Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα Υγεία

Γιατροί Αχαϊας: Mας δουλεύει ο Αδωνις; Με τι προσωπικό θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία;

SOS εξέπεμψαν ξανά οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της Αχαΐας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε χθες στον «Αγιο Ανδρέα» εντασσόταν στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που έγινε στην Αθήνα στο υπουργείο Υγείας.

«H κατάσταση είναι δραματική. Οι συμπολίτες μας καταφθάνουν κάθε μέρα στις δημόσιες δομές υγείας πραγματικά τους περιμένουν τεράστιες αναμονές για μια εξέταση στα Επείγοντα, για μια διαγνωστική εξέταση, για μια εξέταση σε ένα τακτικό ιατρείο με υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπόλοιπες δομές υγείας» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Χρήστος Δάβουλος.

Ο ίδιος μετέφερε την αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών για τα απογευματινά ιατρεία.

«Την ίδια στιγμή που το 30% των χειρουργικών αιθουσών και πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή μας παραμένουν κλειστές, το υπουργείο αποφασίζει τα απογευματινά χειρουργεία.

Στην περιοχή μας, επτά από τις 22 αίθουσες παραμένουν κλειστές εξαιτίας έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί σαν πρόφαση τις λίστες αναμονές.

Πρόκειται για μια κυνική ομολογία από πλευράς του υπουργείου Υγείας και έτσι όποιος ασθενής είναι λιγότερο φτωχός, θα περνά στη λίστα των φτωχότερων, βάζοντας ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει μια πρόσβαση σε ένα δωμάτιο στον ήλιο, για ένα πιο σύντομο χειρουργείο».

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ σημείωσε ότι μέσω της συγκεκριμένης απόφασης του υπουργείου «καλούνται οι γιατροί αν θέλουν να αυξήσουν τους μισθούς τους που είναι πετσοκομμένοι κατά 50% και εντείνεται το κύμα φυγής και παραιτήσεων από το ΕΣΥ (6.500 λιγότερους μόνιμους γιατρούς την τελευταία 10ετία), να κοιτάξουν τον ασθενή στην τσέπη και να εντατικοποιήσουν τα ωράρια εργασίας από 12 έως 16 ώρες».

Επίσης ανέφερε πως η ΕΙΝΑ ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με μαζικές και κατεπείγουσες διαδικασίες. «Εχουμε μετατραπεί σε μετακινούμενες νομάδες, με μετακινήσεις παθολόγων σε Πύργο και Αίγιο, μετακινήσεις παιδιάτρων για να στελεχώσουν τη Ζάκυνθο, μικροβιολόγων, ογκολόγων κ.ά.».

Το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ Τάσος Γιακουμής, μιλώντας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόνισε: «Εχει βαλτώσει, γιατί δεν υπάρχουν στελέχη.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού στην πράξη δεν εφαρμόζεται, ενώ δεν υπάρχουν εργαστηριακοί γιατροί για τα Κέντρα Υγείας. Προφανώς πρόθεσή τους είναι να περάσουν πολλές υπηρεσίες των ΚΥ στον ιδιωτικό τομέα».

Μία άλλη σημαντική παράμετρο για τα απογευματινά ιατρεία ανέδειξε ο διευθυντής ΕΣΥ Αιματολογίας του ΠΓΝΠ Χρήστος Παπαδημητρίου κι αυτή αφορά στις ανάγκες σε αίμα.

«Το ΠΓΝΠ και ο ”Αγιος Ανδρέας” χρειάζονται ημερησίως πάνω από 100 φιάλες και μαζί με τις ανάγκες των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία φθάνουν τις 150 πώς θα καλυφθούν οι επιπλέον που θα προκύψουν από τα απογευματινά χειρουργεία;».

Παρόμοια Άρθρα

Ημέρα γνωριμίας με τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών στις 18 Μαρτίου

Δημητρίου

Εβαλαν χειροπέδες στην πρώην σύζυγο του Αλέξη Κούγια!!!

Χρήστος Βεργαναλάκης

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς & πότε οι αιτήσεις, ποιοι θα «κοπούν»

Nikoleta