Patra News
Slider Πολιτική Χωρίς κατηγορία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: “Δεν θα θρηνούσαμε τα θύματα των Τεμπών, αν…”

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΧΑΪ́ΑΣ

ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΠΑΤΡΑ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

 

Ολομέτωπη επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από την Πάτρα όπου μίλησε, ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαιας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για υποκρισία, στρεβλές αντιλήψεις και πρακτικές,  αλλά και πολιτικές ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της χώρας μας

Αναφερόμενος στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, σημείωσε:

Ενώ όλοι τώρα, μετά τη τραγωδία των Τεμπών, μιλούν για μεταρρύθμιση, δηλαδή για την ανάγκη να υπάρχουν κανόνες ίδιοι για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, παράλληλα ακυρώνουν αυτή την παραδοχή, προκειμένου να διαχυθούν οι ευθύνες σε όλους”

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε για υποκρισία, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια:

Τώρα μάλιστα, άκουσα τον Πρωθυπουργό, να ανασύρει από το συρτάρι, την ιδέα της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Δηλαδή, εκεί είναι το πρόβλημα κ. Μητσοτάκη; Το Σύνταγμα φταίει για την κακή διαχείριση, την αδιαφανή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων από την κυβέρνηση σας;

Αυτό από μόνο του, αποτελεί τον ορισμό της υποκρισίας.

Χρειάζεται Αναθεώρηση του Συντάγματος για να κατοχυρώσουμε τη Διαφάνεια; Το Σύνταγμα φταίει για την κακή διαχείριση, την αδιαφανή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων από την κυβέρνηση σας;

Ενώ, εντείνοντας την κριτική του προς τα δύο μεγάλα κόμματα, τόνισε ότι “ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεταρρυθμιστική δύναμη”

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΟΜΙΛΊΑ ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ

“Η τραγωδία των Τεμπών – ως αφορμή, έφερε στην επιφάνεια μια από τις βασικές παραμέτρους των διαδοχικών κρίσεων που ταλανίζουν τη χώρα, την Ελληνική κοινωνία, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο παρελθόν

Δηλαδή, τις παθογένειες του πολιτικο-οικονομικού μας συστήματος.

Αυτονόητη για εμάς αυτή η αλήθεια, αλλά παράλληλα, και ηχηρό ράπισμα για όσους κρύβουν τις παθογένειες αυτές για να κρύψουν και τις δικές τους ευθύνες.

 

Το λέω, γιατί ακούμε όλοι σήμερα να υιοθετούν τη γενικόλογη κριτική περί του πολιτικού συστήματος. Πρώτος θα συμφωνήσω.

 

Αλλά δεν αρκεί. Όποιος πιστεύει πραγματικά κάτι τέτοιο, χρειάζεται να απαντήσει και σε δυο ακόμα ερωτήματα:

 

Πρώτον, να προσδιορίσει με σαφήνεια και θάρρος ποιες είναι αυτές οι παθογένειες. Αν δεν ειπωθούν αλήθειες, όσο και αν πονάνε κατεστημένα, όσο και αν αποκαλύπτουν στρεβλές αντιλήψεις και πρακτικές, όσο και αν προσδιορίζουν και πολιτικές ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της χώρας μας, δεν πρόκειται να αλλάξουμε.

 

Δεύτερον, είναι εύκολη η διάχυση ευθυνών. Αλλά η λογική ότι «όλοι φταίνε», οδηγεί εύκολα στην ακινησία, τη μοιρολατρία, με αποτέλεσμα να μένουν άθικτα τα κατεστημένα και οι αντιλήψεις τους.

Στις εκλογές αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά μαζί κρίνεται και η πολιτική βούληση κάθε κόμματος να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα. Και έχουμε πλούσια εμπειρία από τα βασικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του Ελληνικού λαού.

 

Και το ΠΑΣΟΚ, μόνο το ΠΑΣΟΚ, απέδειξε διαχρονικά ότι είναι έτοιμο να συγκρουστεί και να κάνει βαθιές τομές.

