμα”, δημοσιογράφος, Ευτυχία Λαμπροπούλου κ.ά. 

Οι ομιλητές παρουσίασαν στοιχεία, προτάσεις, αλλά και σκέψεις, για την διείσδυση της καινοτομίας στην τοπική οικονομία και την σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα της περιοχής ως μοχλό ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος. Επίσης αναλύθηκαν οι τρόποι που θα μπορέσει η καινοτομία να αποκτήσει οντότητα σε περιφερειακό επίπεδο, αφού όλοι συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο η διάχυση της γνώσης να μεταφέρεται από το κέντρο στην περιφέρεια.

Αναφερόμενοι ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σημείωσαν ότι “είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο, διότι έχουν μεν γίνει ορισμένα βήματα, αλλά ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Θα παραθέσω σύντομα ορισμένα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.”

 

Όπως αναλύθηκε, ανάμεσα στα άλλα:

“Μέχρι το 2018 η Η Δυτική Ελλάδα κινούνταν σχετικά κοντά στον πανελλαδικό μ.ό. όσον αφορά την καινοτομία. Το ποσοστό των επιχειρήσεων με καινοτομία προϊόντος ήταν στο 45,1% του συνόλου των επιχειρήσεων ενώ ο πανελλαδικός μ.ό. ήταν 42%. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα είναι στο 57,8%  και οι επιχειρήσεις με καινοτομίες επιχειρησιακής διαδικασίας ήταν στο 49,3%. Εκεί που υπάρχει όμως σοβαρή υστέρηση, είναι στις δαπάνες.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο δαπάνες για έρευνα και καινοτομία το 2019 ήταν στο 1,4% του ΑΕΠ ενώ σε όλη την Ελλάδα στο 1,27% και στην ΕΕ στο 2,15%.

Σε απόλυτους αριθμούς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δαπανούσε το 2019 μόλις 172 εκατ. ευρώ ανά κάτοικοι, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν στα 214 εκατ. ευρώ και η Ευρώπη στα 685 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό θα πρέπει να αυξηθεί.

Εκεί που διαπιστώνουμε μια ευχάριστη έκπληξη, είναι στο μερίδιο ερευνητών στο εργατικό δυναμικό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο είναι στο 1,01% ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι στο 0,87% και στην Ευρώπη των 28 στο 0,90%. 

Το θετικό στοιχείο είναι πως το 32,5% των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας συνεργάζονται με τρίτους για την ανάπτυξη καινοτομίων, όταν ο πανελλαδικός μ.ό. είναι 21,4%.

 

 

Επίσης, οι ομιλητές, ανέδειξαν τον κομβικό ρόλο του Πανεπιστημίου Πατρών στη σύνδεση με τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα,  διότι όπως τονίστηκε: “Είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων και αύξηση της δεξαμενής του επιστημονικού δυναμικού. Η ικανότητα μίας χώρας να καινοτομεί συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού της δυναμικού, την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, και εν τέλει, με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Η Δυτική Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα των ανταγωνιστικών κλιματικών συνθηκών και της ποιότητας ζωής για την προσέλκυση ψηφιακών εργαζομένων, άρα μπορεί να συμβάλει και στο brain gain και στην αναστροφή του Brain drain.”

 

 

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 

 

Στην Ημερίδα ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, που διοργάνωσε η ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Μ.Κ.Ε στο “Πολύεδρο”, με χορηγό επικοινωνίας το Patra News,gr μίλησαν οι:

  • Ζαΐμης Φωκίων  – Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας & Καινοτομίας Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.
  • Παππάς Γεώργιος – Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής. Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας.
  • Ρούπας Ηρακλής – Οικονομολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
  • Δημήτριος Μουτούσης, Πρόεδρος του τμήματος των Πατρών 11-25 “Αγιος Ανδρέας ” της ΑΗΕΡΑ HELLAS,
  • Λουκόπουλος Βασίλειος – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.
  •  Πέτρος Μαντάς – Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ). 7. Λάμπρος Δημητρογιάννης – Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας,
  • Λυκούργος Σταυρουλόπουλος- Οικονομολόγος, Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.
  • Μάριος Πραπόπουλος, BEng, MSc, Εμπειρογνώμονας Γεωργίας Ακριβείας. 11. Φάνης Ζαχαράτος, Οικονομολόγος, Υπεύθυνος Αγροδιατροφικής σύμπραξης
  • Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος-Επιχειρηματίας & Οικονομολόγος

Παρόμοια Άρθρα

Τρακάρισμα στην Πατρών-Πύργου, στη Βάρδα, έκλεισε ο δρόμος για 30′

Σε ποια περιοχή θα κλείσουν τα Σχολεία λόγω χιονιά!

Χρήστος Βεργαναλάκης

Ο «χάρτης» πληρωμών e-ΕΦΚΑ, OΑΕΔ & ΟΠΕΚΑ (ημερομηνίες)

Nikoleta