Patra News
Κόσμος

Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την Παρασκευή διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν καθώς και για τον Ρώσο Επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Πούτιν «φέρεται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού [παιδιών] και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού [παιδιών] από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο διαμεσολαβητής είναι ύποπτος για το ίδιο πράγμα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι οι αποφάσεις του ΔΠΔ «δεν έχουν καμία σημασία» για τη Ρωσία.

«Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανές «συνταγές» σύλληψης που προέρχονται από το ΔΠΔ θα είναι νομικά άκυρες για εμάς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Παρότι η Ρωσική πλευρά δεν αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης εντάλματος σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως θα έχει συνέπειες.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου θα δικαστεί – για να γίνει αυτό πρέπει πράγματι να συλληφθεί και να μεταφερθεί στη Χάγη, καθώς το ΔΠΔ δεν διεξάγει δίκες ερήμην. Και είναι απίθανο ο Πούτιν να πάει σε εκείνες τις 123 χώρες που έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης και θα μπορούσαν να τον συλλάβουν βάσει εντάλματος του ΔΠΔ.

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θα είχε κυρίως πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες.

Η απόφαση του ΔΠΔ είναι μια συμβολική δήλωση ότι η Δύση δεν θα «ασχολείται» πλέον με τον Πούτιν. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ και επομένως είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν τον Πούτιν εάν εισέλθει στο έδαφός τους. Δηλαδή, τουλάχιστον σε αυτή τη γραμμή, οι όποιες προσωπικές επαφές με τη μορφή επισκέψεων είναι κλειστές για τον Πούτιν.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Δύση σε όλους τους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του μη δυτικού κόσμου, ότι ο Πούτιν είναι παρίας και οποιαδήποτε επαφή μαζί του είναι, στην πραγματικότητα, επαφή με έναν μελλοντικό κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η είδηση για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν εμφανίστηκε την ίδια ημέρα που επιβεβαιώθηκε επίσημα η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης πρόσφατα ότι ο Πούτιν δεν απέκλεισε ένα ταξίδι στη φετινή σύνοδο κορυφής της G-20 στην Ινδία [ωστόσο ούτε η Ινδία έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης]. Ένα ένταλμα σύλληψης δεν θα εκτροχιάσει, φυσικά, την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ. Αλλά το πληροφοριακό υπόβαθρο, τουλάχιστον στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, θα είναι κατάλληλο.

Πρόκειται επίσης για ένα ακόμη μήνυμα προς τις ρωσικές ελίτ ότι ο Πούτιν «δεν θα τη γλιτώσει πλέον» μετά τον πόλεμο. Και κατά συνέπεια, το μήνυμα είναι ότι αν οι ρωσικές ελίτ θέλουν αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση, πρέπει να απομακρύνουν τον Πούτιν από την προεδρία και να τον παραδώσουν στη Χάγη, όπως έκαναν τότε οι Σέρβοι με τον Μιλόσεβιτς. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα προηγούμενα μηνύματα-συμπεριλαμβανομένων των πρωτοφανών κυρώσεων-δεν οδήγησαν σε εξέγερση της ρωσικής ελίτ κατά του Πούτιν, έτσι το ένταλμα σύλληψης είναι απίθανο να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν από το ΔΠΔ, είναι επίσης ένα μήνυμα της Δύσης προς όλους εκείνους που προτείνουν να διαπραγματευτούν κάποιο είδος συμβιβασμού με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι επίσης ένα μήνυμα προς τον ίδιο τον Πούτιν ότι η Δύση δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μαζί του. Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη θέση εκείνων στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου που είναι υπέρ των συμβιβασμών στον πόλεμο στην Ουκρανία ή τουλάχιστον υπέρ του τερματισμού του μέσω μιας ανακωχής στην υπάρχουσα γραμμή του μετώπου, όπως προτείνουν οι Κινέζοι. Και ενισχύουν τη θέση εκείνων που υποστηρίζουν τον «πόλεμο μέχρι το νικηφόρο τέλος» με κάθε κόστος και με κάθε μέσο, μέχρι και τα πυρηνικά όπλα. Δεν υπάρχει «τίποτα άλλο να χάσουμε», λένε.

Όμως αν ο συμβιβασμός για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία καρποφορήσει και οι παγκόσμιοι ηγέτες-συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Δύσης- συνεχίσουν να μιλούν στον Πούτιν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, αυτό θα σημάνει την κατάρρευση του ΔΠΔ ως διεθνούς τιμωρητικού θεσμού. Μετά από αυτό, τα εντάλματα σύλληψής του είναι απίθανο να τρομάξουν κανέναν.

Παρόμοια Άρθρα

Γαλλία: Kόκορας δικαιώθηκε από… δικαστήριο για το πολύ δυνατό λάλημά του

Nikoleta

Ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ – Ο Πούτιν κόβει τα νήματα από διάφορες Συμφωνίες

Γιώργος Αθανασόπουλος

Τιτανικός: Στη δημοσιότητα σπάνιες εικόνες από το ναυάγιο

Nikoleta