 

Το λέω αυτό με ανάμεικτα συναισθήματα. Γιατί από τη μια μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι για τους αγώνες μας, το έργο μας, την ευθύνη που σηκώσαμε να σώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα, από την άλλη, αν δεν ήμασταν μόνοι, αν και τα άλλα κόμματα είχαν συμπαρασταθεί σε αυτούς τους αγώνες, αυτονόητους αγώνες για την εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών, αν δεν έταζαν εύκολους παραδείσους αλλά ήσαν έτοιμοι να αναμετρηθούν με τα κακώς κείμενα, τότε θα μιλούσαμε σήμερα για μια άλλη χώρα.

Δεν θα θρηνούσαμε τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν θα χάναμε εκατοντάδες χιλιάδες νέους που μετανάστευσαν, δεν θα ήμασταν ουραγοί σε τόσους δείκτες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά πρωτοπόροι στην πελατειακή σπατάλη των πόρων και δυνατοτήτων του Ελληνικού λαού.

 

Εμείς μιλούσαμε και μιλούμε πάντα με παρρησία για το τι φταίει στη χώρα μας.

Αντιλήψεις και πρακτικές νομής της εξουσίας, λεηλασίας των πόρων του Ελληνικού λαού, αδιαφανούς πελατειακής διαχείρισης και των πόρων αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο Ελληνισμός.

 

Και όλα αυτά, για να υπηρετηθούν μικροκομματικά συμφέροντα από τη μια και ισχυροί ολιγάρχες από την άλλη.

 

Αυτή η κατάσταση των δημοσίων πραγμάτων, αποτελεί το λεγόμενο Ελληνικό Πρόβλημα. Ο ιδιότυπος ελληνικός πελατειακός καπιταλισμός, που οδηγεί σε κρίση Δημοκρατίας.

 

Αυτό το μείζον ζήτημα, επανήλθε με ορμή στην πολιτική ζωή με την τραγωδία των Τεμπών και αποδίδει πάλι πικρούς καρπούς.

 

Γιατί, αυτήν τη φορά, συμβαίνει παράλληλα κάτι ακόμη πιο προβληματικό.

 

Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την αναγκαστική παραδοχή περί αλλαγής των πραγμάτων, υπό τον τίτλο της μεταρρύθμισης του κράτους, και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και της δήθεν αντιπαράθεσής τους για αυτό το ζήτημα, όταν την ίδια ώρα σκόπιμα, και με ευθύνη και των δύο, συγχέονται οι ευθύνες για την Τραγωδία των Τεμπών, με τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος της χώρας.

 

Η δεξιά ιστορικά καλλιέργησε αυτές τις αντιλήψεις και η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν αλλάζει. Από την άλλη, η παραδοσιακή αριστερά γοητεύτηκε από την εξουσία και διολίσθησε σε αυτές τις πρακτικές.

 

Με όλα αυτά εμείς συγκρουστήκαμε.

Με στόχο, πρώτον, να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο δημοκρατικό λειτουργικό κράτος, που να υπηρετεί τον πολίτη, που να εγγυάται τα δημοκρατικά του δικαιώματα, να τα προστατεύει από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Ένα κράτος που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι εμπεδωμένα κατεστημένα.

Δεύτερον, να εγγυηθούμε ένα κοινωνικό κράτος, δικαιώματα για την Ελληνική κοινωνία και όχι χάρες σε κάποιους, ούτε και επιδόματα ελεημοσύνης για τους πολλούς. Με ισχυρή δημόσια παιδεία, κοινωνική πρόνοια, δημόσια υγεία για όλους.

 

Τρίτον, να κινητοποιήσουμε την κάθε Ελληνίδα, τον κάθε Έλληνα, τον απανταχού Ελληνισμό, για να διαμορφώσουμε ένα άλλο παραγωγικό και δημιουργικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, στον πολιτισμό μας, στο περιβάλλον μας, στις ικανότητες του Ελληνικού λαού.

Ένα μοντέλο βιώσιμο, πράσινο, δίκαιο και συμμετοχικό.

