Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Αυξημένα στην Αχαϊα κατά 37% τα κρούσματα ιώσεων και κορονοϊού

Οι συνέπειες του συγχρωτισμού των ημερών αποτυπώνουν στην εβδομαδιαία καταγραφή από τον ΕΟΔΥ αύξηση σε ποσοστό 37% των κρουσμάτων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV).

Σε επίπεδο Αχαΐας είναι αυξημένες οι διαγνώσεις των παραπάνω ιών, αλλά οι νοσηλείες είναι ελεγχόμενες παρότι επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεκάδες ενήλικες και παιδιά. Κυρίως επικρατούν τα συμπτώματα γρίπης.

Η θετικότητα στη λοίμωξη COVID-19 στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση.

Ειδικότερα, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54. Καταγράφηκαν 62 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 21 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Εχουν ανιχνευτεί συνολικά 78 θετικά δείγματα για γρίπη (9%).

Επίσης, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, ανέφερε: «Εχουμε μεγάλη προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά η πλειοψηφία παραπέμπεται για νοσηλεία κατ’ οίκον αφού υποβληθεί σε έλεγχο και τις απαιτούμενες εξετάσεις. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε τα αντιικά φάρμακα που είναι καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πέραν αυτών δεν έχουμε ράντζα ούτε πίεση στα νοσοκομεία μας. Το σύστημα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες κάθε ασθενή και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι. Βέβαια όλος ο υγειονομικός κόσμος είναι σε ετοιμότητα».

 

Παρόμοια Άρθρα

Το Canadair που έπεσε στην Κάρυστο ήταν πέρυσι στην Ηλεία!!!

Τούμπαρε το ΙΧ του στη Λεπενού αλλά βγήκε σώος

Χρήστος Βεργαναλάκης

Σκοτώθηκε η 17χρονη Ελένη Βεσκούκη στην Πατρών-Πύργου…

Χρήστος Βεργαναλάκης