Patra News
Slider Ελλάδα Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Στα όπλα η Ηλεία, έτοιμη να κηρύξει τον πόλεμο στην κυβέρνηση!

Ραντεβού με την Νίκη Κεραμέως θα επιδιώξουν και άμεσα οι φορείς της Ηλείας για να την πιέσουν να παγώσει το προεδρικό διάταγμα που θα βάλει και επισήμως “λουκέτο” στα τμήματα της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας. Αυτό αποφάσισαν στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Ήλιδας και Πύργου στην Αμαλιάδα. Είναι απίθανο όμως να επανέλθουν για φέτος τα δύο τμήματα στο μηχανογραφικό και να υπάρξει αριθμός εισακτέων στα δύο τμήματα για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022. Οι δήμαρχοι της Ηλείας, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές του νομού θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Αυτή ήταν μια από τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες, ενώ θα προετοιμαστεί και μια επικοινωνιακή επίθεση πανελλαδικά για το θέμα της κατάργησης των δύο τμημάτων της Ηλείας.

Στην κοινή συνεδρίαση συμμετείχαν πέραν από τους οικοδεσπότες, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι δήμαρχοι Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Μπράμος Μαρία Μπίλια και Ζωή Αναστασοπούλου, ο πρώην βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος κ.α.

Λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων απουσίασαν οι πέντε βουλευτές του νομού. Να αναφέρουμε πως όπως την περασμένη Δευτέρα έτσι και χθες, δεν έλειψαν οι αιχμές και οι εντάσεις κυρίως ανάμεσα στον πρώην δήμαρχο Αμαλιάδας Δημήτρη Κράλλη και τον δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, καθώς ο κ. Κράλλης επεκτάθηκε σε θέματα πέραν αυτού που συζητείτο. Ενώ συνεχίστηκε η κόντρα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας όταν τοποθετήθηκε

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στην τοποθέτησή του επισήμανε πως πρέπει να υπάρξουν προτάσεις για τον τρόπο αντίδρασης στη συνεδρίαση, προτάσεις που πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. “Από αύριο το πρωί πως αντιδρούμε και πως μπορούμε να πλήξουμε την κεντρική εξουσία έτσι ώστε να αντιληφθεί γενικότερα γενική η ελληνική κοινωνία αυτό που συντελείται. Γιατί αντίστοιχα με εμάς έχουν το ίδιο πρόβλημα κι άλλες περιοχές. Βέβαια εδώ στην Ηλεία εμείς εξαφανιστήκαμε από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Οι καιροί έχουν αλλάξει και θεωρώ ότι έχουν παρέλθει αυτές οι εποχές που έκλειναν οι νομαρχίες, τα δημόσια κτίρια, είχαμε καταλήψεις και όλα αυτά μπορούσα να εισακουστούν από την κεντρική πολιτική σκηνή και να βρούμε μία λύση. Αυτά έχουν παρέλθει. Άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε έξυπνο τρόπο, που δεν θα αποβλέπει στο λαϊκισμό, γιατί σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε εύκολα εμείς οι ίδιοι να χάσουμε την επιχειρηματολογία μας, να απαξιώσουμε τον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την ύστατη αυτή στιγμή να διασώσουμε ότι κι αν διασώζεται».

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στην ομιλία του θέλησε να βάλει την Ηλεία απέναντι από το λόμπι της Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και ζήτησε οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ηλείας τουλάχιστον να δεσμευτούν ότι δεν θα ψηφίσουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών.

