Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ: Γιατί πήγε στην Κέρκυρα ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων;

Επίσκεψη Πέτρου Ψωμά στη Βόρεια Κέρκυρα και συνάντηση με τον Δήμαρχο
Επισκέψεις στις γωνιές ανακύκλωσης με την Αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας

Την Βόρεια Κέρκυρα επισκέφτηκε ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς, προκειμένου να συναντηθεί με τον δήμαρχο του Δήμου, Γιώργο Μαχειμάρη και να ενημερωθεί αναλυτικά για την πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται στο νησί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Η Βόρεια Κέρκυρα διαθέτει ειδική αντιδημαρχία που ασχολείται αποκλειστικά με τα σχετικά θέματα (ανακύκλωση, κομποστοποίηση, γωνιές ανακύκώσης κλπ) και η αρμόδια αντιδήμαρχος, Σπυριδούλα Κόκκαλη, ξενάγησε στις σχετικές υποδομές τον αυτοδιοικητικό από την Πάτρα, εξηγώντας και αναλύοντας την επιτυχημένη πρακτική που εδώ και χρόνια ξεδιπλώνεται στην περιοχή.

Το 2022 ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας κατέγραψε ποσοστό ανακύκλωσης 10,9% έχοντας εκκινήσει από 0% το 2019 και διαθέτοντας ελάχιστους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς και συνέπεια της επένδυσης στο μοντέλο των πράσινων γωνιών ανακύκλωσης. Ο επικεφαλής του σπιράλ ξεναγήθηκε στις πράσινες γωνιές, συνομίλησε με υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημερώθηκε για την συμμετοχή των κατοίκων και κατέγραψε όλες τις παραμέτρους του καινοτόμου αυτού κοινωνικού φαινομένου. Πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή τον Μάρτιο του 2018, αποκλειστικά από εθελοντικές πρωτοβουλίες, μέσα στο απόγειο της κρίσης στη διαχείριση αποβλήτων και από τον πρώτο χρόνο θητείας Γιώργου Μαχειμάρη υιοθετήθηκε από τη δημοτική αρχή.

 


Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας ενέταξε το φαινόμενο στον στρατηγικό σχεδιασμό του, δημιουργώντας τη σχετική αντιδημαρχία και σήμερα λειτουργούν συνολικά 160 πράσινες γωνιές των τεσσάρων ρευμάτων και άνω, καλύπτοντας όλη την έκταση του δήμου (94 στις κοινότητες, 13 σε δομές, 24 σε ξενοδοχεία, 29 σε σχολεία), ενώ αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο άλλες 40. Η αποκομιδή ανακυκλώσιμων γίνεται με ειδικά απορριμματοφόρα του δήμου, για χαρτί, πλαστικά και γυαλί, με προορισμό το ΚΔΑΥ Κέρκυρας. Η συμβολή της Αντιδημάρχου σε αυτή τη μεγάλη τοπική επιτυχία είναι καταλυτική και ο επικεφαλής του σπιράλ είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί της διεξοδικά για τα επιμέρους βήματα, τις δυσκολίες, την καθημερινότητα, τους μελλοντικούς στόχους.
Ο Πέτρος Ψωμάς συναντήθηκε επίσης με τον Θεόδωρο Βώρο, Οικονομολόγο-Στατιστικό MSc, εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, ο οποίος και ανέλυσε με αριθμούς την επιτυχία του κερκυραϊκού μοντέλου. Είναι σαφές πως η δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων της ανακύκλωσης συνεισφέρει στην αλλαγή κουλτούρας και στην επίτευξη υψηλών στόχων, καθώς ο καλά ενημερωμένος πολίτης ευαισθητοποιείται περαιτέρω και είναι πολύ πιθανότερο να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος.

Παρόμοια Άρθρα

Ο Απόλλων κλείνει τον Ντεζόν Ντέιβις

Δημητρίου

Στους 137 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό της Κίνας

Καρβουνιάρης

Ο Πελετίδης για ρατσιστικό σχόλιο σε Ρομά

Δημητρίου