Patra News
Οικονομία

Ελλείψεις σε τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ. Πλαφόν σε ηλιέλιαο και άλευρα. Προϊόντα υπό παρακολούθηση

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα έφερε και στην Ελλάδα ελλείψεις σε κάποια προϊόντα και κυρίως στα άλευρα και στο ηλιέλαιο.
Η κυβέρνηση κρούει καμπανάκι κινδύνου για τεχνητές ελλείψεις και ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων, ζητώντας καταγραφή των αποθεμάτων.
Οι καταναλωτές αποθηκεύουν, λόγω του πολέμου, αλεύρι, ζυμαρικά, σπορέλαια, ρύζι, όσπρια, ζάχαρη κ.ά. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν έχει πάρει ακόμη μεγάλες διαστάσεις, ενώ προς ώρας τα ράφια δεν έχουν αδειάσει εντελώς.
Τα προβλήματα εντοπίζονται όχι μόνο σε προϊόντα που εισάγουμε από την Ουκρανία την Ρωσία που απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών και ζάχαρης, αλλά και σε προϊόντα που εισαγουμε από άλλες χώρες καθώς έχουν μειώσει τις εξαγωγές τους προκειμένου να καλύψουν πρώτα τις εσωτερικές τους ανάγκες.

Επίσης ορισμένες αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής, αλλά και cash & carry έχουν αρχίσει να βάζουν πλαφόν στην ποσότητα ηλιελαίου και αλεύρων που δίνουν στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες υπό τον φόβο των ελλείψεων. Σε προσεκτικό σχεδιασμό διαχείρισης των αποθεμάτων τους έχουν προχωρήσει και οι αλευροβιομήχανοι προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, ενώ συνιστούν ψυχραιμία στους καταναλωτές έναντι αγορών πανικού και έντονου στοκαρίσματος.

Προϊόντα υπό παρακολούθηση
Πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα & ζωοτροφές

Ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι

Άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο

Φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο

Παρόμοια Άρθρα

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν στις 30 Ιουνίου

Nikoleta

Tι ζήτησε για Αραξο, Ακτιο, Καλαμάτα ο Aντιπεριφερειάρχης Φωκίωνας Ζαΐμης από εκπροσώπους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο

Χρήστος Βεργαναλάκης

ΟΑΕΔ: Σε μια εβδομάδα «κλείνει» το πρόγραμμα απασχόλησης για πτυχιούχους ανέργους έως 39 ετών

Nikoleta