“Ουσιαστικά από εκεί ήταν ένα μέσο πίεσης που η Περιφέρεια το έκαψε στην διαδρομή. Δείχνουμε να έχουμε αιφνιδιαστεί, εγώ δεν έχω αιφνιδιαστεί. Αυτή η ήπια προσέγγιση με την απλή παράθεση των επιχειρημάτων και μετά πάμε σπίτι μας, απέδωσε αυτό που πήραμε, τη νύχτα. Χρειάζεται δυναμική και συγκεκριμένες αποφάσεις. Όχι ευχές και ούτε προειδοποιητικές βολές. Κανονικές βολές. Άρα η Περιφέρεια πρέπει να πει αυτό και να πάρει μία απόφαση να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Γιατί άλλο δεν βάζω φοιτητές στο μηχανογραφικό κι άλλο τα κλείνω οριστικά. Ακόμα δεν έχουν γίνει αυτές οι πράξεις. Το απαιτούμε… Από την κυβέρνηση ζητάμε να μην προχωρήσει στο προεδρικό διάταγμα και στην υπουργική απόφαση. Οι βουλευτές δεν θα πάθουν κάτι αν και οι πέντε βουλευτές υπογράψουν ένα κείμενο σε αυτή την κατεύθυνση, διαμαρτυρίας-καταγγελίας αλλά και απαίτησης να μην προχωρήσει το κανονιστικό πλαίσιο που θα βάλει ταφόπλακα.
Σε επίπεδο κοινωνίας, δεν υπάρχουν προσλαμβάνουσες εικόνες της αντίδρασης, τα έγγραφα είναι αόρατα δε γίνεται κάτι με τα έγγραφα απλά. Πρέπει να υπάρξει πίεση και έντονη εξωστρέφεια. Προτείνω με τα συνθήματα που θα συμφωνήσουμε εδώ και την εικόνα μίας περιφέρειας στο χαρτί που η Ηλεία θα λείπει, θα είναι μαύρη, καθώς αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε σχέση με την φοβερή απόκλιση εντός της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που βιώνει η Ηλεία, να έχουμε ένα πανό όπου η Ηλεία θα είναι με μαύρο, θα απέχει, δεν θα την έχουμε καθόλου και θα γράφουμε. ΠΑΤΡΑ ΠΥΡΓΟΣ Χ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΗΛΕΙΑΣ Χ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ Χ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ Χ. Για να γίνει η ταραχή που πρέπει να γίνει σε κάποιους. Γιατί αλλιώς με αυτό το πολύ κοσμοπολίτικο και το λαϊφστάιλ δε γίνεται ετσι δουλειά. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις τοπικές εφημερίδες κάθε μέρα ένα σποτ. Ένα σποτ το οποίο θα είναι σκληρό. Η Ηλεία ανήκει στην Ελλάδα; Μας θέλετε; Τι είμαστε, παραμεθόριος; Συνθήματα γροθιά! Αν είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε. Εγώ δεν είμαι έτσι, θα το τραβήξω μέχρι τέλους έστω και μόνος μου. Γιατί όλα αυτά που συμβαίνουν πια θα πρέπει να είμαστε υποκριτές για να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σημείωσε πως στην ομιλία του δεν θα είναι πάρα πολύ ευχάριστος. “Προφανώς δεν είμαι προετοιμασμένος ερχόμενος εδώ να προτείνω κινητοποιήσεις, κινήσεις, αγώνες. Οι δύο δήμαρχοι και όλοι εσείς, τα δύο δημοτικά συμβούλια, νομίζω ότι είστε πλέον αρμόδιοι θεσμικά και εγώ θέλω να σας ακούσω και βεβαίως να συμφωνήσουμε σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο. Δεν είμαι με τη σχολή της αγωνιστικής Δημοκρατίας. Και δεν την απορρίπτω όμως. Δεν είμαι με την κινηματική δημοκρατία χωρίς να την απορρίπτω. Είμαι πιο κοντά σε αυτό που λέγεται δημοκρατία της συναίνεσης και της αναζήτησης λύσεων στο κέντρο. Αυτές είναι οι δύο σχολές Δημοκρατίας σήμερα. Η αναζήτηση ενός μείγματος από τις δύο αυτές μορφές κάποια στιγμή έχει κατά την άποψη μου αποτελεσματικότερο χαρακτήρα.

Αυτήν θέλω να προτείνω. Να προτείνω δηλαδή ένα αγωνιστικό πλαίσιο που θα καταλήγει όμως σε μία πρόταση. Δεν την ακούμε τόσο καιρό. Έχουν υπάρξει κάποιες φωνές, έχει υπάρξει και διακήρυξη σε κάποια πρόταση αλλά δεν την έχουμε ψάξει. Εγώ είμαι διατεθειμένος να προσφέρω σε αυτό. Έχω κάνει κουβέντες, έχω ακούσει ανθρώπους ειδικότερους από μας. Πανεπιστημιακούς κι άλλους του χώρου της Παιδείας που ξέρω να σχεδιάζουν μάλλον καλύτερα από εμάς. Με αυτά που λέω είναι προφανές ότι δεν συμφωνώ ότι αυτό που επιδιώκει και αυτό που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση αποτελεί μεταρρύθμιση.

