Patra News
Slider Οικονομία

ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ; Τί συμβαίνει πραγματικά – Ανάλυση για το Patra News. gr

Της Ιωάννας Λιούτα
Πολιτικής και Οικονομικής αναλύτριας.

Χάνουν οι Τράπεζες;

 

🔴 Τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ακριβαίνουν κατά 27% με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων και μαζί το κόστος των μηνιαίων δόσεων που πρέπει να καταβληθούν.
🔴Ο κ.Στουρνάρας μετά τα ”μπινελίκια” στις Τράπεζες άρχισε να τις εκλιπαρεί για το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά.
🔴 Σίγουρα είναι θετικό το πάγωμα των επιτοκίων αλλά γίνεται πολύ αργά και το κόστος για τις Τράπεζες είναι απειροελάχιστο (100.000.000 ευρώ).
🔴 Οι Τράπεζες αφού αποκόμισαν ασύλληπτα κέρδη και οφέλη, όλους τους προηγούμενους μήνες, εις βάρος των δανειοληπτών και εφόσον το κόστος είναι αμελητέο, συμφώνησαν με τον Υπουργό (προεκλογικά) να πετάξουν ένα ψίχουλο στους συνεπείς δανειολήπτες των στεγαστικών.
🔴 Για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις ,ούτε κουβέντα.
🔴Περιχαρής ο Υπουργός διακήρυξε την ”στήριξη” της Κυβέρνησης ,ότι τα ”μπινελίκια” έπιασαν τόπο και κυρίως ότι έχει λόγο και βούληση στο εγχώριο Τραπεζικό σύστημα.
🔴Το κόστος θα είναι 100.000.000 ευρώ, εφόσον οι αυξήσεις επιτοκίων που θα έρθουν θα είναι περίπου στη μισή μονάδα.Αν όμως η ΕΚΤ προβεί σε αυξήσεις πάνω από μισή μονάδα το κόστος θα είναι μεγαλύτερο.
🔴 Σημειώνουμε ότι το έσοδο των 100.000.000 ευρώ που ”χάνουν” οι Τράπεζες δεν είχε προϋπολογιστεί στους στόχους των τραπεζών για το 2023, καθώς οι τέσσερις τράπεζες υπέθεταν ένα DFR 2,5%, δηλαδή χαμηλότερα από το ανώτατο όριο.
🔴Ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει την μεγαλύτερη σε όγκο αύξηση κερδών καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 άγγιξαν τα 3,18 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 89,5% κυρίως λόγω των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που ”παρκάρονται””στις Τράπεζες.
🔴Οι Τράπεζες και δεν χάνουν και τους ”χρωστάει” η Κυβέρνηση

Παρόμοια Άρθρα

Βέροια: Επιμένει η 29χρονη μητέρα – «Το παιδί μου ζει»

Γιώργος Αθανασόπουλος

11χρονο παιδί πνίγηκε μπλεγμένο σε δίχτυα σημαδούρας!

Χρήστος Βεργαναλάκης

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ POS: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250.000 ΟΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