Patra News
Slider Υγεία

Σε πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ! Χρέη και ελλείψεις στα νοσοκομεία

«Καμπανάκι» για τις προμήθειες των νοσοκομείων σε ιατροτεχνολογικά υλικά σημαίνει από τα χρέη των νοσοκομείων που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.

Τα χρέη δημιουργούνται για δύο λόγους. Είτε γιατί καθυστερούν οι πληρωμές των προμηθειών, είτε γιατί με τη διαδικασία του επείγοντος τα νοσοκομεία ζητούν κάποια υλικά, οι εταιρείες τα στέλνουν χωρίς τιμολόγιο και πρέπει στη συνέχεια να περιμένουν την έγκριση του απαραίτητου ποσού από το νοσοκομείο, ώστε να εκδώσουν τιμολόγιο, να το στείλουν στο νοσοκομείο και να περιμένουν στη συνέχεια την πληρωμή του.

Συνολικά, το ποσό εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στο ένα δις. ευρώ με το δεύτερο σκέλος των προμηθειών που «επείγουν» να κινείται περίπου στα 75 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), οι νοσοκομειακές οφειλές και τα ατιμολόγητα υλικά αποτελούν συνεχώς διογκούμενα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες – περίπου 20ετίας για τις νοσοκομειακές οφειλές και 10ετίας για τις ατιμολόγητες προμήθειες.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει, παρά τις συζητήσεις και προσπάθειες που έχουν γίνει από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, καθώς χρειάζεται ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα χρέη που συνεχώς διογκώνονται, αποτελούν πρόβλημα που δυσχεραίνει πολύ τα χρηματοοικονομικά του κλάδου, αν συνυπολογιστούν και οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebate) που έχουν θεσμοθετηθεί.

Πηγή: in.gr

Παρόμοια Άρθρα

H Aιγιάλεια βγαίνει στο δρόμο δυναμικά για την Σχολή Φυσικοθεραπείας

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: ΧΑΜΟΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ… ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

Παναγιώτης Ρηγόπουλος

Πέθανε μηχανικός του «Δ. Σολωμός» εν ώρα υπηρεσίας στο καράβι…

Χρήστος Βεργαναλάκης