Patra News
Οικονομία

Ουκρανικό: Πλαφόν στις τιμές καυσίμων & προϊόντων πρώτης ανάγκης (έγγραφο)

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις της τροπολογίας:

α) Εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και πάντως όχι πέραν της 30ης.06.2022.

β) Ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των οικείων παραβάσεων, τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων,

γ) Παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υ.α., της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής των αναφερόμενων κυρώσεων, της κλιμάκωσης των προστίμων (σ.σ. από 5.000 έως 1 εκατ. ευρώ), καθώς και ανώτατης τιμής πώλησης στους καταναλωτές για τα προαναφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες.

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που προέρχεται από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, στην περίοδο της γεωπολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και από τη συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 στην παγκόσμια αγορά. Ο περιορισμός της αθέμιτης κερδοφορίας επιδιώκεται μέσω του προσδιορισμού ανώτατου ύφους περιθωρίου μικτού κέρδους, το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει, για όσο διαρκεί η κρίση, το μικτό περιθώριο κέρδους της εκάστοτε επιχείρησης την 1η.9.2021.

Παρόμοια Άρθρα

Το καζίνο Ρίο πάει σε χέρια Ισραηλινής επιχείρησης!

Για το «ελληνικό πρωινό» του brand name “Ολυμπιακή διατροφή” μίλησαν ΣΚΕΑΝΑ και Περιφέρεια

Χρήστος Βεργαναλάκης

Σούπερ μάρκετ: Πανικός για τις αυξήσεις – Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται» (λίστα)

Χρήστος Βεργαναλάκης