Patra News
Slider Ελλάδα Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Σε αναστολή εργασίας από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Η προθεσμία που είχε δώσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους στην Υγεία, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, εξέπνευσε σήμερα, 1 Σεπτεμβρίου. Οσοι δεν εμβολιαστούν, θα τεθούν σε αναστολή.

Τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη σε όλους τους τόνους έστελναν το μήνυμα ότι η απόφαση για τις αναστολές για όσους δεν εμβολιαστούν θα εφαρμοστεί, σημειώνοντας δε, ασκώντας περαιτέρω πίεση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν άμεσα, ότι αν εμβολιαστούν αφού τεθούν σε αναστολή δεν τους εγγυάται κανείς ότι θα επιστρέψουν στη θέση που είχαν και πριν, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί. Πάντως, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης και της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς θεωρεί διχαστικό το εν λόγω μέτρο.

Ολο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα,με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αλλάζει όψη η Ομόνοια, ξεκινώντας από το Μινιόν

news

Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γιαννουλάκης

Κάτω Πατήσια: Καταγγελία για συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που έκανε bullying στον 14χρονο

Nikoleta