Patra News
Slider Ελλάδα Οικονομία Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Φιλ. Λιάκος: Πάνω από το 30% της παραγωγής πατάτας και φράουλας εξάγεται σε Ρωσία, Ουκρανία, οπότε η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

Κραυγή αγωνίας από τον Φίλιππα Λιάκο, με την ιδιότητά του ως επιχειρηματίας αγροτικών προϊόντων. Ο νέος επικεφαλής της Συεργασίας Δυμαίων Πολιτών τόνισε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι αδιανόητο εν έτη 2022 να βιώνει η Ευρώπη έναν πόλεμο με θύματα αθώους ανθρώπους μεταξύ των οποίων και Έλληνες ομογενείς, ο αγροτικός κόσμος θα δεχτεί ένα ακόμη ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Μετά την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να επιδεινωθεί με τον πόλεμο, το κόστος της αγροτικής παραγωγής θα εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς ήδη σιτάρι, ρύζι και καλαμπόκι παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις.
Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν πάρει την ανιούσα σε μία περίεργη και πρωτόγνωρη συγκυρία.

Μάλιστα αυτές οι αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα οδηγούν στην πλήρη φτωχοποίησή τους τις ήδη φτωχές χώρες, με αποτέλεσμα οι ευάλωτοι κινδυνεύουν με υποσιτισμό.

Μην ξεχνάμε ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιτηρών σε Ευρώπη και Ασία. Μεταξύ των προϊόντων που παράγουν και τους καθιστούν μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο, είναι τα δημητριακά, σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι καθώς και τα φυτικά έλαια.

Την ίδια ώρα το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και για την περιοχή μας, η οποία εξάγει στη Ρωσία μεγάλες ποσότητες πατάτας και φράουλας. Εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αυτές οι ποσότητες που εξάγονταν θα παραμείνουν αδιάθετες με ότι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας. ]

Και αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση καθώς ο προγραμματισμός των παραγωγών βάσει της ζήτησης στις εξαγωγές είχε ήδη γίνει και δεν μπορεί να αλλάζει τελευταία στιγμή.

Για να καταλάβετε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα αρκεί να σας πω πως πάνω από το 30% της παραγωγής πατάτας και φράουλας εξάγεται σε αυτές τις χώρες, οπότε η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ελπίζουμε πως σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση και θα δοθεί ένα τέλος διαφορετικά το ντόμινο των εξελίξεων θα συμπαρασύρει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, που μετά από δύο χρόνια πανδημίας κρατιέται όρθιος με νύχια και με δόντια».

Παρόμοια Άρθρα

«Δείτε τις μάσκες μας» στα Παλαιά Σφαγεία!

Δημητρίου

Aίγιο: τους βούτηξαν οι αστυνομικοί, τους πήγαν στο Τμήμα, έκαναν μαγκιές και πάνε Εισαγγελέα

Χρήστος Βεργαναλάκης

Το «ξεφτίλισαν» τελείως οι βουλευτές στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη

Χρήστος Βεργαναλάκης