Να ξέρουμε κι εμείς ότι τον Σεπτέμβρη θα θερίσει θύελλες όλη Ελλάδα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, 40 με 50 τμήματα σε όλη τη χώρα τουλάχιστον θα κοπούν. Αυτό είναι το επιδιωκόμενο. Εκεί πάει το πράγμα. Έπειδή λοιπόν όμως εμείς δεν συμφωνούμε και επειδή είμαστε οι πρώτοι που τρώμε αυτή την ήττα και μάλιστα συντριπτική, είναι προφανές ότι πρέπει να αντιδράσουμε και αγωνιστικά. Πρέπει να μιλήσουμε, να κουβεντιάσουμε, να επεξεργαστούμε μία πρόταση. Και θα σας πω που χωράει εδώ κατά την άποψή μου η Ολυμπία.
Ο υπουργός ο κ. Συρίγος με τον οποίο έχω μιλήσει μία φορά διαδικτυακά είπε για κάποιο μεταπτυχιακό τμήμα που μάλιστα μου είπε να το μοιραστούμε με την Σπάρτη με τον κ. Δούκα. Δεν μίλησα ποτέ μαζί του γιατί δεν το δεχόμουν και γιατί νομίζω ότι και η Ολυμπία δικαιούται κάτι περισσότερο από ένα μεταπτυχιακό ξενόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών.
Η Ολυμπία μπορεί να μπει μπροστά, πίσω, δίπλα, δεν έχει καμία σημασία αυτό, με όλους μας και να προσφέρει αυτό που μπορεί να κάνει, προκειμένου να ανοίξουμε μία πόρτα να μπούμε μέσα και να κατακτήσουμε αυτό που μας αναλογεί.
Δεν παριστάνω και δεν παρίστανα ποτέ τίποτα. Τα λέω όπως πρέπει να τα πω. Και δεν πρέπει να ακούγονται κουβέντες ότι μπορεί να είναι κάποιοι εδώ για να είναι και αύριο να μην κάνουν τίποτα. Το τι κάνουμε ακόμα και αυτή την ώρα θα το μάθουμε σε λίγο καιρό”.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης από την πλευρά του πρότεινε να επισκεφθούν οι Ηλείοι την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πάση θυσία να μπλοκαριστεί η υπογραφή της απόφασης για την κατάργηση των τμημάτων. “Δίνουμε αποφασιστική απάντηση και αιχμή και πράξη σε ό,τι αφορά τα κεκτημένα. Τα κεκτημένα σήμερα είναι δύο τμήματα με το δεδομένο ότι τα στέρησαν από φοιτητές. Όμως αυτά δεν έχουν καταργηθεί. Για να καταργηθούν χρειάζεται ένα προεδρικό διάταγμα στην Μουσειολογία και μια υπουργική απόφαση η γεωπονία.
Επειδή δεν έχουμε ραντεβού με τα υπουργεία και το Μαξίμου ή πρόταση μου είναι απρόσκλητοι οι τρεις του πάνελ ή απόψε αν αντέχετε ξενύχτι ή αύριο το πρωί να φύγουμε και να πάμε στο γραφείο της υπουργού στο Μαρούσι. Όποιος άλλος δήμαρχος θέλει να έρθει μαζί μας έρχεται και εκεί θα μεταφέρουμε το στίγμα και το μήνυμα σε ό,τι αφορά τις πράξεις της υπουργού. Δηλαδή το προεδρικό της διάταγμα και την υπουργική απόφαση. Να μην υπογράφουν αυτά για κατάργηση των τμημάτων.
Συγχρόνως από αύριο τα δύο επιτελεία των δήμων θα αρχίσουν να συντονίζουν την δουλειά την επικοινωνιακή η οποία είναι τα πανό, οι αφίσες, τα σποτ που θα μπουν και στην τοπική τηλεόραση και θα δοθούν και στα αθηναϊκά μέσα, τα οποία με εύστοχα συστήματα θα αναλύουν ότι η περιβόητη μεταρρύθμιση της χώρας στην ανώτατη εκπαίδευση έγινε στην Ηλεία με την κατάργηση δύο τμημάτων”…

* Τοποθετήσεις έκαναν ο πρώην βουλευτής κ. Κουτσούκος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Λέντζας, ο πρόεδρος του ΔΣ Πύργου κ. Κυριαζής, ο επικεφαλής της παράταξης “Πύργος – Έργο Πολιτών” κ. Καράμπελας, ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας και επικεφαλής της παράταξης “Μπορούμε” κ. Νικολούτσος, ο πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας και νυν επικεφαλής της παράταξης “Ήλιδα – Νέα γενιά ιδεών” Δημήτρης Κράλλης και ο γιος του δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κράλλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Μπράμος, Μαρία Μπίλια, Ζωή Αναστασοπούλου, ο επικεφαλής της παράταξης “Αναγένεσις στο δήμο Πύργου” Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου κ. Θεοδώρου…

Παρόμοια Άρθρα

Πατρινός δικηγόρος: Μια χούφτα παραφρόνων αντιεμβολιαστών απειλεί καθηγητές

Χρήστος Βεργαναλάκης

Είστε έτοιμοι για 45άρια;

Δημητρίου

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εκτελεσθέντων κατοίκων της Δυτικής Αχαϊας

Χρήστος Βεργαναλάκης