Patra News
Slider Ελλάδα Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Οι εργαζόμενοι των δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως άνοιξαν πυρ κατά του δημάρχου Πύργου

 

Δριμύτατη επίθεση  στον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο εξαπέλυσε με ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως, σε όσα τους καταλογίζει ο κ. Αντωνακόπουλος:

 

 Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Πύργου,

Αναφορικά με τις δηλώσεις σας στην εφημερίδα «Πρώτη» της 13/09/2021 για τις σοβαρές ελλείψεις  προσωπικού που παρουσιάζουν οι Δήμοι, σας γνωρίζουμε τα εξής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκπλήσσετε με τα λεγόμενά σας. Η αναφορά σας στους συναδέλφους μας, ότι δήθεν επιδιώκουν να μην εργάζονται, είναι άκρως προσβλητικήΘεωρούμε πραγματικά απαράδεκτη τη δήλωση ενός Δημάρχου η οποία ειπώθηκε για μια ακόμη φορά ελαφρά την καρδία, προσβάλει όλους τους εργαζόμενους του Δήμου και υποκρύπτει απαξίωση στο πρόσωπό τους και το έργο τους.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της νέας δημοτικής αρχής προσφερθήκαμε για μια αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία. Δυστυχώς καμία τέτοια πρόθεση μέχρι σήμερα δεν έχετε επιδείξει  από την πλευρά σας.

Οφείλατε να αναφερθείτε στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που έχει ο Δήμος σε όλες τις ειδικότητες, αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης του προσωπικού κατά  130 εργαζόμενους την τελευταία δεκαετία, καθώς και την παντελή έλλειψη μονίμων προσλήψεων οι οποίες όλο αυτό το διάστημα, επιδιώχθηκε να αναπληρωθούν ανεπιτυχώς, από Δίμηνα – Τετράμηνα και Οκτάμηνα κατά βάση για εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων.

 Αντί λοιπόν να αναφερθείτε στην υπέρ προσπάθεια όλου του προσωπικού του Δήμου, να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, και εν μέσω της πανδημίας του Κορονοϊού, σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την Χώρα μας, επιλέγετε για μια ακόμα φορά, να προβαίνετε σε ενέργειες που απαξιώνουν την υπηρεσιακή αλλά και προσωπική αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας.

 Πείτε μας κ. Δήμαρχε τα 2 χρόνια που είστε στο τιμόνι του Δήμου, αφού όπως ισχυρίζεστε οι εργαζόμενοι υπεκφεύγουν να εργαστούν,  με ποιους έχετε υλοποιήσει τόσα έργα και δράσεις που καυχιέστε μέχρι σήμερα; Γιατί δεν ενημερώνεστε από τους Αντιδημάρχους σας με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία;

Δεν αναρωτιέστε κ. Δήμαρχε γιατί συμβαίνει αυτή η ομαδική φυγή κινητικότητας των εργαζομένων από το Δήμο μας και γιατί δεν επιθυμεί κανείς να έρθει με μετάταξη;

 Ειλικρινά αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το σύστημα, δηλαδή ο Δήμος, με μηδενική  παραγωγή έργου από τους συναδέλφους μας. Τώρα, ποιοι είναι αυτοί που εργάζονται και προχωράει ο Δήμος;  

 Περιμένουμε να μας δώσετε μια απάντηση. Να είστε σίγουρος κ. Δήμαρχε ότι «για την κοινωνία που μας πληρώνει» δίνουμε καθημερινό αγώνα μέσα από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια όλοι οι εργαζόμενοι, σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή, για να κρατήσουμε «όρθια» την κοινωνία και  να δώσουμε ελπίδα καταπολέμησης, νίκης και εξάλειψης της πανδημίας.

Είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον, η απαξιωτική και υποτιμητική συμπεριφορά σας, απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου. Είμαστε τόσο λίγοι που δεν περισσεύει κανένας για να κάθεται.

 Δεν μας εκπλήσσει, ότι η λύση που προτείνετε είναι το ξεπούλημα των υπηρεσιών και η παραχώρηση των αρμοδιοτήτων, αφού από την πρώτη στιγμή έχετε εκδηλώσει τέτοια επιθυμία την οποία εκφράσατε με την απόφασή σας για σύμπραξη με το Δήμο Φυλής, με σκοπό την σύσταση «Αναπτυξιακού Οργανισμού».

Ισχυρίζεστε δε ότι η λύση των εξωτερικών συνεργατών είναι πιο φθηνή για το δημόσιο. Παρόλα αυτά από τις περιπτώσεις που έως σήμερα έχουν έρθει στην επιφάνεια σε όλη την Ελληνική Επικράτεια ενδεικτικά σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Οι εργαζόμενοι και η ΠΟΕ ΟΤΑ  του Δήμου Χερσονήσου πέτυχαν μεγάλη νίκη μετά από την 917/2021 απόφαση του 7ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεργείου στο θέμα των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» κρίνοντας παράνομη την ανάθεση του συνόλου των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου προς αυτούς.