Ένα μοντέλο που θα απελευθερώνει τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις, θα σπάει τα δεσμά της εξάρτησης από δάνειες δυνάμεις, που τελικά, μπορούν να ορίζουν την τύχη μας.

 

Και η Ελλάδα, να αποτελεί μια φωτεινή δύναμη αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο, μια δύναμη πολιτισμού, ειρήνης, δημοκρατίας και πράσινης ανάπτυξης.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Ενώ όλοι τώρα, μετά τη τραγωδία των Τεμπών, μιλούν για μεταρρύθμιση, δηλαδή για την ανάγκη να υπάρχουν κανόνες ίδιοι για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, παράλληλα ακυρώνουν αυτή την παραδοχή, προκειμένου να διαχυθούν οι ευθύνες σε όλους.

 

Μετατρέπονται οι ίδιοι και σε επιτροπή διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας, και μαζί, σε δικαστική αρχή, κάνοντας έτσι πράξη τις υπάρχουσες στρεβλές αντιλήψεις – που δεν αντέχουν τον έλεγχο της αυθαιρεσίας, τη διάκριση των εξουσιών και την έννοια του δικαίου.

 

Αναπαράγουν τη λειτουργία του πελατειακού πολιτικού συστήματος που υποτίθεται θέλουν να αλλάξουν.

 

Αναθεώρηση Συντάγματος

 

Τώρα μάλιστα, άκουσα τον Πρωθυπουργό, να ανασύρει από το συρτάρι, την ιδέα της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

 

Δηλαδή, εκεί είναι το πρόβλημα κ. Μητσοτάκη; Το Σύνταγμα φταίει για την κακή διαχείριση, την αδιαφανή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων από την κυβέρνηση σας;

 

Αυτό από μόνο του, αποτελεί τον ορισμό της υποκρισίας.

 

Χρειάζεται Αναθεώρηση του Συντάγματος για να κατοχυρώσουμε τη Διαφάνεια;

 

Το κάναμε με τη Διαύγεια και την αποδομούν καθημερινά, σε κάθε τους πράξη, όπως και με τα έκτακτα μέτρα που ψήφισαν με το επιχείρημα των εκτάκτων συνθηκών λόγω COVID, για να κάνουν όπως τους βολεύει τις προμήθειες και αδιαφορούν παραδειγματικά να πράξουν τα αυτονόητα.

 

Για να υπάρχει αξιοκρατία; Το κάναμε με το ΑΣΕΠ και αυτοί εισήγαγαν τη γαλάζια συνέντευξη και τις στρατιές μετακλητών.

 

Για να εμπεδώσουμε τη διαβούλευση και τη συμμετοχή; Το κάναμε με την ορθή νομοθέτηση και την αναγκαστική διαβούλευση για τα νομοσχέδια και την καταστρατηγούν σε κάθε νομοσχέδιο και κάθε τροπολογία.

 

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη.

 

Και σε όλα, μα όλα, και αντέδρασαν και τα καταπάτησαν.

 

Δεν είναι ζήτημα, λοιπόν, Αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά συνειδητής αποφυγής σύγκρουσης με τις χρόνιες παθογένειες, γιατί αν το κάνουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κακό τους εαυτό.

Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεταρρυθμιστική δύναμη

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Η πραγματικότητα, ακόμη και σήμερα, μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει, επιβεβαιώνει όπως προείπα, ότι η δεξιά ιστορικά καλλιέργησε αυτές τις αντιλήψεις, νομής και ιδιοποίησης της εξουσίας και η σημερινή ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν αλλάζει

Παρόμοια Άρθρα

Τι ήθελε στην Τριταία ο Ιάσονας Φωτήλας;!

Δημητρίου

Οι Ηπειρώτες πήγαν Εγλυκάδα για τον Αγιο Δονάτο – Φωτος

Δημητρίου

Πέθανε πολύ γνωστή και αγαπητή νηπιαγωγός στην Πάτρα

Χρήστος Βεργαναλάκης