Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Ο Επίσκοπος Κερνίτσης επέστρεψε στα αρχιερατικά του καθήκοντα

Την Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου 2022 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι πρεσβύτεροι π. Ελευθέριος Κολιβράς και π. Απόστολος Ζαφείρης και οι διάκονοι π. Κασσιανός Ιατρός και π. Νικόλαος Κουστουράκης.
Αφού ανεγνώσθη η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου επί τη εισόδω στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, προ της απολύσεως ο Θεοφιλέστατος  ετόνισε τρία σημεία από την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή, η οποία είναι τμήμα από την επί του όρους Ομιλία του Κυρίου. 
Αρχικά ομίλησε περί της συγχωρητικότητος. Για να μας συγχωρέσει ο Θεός πρώτα οφείλουμε εμείς να συγχωρήσουμε τους συνανθρώπους μας. Αυτό άλλωστε αναφέρουμε καθημερινώς στην προσευχή μας:  «Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών». Για να μπορέσει όμως ο άνθρωπος να συγχωρήσει τον αδερφό του πρέπει να προηγηθεί η αγάπη προς τον Θεό.  Επίσης, η συγχωρητικότητα δεν αφορά ασφαλώς μόνον τους οικείους μας αλλά ιδιαιτέρως όσους μας επιβουλεύονται και μας βλάπτουν. Ο Κύριος παραγγέλει  «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών».
Εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην αρετή της νηστείας. Ο θεσμός της νηστείας είναι τόσο αρχαίος όσο και ο άνθρωπος. Ο Μέγας Βασίλειος λέγει  «Άμα άνθρωπος άμα νηστεία». Αλλά η γνησία νηστεία δεν είναι μόνο η αποχή από αρτύσιμες τροφές. Οφείλει να συνδυάζεται και με την πνευματική νηστεία, δηλαδή την νηστεία από τα πάθη μας, κατά το : «…αληθής νηστεία η των κακών αλλοτρίωσις, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας…».
Τέλος ο Θεοφιλέστατος ανέφερε το τρίτο σημείο της ευαγγελικής περικοπής. Η καρδιά μας πρέπει να είναι δοσμένη στο Θεό. Να ποθεί τα ουράνια και τα άφθαρτα και όχι τα πρόσκαιρα, τα μάταια και αυτά τα οποία μία ημέρα θα τα εγκαταλείψουμε και θα μας εγκαταλείψουν.
Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές, εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για καλή και ευλογημένη Τεσσαρακοστή.

Παρόμοια Άρθρα

Αρωμα καλοκαιριού στα Ψηλαλώνια

Ιάσων Φωτήλας: Ένα τεράστιο χαμόγελο, μία τεράστια ευθύνη και ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

Χρήστος Βεργαναλάκης

Για την ώρα, ο Μωραϊτης δεν θα είναι αντίπαλος του Φαρμάκη…

Χρήστος Βεργαναλάκης