Patra News
Slider Ελλάδα Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Ο πρόεδρος των δασκάλων Πάτρας εξηγεί γιατί λένε όχι στην αξιολόγηση

O πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, Νίκος Θεοδωρόπουλος εξήγησε γιατί ο Σύλλογος αντιδρά στην αξιολόγηση:
«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι. Άλλωστε εμείς οι ίδιοι, τουλάχιστον η πλειοψηφία μας την έχει ψηφίσει στην 88η συνέλευσή μας. Θέλουμε την αξιολόγηση. Είναι σημαντικό εργαλείο και για τον εκπαιδευτικό. Δεν θέλουμε όμως την αξιολόγηση όπως τη δρομολογεί το υπουργείο.
Εμείς είμαστε υπέρ της περιγραφικής αξιολόγησης. Για παράδειγμα ένα σχολείο της υπαίθρου δεν μπορεί να αξιολογείται με την ίδια ποσοτική κλίμακα με ένα σχολείο του κέντρου της Πάτρας.
Δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες και τις ίδιες ευκαιρίες.
Το δεύτερο αφορά στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης σε ιστοσελίδες και πλατφόρμες. Αυτό αυτομάτως δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης και όπως είναι φυσικό οι γονείς θα επιλέγουν αυτό που έχει εξαιρετική λειτουργία και όχι αυτό που έχει κακή ή επαρκή. Επομένως θα έχουμε σχολεία που θα αδειάζουν και σχολεία που δεν θα χωράνε τους μαθητές.
Το τρίτο και πολύ βασικό έχει να κάνει με τον φοβερό γραφειοκρατικό φόρτο. Πρέπει να αποφασίσουμε ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου. Είναι παιδαγωγικός ή έχουμε δημιουργήσει σχολεία δράσεων κλείνοντας προς το επιστημονικό;
Το τέταρτο είναι δυνατόν σε καιρώ πανδημίας να δημιουργείται μία τέτοια αναταραχή; Η Ουνέσκο δίνει στοιχεία για χώρες που συμμετέχουν για χρόνια στην αξιολόγηση ότι τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας της έχουν παγώσει για ευνόητους λόγους. Εμείς τώρα θα την εφαρμόσουμε;
Το πέμπτο αφορά τον σχολικό σύμβουλο που καλείται με διαβαθμισμένη κλίμακα να βαθμολογήσει το σχολείο και ακολούθως τον εκπαιδευτικό. Δεν είναι ο ίδιος για όλη την Αχαΐα αλλά κάθε περιοχή έχει τον δικό της. Επομένως εδώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της υποκειμενικότητας, της επιρροής από προσωπικές σχέσεις κ.ά. Επίσης άλλος μπορεί να βαθμολογεί με αυστηρότητα και άλλος να είναι πιο ελαστικός. Κι αυτό είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα».
Καταλήγοντας ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογραμμίζει ότι με εκβιασμούς, απειλές και ποινές δεν μπορεί να λειτουργήσει η εκπαίδευση. «Το υπουργείο Παιδείας έχει μία αδιάλλακτη στάση. Η υπουργός δεν καλεί την Ομοσπονδία μας να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε από τη στιγμή που είναι κοινός τόπος μας η σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων».

Παρόμοια Άρθρα

Στην Παναχαϊκή παλεύουν για την ανατροπή…

Δημητρίου

Ψηφίζει ο Κώστας Καρπέτας στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών

Καιρός: Ανατροπή μετά τα Θεοφάνεια – Έρχονται πολλές βροχές

Nikoleta