Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Μεγαλώνει το μυστήριο με Τζωρτζίνα. Δεν πέθανε από την καρδιά της!

Χωρίς επιστημονική εξήγηση είναι η θανατηφόρα ανακοπή που υπέστη η 9χρονη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη στο «Αγλαΐα Κυριακού», είπε στην κατάθεσή του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο διευθυντής του παιδιοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Παπαγιάννης.

Ο μάρτυρας περιέγραψε όλες τις εξετάσεις και τους ελέγχους στους οποίος υποβλήθηκε το κοριτσάκι όταν μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο, όπου αφού εξετάστηκε ενδελεχώς και «παρέμεινε ένα μήνα στη ΜΕΘ υπό παρακολούθηση από μόνιτορ χωρίς να παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες», της τοποθετήθηκε απινιδωτής.

«Αποκλείστηκε η οποιαδήποτε αρρυθμιογόνος ή άλλη πάθηση της καρδιάς. Δεν μπορέσαμε να διαπιστώσουμε την αιτία, δεν υπήρχε ένδειξη καρδιακού προβλήματος. Δεν πιστεύω ότι πέθανε από την καρδιά της η Τζωρτζίνα», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας σημειώνοντας πως ακόμη και 20 λεπτά πριν τον θάνατο του κοριτσιού στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ο καρδιακός του ρυθμός ήταν φυσιολογικός, σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε καταγράψει ο απινιδωτής που της είχε τοποθετηθεί.

Επί της ουσίας, ο κ. Παπαγιάννης με την κατάθεσή του κατέρριψε κάθε πιθανότητα το κοριτσάκι να είχε κάποια καρδιολογική νόσο, η οποία δεν διαγνώστηκε από τους γιατρούς και της στοίχισε τη ζωή.

Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής του παιδιοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου, είπε σήμερα στο δικαστήριο: «Το παιδί ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ και παρακολουθούνταν από μόνιτορ, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες. Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες, ούτε άλλες αρρυθμίες.

Διενεργήσαμε και άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές που δεν φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Και αυτό αποκλείστηκε. Κάναμε έλεγχο με υπέρηχο, ήταν όλα φυσιολογικά, εκτός από ήπιες διαταραχές που οφείλονταν στην υποξαιμία που είχε υποστεί».

Μάλιστα, ο κ. Παπαγιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας ανέφερε λίγο αργότερα ότι ακόμη και αν το παιδί εκδήλωνε κάποια «γενετικά αρρυθμιογόνα σύνδρομα», αυτά θα είχαν θέσει σε λειτουργία τον απινιδωτή, κάτι που στην περίπτωση της μικρής Τζωρτζίνας δεν συνέβη.

«Υπάρχουν τα γενετικά αρρυθμιογόνα σύνδρομα, υπάρχουν πολλοί τύποι διαταραχών που δεν βρέθηκαν στον έλεγχο ούτε στον γενετικό έλεγχο που διενεργήθηκε. Δεν πιστεύω ότι το παιδί πέθανε από την καρδιά του», κατέθεσε ο κ. Παπαγιάννης.

Πρόεδρος: Χρησιμοποιείται κεταμίνη στην ανάνηψη;

Μάρτυρας: Είναι απίθανο όταν ο ασθενής είναι σε ανακοπή να του δόσεις κεταμινη.

Εισαγγελέας: Τι αιτιολογία δίνετε; Πως γίνεται μια καρδιά γερή να σταματήσει να λειτουργεί;

Μάρτυρας: Δεν μας δόθηκε κάποια σαφής αιτία για την καρδιά.

Εισαγγελέας: Είδατε το παιδί ανάμεσα στις δυο ανακοπές. Βρίσκετε κάποιες ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τις δυο ανακοπές;

Μάρτυρας: Προφανώς δεν μπορώ να πω με σιγουριά, γιατί δεν ήμουν μπροστά στα συμβάντα. Όμως και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρχε κάποια αρρυθμία.

Σύνεδρος: Το βάρος της καρδιάς ήταν 47 γραμμάρια δείχνει κάτι αυτό;

Μάρτυρας: Εν ζωή η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν απόλυτα φυσιολογική. Είχε φυσιολογικό μέγεθος και πάχος. Τώρα μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας πέφτει ένα ποσοστό της μάζας έως και 30%. Μετά το θάνατο μπαίνει σε φορμόλη και αφυδατώνεται και χάνει και άλλη μάζα. Δεν είναι ένδειξη το βάρος της καρδιάς!

Στη συνέχεια ερωτήσεις στο μάρτυρα έθεσαν οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας:

Συνήγορος: Γιατί ήσασταν διστακτικός για την τοποθέτηση απινιδωτή;;

Μάρτυρας: Γιατί δεν μου εδόθη κάποιο αίτιο για αρρυθμίες αλλά έχοντας υπόψη τους δυο ανεξήγητους θανάτους στην οικογένεια, την επιθυμία των γονέων να τοποθετηθεί και το μικρό ποσοστό ανεξήγητων παθήσεων συμφωνήσαμε να τοποθετηθεί.

Πολιτική Αγωγή: Η επιθυμία αυτή ήταν και των δυο γονέων;

Μάρτυρας: Απ’ ότι θυμάμαι ήταν και οι δυο γονείς σύμφωνοι.

Παρόμοια Άρθρα

Νοσοκομείο Πύργου: Έκλεισε ΜΕΘ λόγω έλλειψης ιατρών

Nikoleta

Παναγιωτόπουλος: «Η Κυβέρνηση οδηγεί σε χρεοκοπία τα μικρά ιδιωτικά ιατρικά διαγνωστικά εργαστήρια»

Παναγιώτης Ρηγόπουλος

Αρχιμανδρίτης ευλόγησε στον αγιασμό παίκτες, προπονητές και στελέχη του Προμηθέα

Χρήστος Βεργαναλάκης