Patra News
Slider Εκκλησία

Ξεκάθαροι στην Παντάνασσα: Ανάπλαση μεν, προσβασιμότητα για όλους δε!

Υπέρ των εργασιών ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας τάσσεται το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας της Παντάνασσας, όμως με υπόμνημα που απέστειλε, παράλληλα, προς τον Δήμο Πατρέων στέκεται σε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν την προσβασιμότητα στον ιερό ναό σε όλους τους πολίτες.{arx_4}

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπόμνημα που εστάλη προς τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Εργου και τη Διεύθυνση Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης του Δήμου Πατρέων, αλλά και στο Γραφείο Δημάρχου: «Εάν υλοποιηθεί το σχέδιο του Δήμου περί πεζοδρόμησης της οδού Αλ. Υψηλάντου, θα προκληθεί μεγάλη δυσκολία προσβασιμότητας στον Ιερό Ναό, σε σημείο μερικού αποκλεισμού του. Φρονούμε πως αυτή η παράμετρος, θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπ΄ όψιν, πριν την τελική κατάρτιση των σχεδίων».
Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Σύμπας ο ευσεβής λαός της πόλης μας και όχι μόνο, ευλαβείται σε υπερθετικό βαθμό την Παντάνασσα Παναγιά μας και προσέρχεται τακτικά, εδώ και 163 χρόνια, στον περικαλλή Ναό της για να συμμετάσχει στα Μυστήρια, για να προσευχηθεί, για να προσκυνήσει την Εικόνα Της. Ο ναός της Παντάνασσας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελληνικής νεοκλασικής ναοδομίας του 19ου αιώνα, με μεγάλη αισθητική, ιστορική και θρησκευτική αξία για την Πάτρα, εντυπωσιάζοντας με την επιβλητικότητά του και την αρμονία των αναλογιών του. Εκτός από τους ευλαβείς ενορίτες, λόγω του προσκυνηματικού του χαρακτήρα, στον Ιερό Ναό Παντανάσσης πλήθος κόσμου έρχεται και από άλλες περιοχές της πόλης μας και εκτός αυτής, για προσκύνημα, για τη λατρευτική ζωή, για τελετές χαρμόσυνες και λυπηρές. Πληροφορηθήκαμε πως στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, προβλέπεται η πεζοδρόμηση της οδού Αλ. Υψηλάντου, από την Ερμού μέχρι τη Βότση, με παράλληλη απαγόρευση της κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων. Προφανώς και η ανάπλαση είναι κάτι που θα βελτιώσει την εικόνα της κέντρου της πόλης, πλην όμως, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και η παράμετρος της εν γένει ανεμπόδιστης κινητικότητας και προσβασιμότητας.
Είναι γνωστό πως στον Ναό μας, η πρόσβαση για αναπηρικά αμαξίδια και για άτομα με κινητικά προβλήματα είναι μόνο από τη βόρεια πλευρά του, από την πλαϊνή πύλη επί της Παντανάσσης, αφού τόσο η είσοδος του Ναού έχει πολλά σκαλοπάτια, ενώ σκαλοπάτια υπάρχουν και από τη νότια πλευρά, επί της Βότση. Συνεπώς, ούτε αναπηρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, ούτε πρόσωπα με κινητικά προβλήματα θα μπορούν -με νόμιμη διέλευση οχήματος- να εισέρχονται από τη βόρεια πλαϊνή είσοδο του Ναού. Περαιτέρω, αδυναμία πρόσβασης στον Ναό μπροστά στην κυρία είσοδο θα έχουν και τα οχήματα που πρέπει να σταθμεύσουν εκεί για τελετές, χαρμόσυνες και λυπηρές. Ταπεινά προτείνουμε όπως η προσβασιμότητα προς τον Ναό των οχημάτων να γίνει από την αντιδρομημένη οδό Πατρέως και δεξιά προς Αλ. Υψηλάντου (με κατεύθυνση προς Γούναρη)».

Παρόμοια Άρθρα

Ξεφάντωμα στη νυχτερινή ποδαράτη – Φωτοστιγμές 5

Δημητρίου

Το πάλεψε η Μαριώτα Αγγελοπούλου στο Προολυμπιακό τουρνουά

Δημητρίου

Νατάσα: «Όλα εδώ μέσα μυρίζουν μαμά…Στο καλό μανούλα μας…»

Χρήστος Βεργαναλάκης