Patra News
Slider Οικονομία Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Οι δικαιολογημένες ενστάσεις του Φωκίωνα Ζαϊμη για το πλαφόν που μπαίνει στην ΠΔΕ στο όριο επενδυτικών σχεδίων

Προβληματισμός στην Περιφέρεια για το μειωμένο ύψος επενδύσεων που θα μπορεί να διαχειρίζεται, αφού η Αθήνα κρατάει για κεντρική διαχείριση την έγκριση σχεδίων άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Με το καθεστώς ενίσχυσης Μεταποίησης και Εφοδιαστικής Αλυσίδας, κάνει πρεμιέρα ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4887/2022, με απόφαση που υπέγραψε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο κρατικών ενισχύσεων, που ξεκινούν από 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επεκτείνονται στο 60% για τις μικρομεσαίες και φτάνουν στο 70% για τις επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου πρέπει να ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις, 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις και 50.000 ευρώ για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει μείωση στο «ταβάνι» των επενδυτικών σχεδίων που θα μπορούν να διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας από τα 3 στο 1 εκατ. ευρώ.

Αυτή η αλλαγή, έχει δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό, για το βάθος και την έκταση της παρέμβασης που θα μπορεί να κάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια θα υποβάλλονται απευθείας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για το θέμα αυτό, είχαν γίνει οργανωμένες παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης είχε επικαλεστεί λόγους επιτάχυνσης και απλούστευσης των διαδικασιών.

 

Παρόμοια Άρθρα

Τηλεφωνικοί απατεώνες χτυπούν σε Αχαϊα και Ηλεία

Δημητρίου

Μπαράζ πληρωμών από το υπουργείο Εργασίας: Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ

news

Ο Απόλλων ανακοίνωσε παίκτη… Χριστουγεννιάτικα!

Δημητρίου