Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Απόφαση ράπισμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του ομοφοβικού και ρατσιστή Αμβρόσιου

Κατάχρηση του δικαιώματος της έκφρασης και όχι αποστέρηση του, θεωρεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το άρθρο-λίβελο κατά των ομοφύλων που είχε υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2015 ο τότε ενεργεία Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του κατά της αμετάκλητης καταδίκης του σε φυλάκιση 5 μηνών με αναστολή για όσα έγραψε σε άρθρο του με τίτλο «ΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ! Ας είμαστε ειλικρινείς, ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ» που περιείχε κείμενο που στόχευε τους ομοφύλους.

Η Βουλή των Ελλήνων συζητούσε τότε την προτεινόμενη νομοθεσία για τη θέσπιση συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πολλοί ιστότοποι και ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την ανάρτηση του . Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, ο προσφεύγων δημοσίευσε ένα άλλο άρθρο στο ιστολόγιό του, επιδιώκοντας να διευκρινίσει ότι δεν είχε υποκινήσει βία, αλλά είχε στοχεύσει τους πολιτικούς για το νομοσχέδιο που επρόκειτο να συζητηθεί.

Ο προσφεύγων τελικά καταδικάστηκε αμετάκλητα σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή, για παραβίαση του Ν. 927/1979 (περί κολασμού πράξεων που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις). Στη συνέχεια προσέφυγε στο Στρασβούργο ότι η ποινική του καταδίκη παραβίασε την ελευθερία της έκφρασής του.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο ο προσφεύγων με την προσφυγή του προσπάθησε να εκτρέψει το άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) από τον πραγματικό σκοπό του, χρησιμοποιώντας το για σκοπούς που ήταν σαφώς αντίθετοι με τις αξίες που η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσπαθούσε να προωθήσει.

Το Δικαστήριο έκρινε, σύμφωνα με το άρθρο 17 (απαγόρευση κατάχρησης δικαιώματος), ότι η προσφυγή ήταν ratione materiae ασυμβίβαστη με τις διατάξεις της ΕΣΔΑ και την απέρριψε ως απαράδεκτη.

Παρόμοια Άρθρα

Συγχαρητήρια στη ΔΑΚΕ Καθηγητών

Δημητρίου

Ο Βασίλης Μπίκας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Αγρίνιο

Χρήστος Βεργαναλάκης

Αναβάλλονται οι παραστάσεις του Καρυοθραύστη στην Πάτρα

news