Patra News
Slider Ελλάδα Υγεία

Κύριε Πλεύρη, κι εδώ η νοσηλεύτρια του «Αγ. Ανδρέα» φταίει; SOS από το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης. Ακέφαλο, με μόλις 8 άτομα το Αναισθησιολογικό

Η πρόσφατη ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος σε ασθενή στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, ήταν η κορυφή του παγόβουνου ενός ιδιαίτερα οξυμένου προβλήματος που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με 12 χειρουργικές κλινικές, υπηρετούν σήμερα μόνο 8 αναισθησιολόγοι, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 27 και σύμφωνα με τους γιατρούς απαιτούνται 40 για την εύρυθμη λειτουργία του.

Εδώ και μερικές μέρες, το αποψιλωμένο Τμήμα Αναισθησιολογίας είναι και ακέφαλο, καθώς ο διευθυντής του, Κώστας Κατσανούλας, υπέβαλλε την παραίτησή του και αποχώρησε από το νοσοκομείο.

Ως το τέλος του χρόνου, μάλιστα, ο αριθμός των αναισθησιολόγων θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς θα υπάρξει τουλάχιστον μία συνταξιοδότηση.

“Κάποιος που έχει την στοιχειώδη ευθιξία και θέλει να κάνει τη δουλειά του με αξιοπρέπεια, δεν έχει πολλά περιθώρια με αυτή την κατάσταση. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση του”, λέει στο iatronet.gr σχολιάζοντας την παραίτηση του συναδέλφου του ο διευθυντής της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ, Αλέξανδρος – Αναστάσιος Γαρύφαλλος.

Ο ίδιος περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση ή αναβολή χειρουργείων, μεταμοσχεύσεων και άλλων ιατρικών πράξεων, ενώ ζητά να δοθούν άμεσες λύσεις, προκειμένου να αποτραπούν λουκέτα. “Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τον επόμενο μήνα το Ιπποκράτειο πρέπει να κλείσει. Θα δουλεύει μόνο με τις παθολογικές; Με ποιους αναισθησιολόγους θα δουλέψει;”, διερωτάται, και εξηγεί πως πρόκειται για μια ειδικότητα συνδετική πολλών άλλων και κομβική για όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Η τραγική έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως αποτέλεσμα ένα ντόμινο προβλημάτων που επηρεάζουν το σύνολο της λειτουργίας του νοσοκομείου. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, τακτικά χειρουργεία ουσιαστικά δεν γίνονται, καθώς έχουν 2 ως 3 χρόνια αναμονής, ενώ ακόμα και έκτακτες καταστάσεις παραπέμπονται στις καλένδες.

“Συνέβη να μπει σε τακτικό χειρουργείο βιοψία λεμφαδένα που έπρεπε να έχει γίνει χθες. Είναι δυνατό να έχεις πιθανότητα καρκίνου και να σου λένε πρέπει να κάνεις βιοψία μετά από δύο χρόνια και βάλε; Είναι σαν να σε κοροϊδεύουν”.

Η συγκυρία βρίσκει το νοσοκομείο σε μια περίοδο που εκτός από την έξαρση εισαγωγών ασθενών με λοίμωξη COVID έχει να εξυπηρετήσει και ένα κύμα μη COVID περιστατικών, τα οποία είχαν παραμεληθεί σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

“Έχω μια κλινική με 40 κρεβάτια και σε μια εφημερία φτάσαμε να έχουμε ανάγκες για 100. Πώς θα το διαχειριστούμε; Βάζουμε στην Οφθαλμολογική και σε 5 – 6 άλλες κλινικές, με ό,τι σημαίνει αυτό από πλευράς επίβλεψης. Όπου βρούμε βάζουμε ασθενείς”, αναφέρει και προσθέτει: “Από τη Θεσσαλονίκη λείπουν 150 με 200 παθολογικά κρεβάτια, είτε το θέλουμε είτε όχι. Αυτά πρέπει να τα βρούμε”.

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως κάνει ό,τι μπορεί για την κάλυψη των θέσεων, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους αναισθησιολόγους, όπως συνέβη με την προκήρυξη 4 θέσεων για το Ιπποκράτειο.

“Με 1.300 ευρώ θα πάει να δουλέψει κάποιος με αυτές τις συνθήκες στο Ιπποκράτειο, όταν αυτά τα λεφτά μπορεί να τα βγάλει στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε δύο με τρεις ημέρες; Θα πρέπει να είναι τρελός. Εκτός αν ζητάμε ήρωες ή ιεραπόστολους, αλλά τέτοιοι δεν υπάρχουν σήμερα”, αντιτείνει ο κ. Γαρύφαλλος και ζητά να δοθούν γενναία κίνητρα ή να γίνει επιστράτευση, καθώς η κατάσταση απαιτεί επείγουσες λύσεις σήμερα.

 

 

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Πέθανε εργαζόμενος στον «Αγιο Ανδρέα»

Χρήστος Βεργαναλάκης

Στην Πάτρα η Λαίδη του ελληνικού τραγουδιού την Παρασκευή!

Χρήστος Βεργαναλάκης

Σχολεία: Τι θα καταργηθεί στις σχολικές αίθουσες

Nikoleta