Συγκεκριμένα έκρινε ότι δεν είναι δυνατή η εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» όταν αντικείμενο των προγραμματικών συμβάσεων είναι η άσκηση αρμοδιοτήτων νευραλγικών υπηρεσιών της τοπικής διακυβέρνησης, αναγόμενων σε μια από τις βασικές και πρωτεύουσες λειτουργίες, όπως είναι οι Οικονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Επίσης καταγγελτική ανακοίνωση εκδόθηκε στον Δήμο Ιωαννίνων από την ΠΟΕ ΟΤΑ. Σύμφωνα με εισήγηση στην οικονομική επιτροπή η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δίνει τις 4 από τις 5 δημοτικές ενότητες των Ιωαννίνων σε εργολάβους με ακόμη χειρότερους όρους από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη στον τομέα της καθαριότητας.

Παρά την διαπίστωση των υπηρεσιών για εκατόν οκτώ (108) κενές θέσεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα εσωτερικών χώρων δεν ζητήθηκε ούτε μία (1) θέση εργάτη καθαριότητας ή εσωτερικών χώρων στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2020 όπως και στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2021.

Με 30% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβρη η πρώτη μελέτη τεκμηρίωνε την ανάγκη για έξι (6) οδηγούς και δώδεκα (12) εργάτες για αυτές τις 4 δημοτικές ενότητες ενώ στην νέα μελέτη οι ίδιοι όγκοι απορριμμάτων χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση μπορούν να γίνουν από τέσσερις (4) οδηγούς και οκτώ (8) εργάτες.  

 Δηλαδή η υπηρεσία με 30% λιγότερο προσωπικό κοστολογείται 18% ακριβότερα μετά από 1,5 χρόνο.

 Η τελευταία καταγγελτική ανακοίνωση αφορά το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν επίσημη πρόταση στην διοίκηση του Δήμου να αντικαταστήσουν όλους τους λαμπτήρες οδοφωτισμού με λάμπες led, με κόστος 1.090.842,80 ευρώ ενώ η Δημοτική Αρχή επιμένει και σέρνει στα δικαστήρια το σωματείο να δώσει το ίδιο έργο σε ιδιώτη με κόστος 3.742.292,26.

Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε ότι  εκκρεμεί και η από 9-7-2021 προσφυγή του Συλλόγου μας ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά της υπ΄ αριθ. 307/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αποφάσισε την σύμπραξη με το Δήμο Φυλής με σκοπό την δημιουργία «Αναπτυξιακού Οργανισμού».

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω εξηγήστε μας τη λύση των εξωτερικών συνεργατών που έρχεται πιο φθηνή σύμφωνα με τα λεγόμενά σας στην εφημερίδα «Πρώτη».

Έχετε στοιχεία για αυτό;

 Κάνατε σχετική μελέτη που το αποδεικνύει;

 Ποιες υπηρεσίες και τομείς θα εκχωρήσετε ακριβώς και γιατί;

 Ενημερώσατε ή κάνατε ένα διάλογο με τις αρμόδιες υπηρεσίες;

 Οι παραπάνω περιπτώσεις σας διαψεύδουν πανηγυρικά. Εάν επιμένετε το κάνετε από άγνοια ή ψεύδεστε συνειδητά;

 Ο αγώνας της Ομοσπονδίας μας, του Συλλόγου και των εργαζόμενων των ΟΤΑ όλης της Χώρας συνεχίζεται ενάντια στην Κεντρική Πολιτική Κυβέρνηση και Δημάρχων για εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Η θετική εξέλιξη σε πολλούς Δήμους, δίνει δύναμη και κουράγιο στους εργαζόμενους να υπερασπιστούμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι ανήκουν στους Δημότες όχι σε εργολάβους και ιδιώτες.

 Σταματήστε να κατηγορείτε τους εργαζόμενους και να  στρέφετε  την κοινωνία απέναντί τους. Προχωρήστε άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπου υπάρχουν ελλείψεις, όπως και στην ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού όπου απαιτείται.

Μόνο έτσι μπορούν να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Δημότες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθείτε πως τα προβλήματα λύνονται με διάλογο με τους εργαζόμενους και όχι με προσβλητικές και απαξιωτικές δηλώσεις. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η εύρυθμη  λειτουργία του Δήμου προς όφελος των πολιτών. Οι αντιδημοκρατικές τακτικές ποτέ δεν βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Να είστε σίγουρος ότι δεν θα αφήσουμε αναπάντητη τη δημόσια προσβολή της υπαλληλικής υπόστασης κανενός μέλους μας.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

 Το ΔΣ

 

Παρόμοια Άρθρα

Επεσε με το ΙΧ της σε χαράδρα στην Ηλεία αλλά σώθηκε! ΒΙΝΤΕΟ

Χρήστος Βεργαναλάκης

Δύο διάσημοι στο Αίγιο: Λαζάρου σερβίρει, Λαζαράκης δοκιμάζει!!!

Χρήστος Βεργαναλάκης

Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για τις…αυριανές εκλογές!