Patra News
Ελλάδα

Σχολεία: Ανατροπή με τα self test μαθητών και εκπαιδευτικών

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης εξετάζεται το μέτρο των self test στα σχολεία και στο κατά πόσο είναι ασφαλές να μειωθεί ο αριθμός τους.

Μέχρι σήμερα οι μαθητές των σχολείων εμβολιασμένοι και μη, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο πραγματοποιούσαν self test κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Στις σκέψεις, ωστόσο, της επιτροπής είναι ο αριθμός των self test να μειωθεί και από δύο να γίνει ένα. Σήμερα, κατά τη συνεδρίασή τους οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, όπως και το αποτύπωμα που ενδέχεται να έχει αφήσει το τρίημερο της Καθαράς Δευτέρας στους δείκτες της πανδημίας.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω πληροφορία ως προς την ημέρα που διεξάγονται τα τεστ. Αν δηλαδή θα είναι μόνο την Τρίτη ή την Παρασκευή ή αν υπάρχει σκέψη για άλλη μέρα.

Οι επιστήμονες θα κληθούν σήμερα πάντως να γνωμοδοτήσουν εάν είναι ασφαλές να μειωθούν –από δύο την εβδομάδα σε ένα έως τα τέλη Μαρτίου– τα διενεργούμενα τεστ από τους μαθητές και καθηγητές σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα δεν αποκλείεται να καταργηθούν εντελώς τα τεστ μέχρι το Πάσχα, εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές και καθηγητές Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας (ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι) υποβάλλονται μέχρι σήμερα σε δύο υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με τα δωρεάν self test που χορηγεί η κυβέρνηση.

Το μέτρο του περιορισμού των τεστ στα σχολεία μπαίνει στον επιστημονικό διάλογο, καθώς τελευταία παρατηρείται μια αποκλιμάκωση -δυστυχώς όχι μεγάλη- στα κρούσματα του κορωνοϊού που εντοπίζονται σε σχολεία.

Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν και ανακοινώθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ 32.571 κρούσματα του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, μείωση κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα κρούσματα σε μαθητές αποτελούν το 31% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται πως οι μαθητές όλων των βαθμίδων εμβολιασμένοι και μη, όπως και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου μπορούσαν να πάρουν από τα φαρμακεία τα δωρεάν 5 self test, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 1 Μαρτίου έως και 15 Μαρτίου 2022.

Παρόμοια Άρθρα

Ραντεβού στο δημαρχείο της Βάρδας για τεστ

Associated Press: Οι τρεις φωτογραφίες της Ελλάδας που σημάδεψαν το 2021

Nikoleta

Βέροια: Τραγικό θάνατο βρήκε 87χρονη – Επιχείρησε να ταΐσει γάτες και έπεσε από το μπαλκόνι