Patra News
Κόσμος

Αστρολογία: Γιατί δεν ισχύουν τα ζώδια αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε αυτά

Ποιο είναι το ζώδιό σας; Αν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, ανήκετε στο 90% των ενηλίκων που γνωρίζουν το ζώδιό τους. Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κοινωνικά δίκτυα και οι ψηφιακές εφαρμογές έχουν δώσει μία νέα ώθηση στην αστρολογία. Πάντως, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, μόνο το 57% των ερωτηθέντων γνώριζε την ομάδα αίματός του. Έτσι, λοιπόν, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί το εξής: Τι κάνει την αστρολογία τόσο ξεχωριστή στη συνείδηση των ανθρώπων;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «The Conversation», ως «αστρολογία» ορίζεται «η μελέτη της θέσης και της κίνησης των άστρων ως μέσο πρόβλεψης μελλοντικών γεγονότων και γνώσης του χαρακτήρα των ανθρώπων». Έχει τις ρίζες της στη Βαβυλώνα γύρω στο έτος 700-450 π.Χ., την εποχή κατά την οποία καθιερώθηκαν τα 12 ζώδια, η ερμηνεία των οποίων επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη γεγονότων για τον πληθυσμό. Πάντως, στην αρχαία Ελλάδα, οι προβλέψεις έγιναν προσωποκεντρικές και γίνονταν με βάση τη σχετική θέση των άστρων κατά τη στιγμή της γέννησής του. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένα άτομο ανήκει στο ζώδιο των Διδύμων σημαίνει ότι τη στιγμή της γέννησής του ο Ήλιος που προβάλλεται στον ουρανό, βρισκόταν στη θέση που αντιστοιχεί στον αστερισμό των Διδύμων.

Η Γη, όταν περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, κάνει μια φαινομενική περιήγηση στους διάφορους αστερισμούς. Αυτή η διαδρομή είναι γνωστή ως εκλειπτική. Ο Ήλιος, σύμφωνα με τους αστρολόγους, αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά μας, την αυτοαντίληψή μας, την ερωτική συμβατότητα και τις βασικές προτιμήσεις μας. Έτσι, υπόσχονται ότι μελετώντας τη θέση των ουράνιων σωμάτων, μπορούν να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε καλύτερους φίλους, κατάλληλες ερωτικές σχέσεις και να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Τρεις λόγοι για να αλλάξετε το ωροσκόπιό σας

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους το ζώδιό σας πιθανότατα δεν είναι αυτό που νομίζετε, σύμφωνα με τον Γερσάιν Έλι Κέλερ ντε λα Ρόσα από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM) και τον Κέβιν Ναβαρέτε από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Τσεχικής Ακαδημία Επιστημών.

Ο Οφιούχος

Επισημαίνεται ότι οι Βαβυλώνιοι παρατήρησαν πως υπήρχαν 13 διαφορετικοί αστερισμοί στην εκλειπτική τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, ωστόσο, δεδομένου ότι είχαν ένα ημερολόγιο με 12 μήνες, που υπαγορευόταν από τις φάσεις της Σελήνης, αποφάσισαν να μην το αλλάξουν και έτσι χρησιμοποίησαν 12 αστερισμούς για να ονομάσουν τα ζώδια. Οι Βαβυλώνιοι παρέλειψαν σκόπιμα έναν, δηλαδή τον Οφιούχο.

Η… διάρκεια των αστερισμών

Όλοι οι αστερισμοί έχουν διαφορετικό μήκος, δηλαδή διαφορετική… διάρκεια, και έτσι βρίσκονται μπροστά από τον Ήλιο σε μεταβλητούς χρόνους. Για παράδειγμα, ο Λέων εκτείνεται στις 37 ημέρες, ενώ ο Σκορπιός μόνο σε 7. Αυτό αφήνει πολλούς που ισχυρίζονται ότι είναι Σκορπιοί αν και δεν ανήκουν στον Σκορπιό, μεταξύ άλλων παρατυπιών.

Το φαινόμενο της μετάπτωσης

Λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Ήλιου και της Σελήνης, η Γη ταλαντεύεται ελαφρώς, οπότε ο βόρειος πόλος αποκλίνει σταδιακά, δημιουργώντας το φαινόμενο της μετάπτωσης. Αυτό έχει ως συνέπεια τη φαινομενική αλλαγή της θέσης των αστερισμών. Από τότε που καθιερώθηκαν τα ζώδια, δηλαδή πριν από περίπου 3.000 χρόνια, έχουν μετακινηθεί περίπου κατά έναν μήνα. Με άλλα λόγια, για κάποιον που γεννήθηκε την 1η Ιουνίου πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, ο Ήλιος βρισκόταν στον αστερισμό των Διδύμων και σήμερα, λόγω της μετάπτωσης, την 1η Ιουνίου ο Ήλιος δεν βρίσκεται στους Διδύμους, αλλά στον αστερισμό του Ταύρου.

