Patra News
Κουζίνα

7 εναλλακτικά συνοδευτικά για μπακαλιάρο αντί για σκορδαλιά

Την… τιμητική του θα έχει σε λίγες ημέρες ο μπακαλιάρος, καθώς αποτελεί το βασικό πιάτο στο οικογενειακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Την ημέρα αυτή, είθισται ο μπακαλιάρος να σερβίρεται τηγανητός σε κουρκούτι και να συνοδεύεται από την πατροπαράδοτη σκορδαλιά.

Κι επειδή στην Ελλάδα τα οικογενειακά τραπέζια δεν υστερούν ούτε σε ποιότητα, αλλά ούτε και σε… ποσότητα, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν θα μπορούσε να είναι το μοναδικό έδεσμα στο «μενού» της 25ης Μαρτίου.

Ένας καλός τρόπος για να «σβήσετε» μετά από μία γενναία κουταλιά σκορδαλιά είναι να έχετε στο τραπέζι τα χόρτα της αρεσκείας σας (πχ. βλήτα, ραδίκια κτλ) ή και παντζάρια. Άλλωστε, τα βραστά λαχανικά, εκτός από τη γευστική και διατροφική τους αξία, αποτελούν και το κατάλληλο «αντίβαρο» για τα τηγανιτά και το σκόρδο, τα οποία θα επιβαρύνουν το στομάχι σας την ημέρα αυτή.

Εναλλακτικά συνοδευτικά για τον μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνετε προσκολλημένοι/ες στην παράδοση αν δεν το επιθυμείτε. Άλλωστε, η μεσογειακή κουζίνα έχει λύσεις για όλα τα γούστα.

Για παράδειγμα, η σκορδαλιά που συνήθως δεν προτιμάται από τα παιδιά, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από πατάτες τηγανιτές, ή ακόμα καλύτερα από μία ωραία δροσερή πατατοσαλάτα, με τα υλικά της αρεσκείας σας (π.χ. κρεμμυδάκι φρέσκο, κάππαρη, μαϊντανός, αλατοπίπερο, ξύδι κτλ).

Η σκορδαλιά όμως δεν «ζορίζει» μόνο τους μικρούς, καθώς δεν είναι λίγα και τα «μεγαλύτερα παιδιά» που έχουν δυσανεξία στο σκόρδο ή γίνονται αρκετά υποτονικά μετά από… μη υπεύθυνη κατανάλωση.

Μία λύση που ταιριάζει πολύ στον τηγανιτό μπακαλιάρο είναι η περίφημη σος ταρτάρ, η οποία, ωστόσο, δεν είναι νηστίσιμη. Άλλες πιθανές λύσεις είναι τα διαφόρων ειδών τσάτνεϊ καθώς και τα ντιπ και οι αλοιφές με ταχίνι, όπως το χούμους, το μπαμπαγκανούς και άλλα.

Και φυσικά, το ότι πέρασε η Καθαρά Δευτέρα δεν σημαίνει ότι η ταραμοσαλάτα δεν έχει θέση στο οικογενειακό τραπέζι. Αν και δεν είναι ταιριάζει απόλυτα με τον μπακαλιάρο, αποτελεί μία επιλογή που υιοθετούν πολλοί.

Για τους αμετανότητους μερακλήδες

Η «βεντάλια» των πιάτων για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου δεν περιορίζεται εδώ. Άλλωστε η εκκλησία έχει προβλέψει ένα «παραθυράκι» για την ημέρα αυτή -παρά τη Σαρακοστή- καθώς επιτρέπει την κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού.

Έτσι, στο τραπέζι «χωρούν» άνετα πιάτα και συνταγές με σουπιές, καλαμαράκια και χταπόδι, ενώ το λαχανόρυζο και το σπανακόρυζο (είτε «ορφανά», είτε με θαλασσινά) αποτελούν σταθερές αξίες.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσετε επίσης τις αγκινάρες και τα όσπρια, που μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους, είτε μαγειρεμένα είτε ως σαλάτες.

Τέλος, τα ψητά λαχανικά αποτελούν μία «safe» επιλογή για όλα τα γούστα, όπως και οι σαλάτες ζυμαρικών, ρυζιού αλλά και εκείνες με πλιγούρι.

Εναλλακτικές αντί για μπακαλιάρο τηγανητό

Εάν θέλετε να αποφύγετε τον τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι, λύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές.

Μία συνταγή από τα Επτάνησα, συνιστά τον μπακαλιάρο μαγειρευτό«Μπιάνκο» με πατάτες, με χόρτα στην κατσαρόλα (πράσα, σέσκουλα, σέλινα κ.λπ.).

Κι αν το τραπέζι σας θέλετε να έχει άρωμα γαλλικής κουζίνας, τότε ο μπακαλιάρος μπορεί να πάρει μορφή αλοιφής, με την κλασική γαλλική συνταγή για την brandade η οποία κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές και περιέχει μπακαλιάρο ζεματισμένο, πατάτες, ελαιόλαδο και σκόρδο.

Κι αν θέλετε να πειραματιστείτε ακόμα περισσότερο, τότε μπορεί να κάνετε τον μπακαλιάρο μπιφτέκια, κεφτέδες, fish sticks κ.ά.

Μερικές επιπλέον ιδέες με την εκτέλεσή τους

Φακόρυζο του Παύλου Χάππιλου για τη νηστεία

Πιπεριές γεμιστές με φακή Εγκλουβής

Μανιτάρια τηγανιτά με κουρκούτι

Χταπόδι με μακαρόνι κοφτό:

Παρόμοια Άρθρα

Ποια αντικείμενα γεμίζουμε με μικρόβια κάθε φορά που μαγειρεύουμε

Nikoleta

Ξαναζεσταμένο φαγητό: Μύθοι, αλήθειες και κίνδυνοι

Nikoleta

Πεντακάθαρα παντζούρια εύκολα και γρήγορα με αυτό το tip

Nikoleta