 

Το πιο διάσημο πείραμα στην αστρολογία

Πάντως, το 1996 δημοσιεύθηκε ένα πείραμα στο οποίο 44 αστρολόγοι προσπάθησαν να αντιστοιχίσουν τα δεδομένα γέννησης (ημερομηνία, ώρα και τόπος) επτά ανώνυμων ατόμων με τα αντίστοιχα ερωτηματολόγια προσωπικότητας. Τα ερωτηματολόγια αντιστοιχούσαν σε ερωτήσεις που ελήφθησαν από το προφίλ προσωπικότητας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ και άλλες που πρότειναν οι 44 αστρολόγοι. Μάλιστα, καλύφθηκαν πτυχές που αφορούσαν στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, στο επάγγελμα, στα χόμπι, στην προσωπικότητα, στις σχέσεις, στην υγεία κ.λπ.

Ο αστρολόγος που θα κατάφερνε να αντιστοιχίσει σωστά τα επτά στοιχεία γέννησης με τα αντίστοιχα ερωτηματολόγια, θα κέρδιζε 2.500 δολάρια. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για την αστρολογία: Ο πιο ικανός αστρολόγος είχε τρεις σωστές αντιστοιχίες από τις επτά, ενώ οι μισοί από τους συμμετέχοντες (22) δεν είχαν ούτε μία σωστή απάντηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο «Journal of Research into Astrology» από τον συγγραφέα, Ρομπ Νάνινγκα.

Υπάρχουν αρκετά άρθρα που θέτουν την αστρολογία και την προγνωστική της ικανότητα σε δοκιμασία και αποτυγχάνει σε όλα, σύμφωνα με μελέτη των Τζέφρι Ντιν και Ιβάν Κέλι που δημοσιεύτηκε το 2003 στο «Journal of Consciousness Studies». Ένας αστρολόγος έχει τις ίδιες πιθανότητες να έχει δίκιο για πτυχές του μέλλοντός μας με οποιονδήποτε βασίζει τις επιλογές του στην τύχη.

Μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι που καθορίζουν την επιλογή του συντρόφου τους με βάση τα ζώδια. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο έρωτας δεν υπαγορεύεται από τα άστρα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε, αναλύοντας 10 εκατομμύρια γάμους στην Αγγλία και στην Ουαλία, και δημοσιεύθηκε το 2007 από τον Δρ. Ντέιβιντ Βόας από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έδειξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις έλξης (ή απόρριψης) μεταξύ των διαφορετικών ζωδίων.

Γιατί η αστρολογία πείθει τόσους πολλούς

Παρ’ όλο που είναι αποδεδειγμένο ότι η αστρολογία είναι λανθασμένη, το 27% των Αμερικανών και το 23% των Γάλλων πιστεύουν σε αυτήν, ενώ το 46% των Μεξικανών θεωρεί ότι το ωροσκόπιο είναι κάτι σημαντικό στη ζωή τους.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Η αστρολογία είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση. Μόνο στις ΗΠΑ, οι εφαρμογές αστρολογίας είχαν κέρδη 40 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Αυτό ευνοεί το γεγονός ότι η αστρολογία προωθείται ακόμα περισσότερο στις σελίδες του διαδικτύου και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά. Εντούτοις, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε λάθη και προκαταλήψεις που σχετίζονται με την κρίση και τη συλλογιστική. Αυτό σημαίνει ότι τα ωροσκόπια ταιριάζουν στους νοητικούς μας μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, εμπίπτουν σε αυτό που έχει οριστεί ως «προκατάληψη επιβεβαίωσης» και το «φαινόμενο Φόρερ».

Η προκατάληψη επιβεβαίωσης δείχνει ότι οι προηγούμενες πεποιθήσεις και προσδοκίες μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή, τη διατήρηση και την αξιολόγηση των στοιχείων, δηλαδή αναζητούμε πληροφορίες που υποστηρίζουν τις ιδέες μας και αγνοούμε πληροφορίες που τις αντικρούουν. Για παράδειγμα, αν το ωροσκόπιό μας αναφέρει ότι «θα είναι μία ημέρα με έντονες αντιθέσεις» και έχουμε μια πολύ ήρεμη μέρα, απλά θα αγνοήσουμε την πρόβλεψη. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουμε μία πραγματική ημέρα αντιθέσεων, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε είναι: «Φυσικά, το ωροσκόπιό μου με προειδοποίησε».

Το φαινόμενο Φόρερ, επίσης, είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που συνίσταται στην αντίληψη γενικών και διφορούμενων περιγραφών, που ισχύουν για όλους, σαν να πρόκειται για εξαιρετικά ακριβείς δηλώσεις, που γίνονται ειδικά για εμάς.

ieidiseis.gr

Παρόμοια Άρθρα

Πέντε παιδιά νεκρά από φωτιά, ενώ ο πατέρας έλειπε για χριστουγεννιάτικα ψώνια

Καρβουνιάρης

COVID-19: Στις 13 Δεκεμβρίου διαθέσιμο το παιδικό εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Nikoleta

Ο απίθανος λόγος που τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες – Πώς γλίτωσε κόσμος από πιθανές πτώσεις στο φρεάτιο

Nikoleta