Patra News
Ελλάδα

Μάστιγα οι απάτες στο όνομα της Microsoft -Αποσπούν χιλιάδες ευρώ από τα θύματα τους

Μια διαδεδομένη μέθοδος τηλεφωνικής απάτης αναβιώνει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Άγνωστοι καλούν σε κινητά, σταθερά και εταιρικά τηλέφωνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και παρουσιάζονται ως μηχανικοί της Microsoft με σκοπό φυσικά να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα υποψήφια θύματά τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός άνδρα από την Πάτρα, από τον οποίο ζητήθηκε να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του εφαρμογές για απομακρυσμένη πρόσβαση και στη συνέχεια του αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό των 14.700 ευρώ, από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο τρόπος δράσης των υπόπτων είναι ο εξής:

  • Διενεργούν τηλεφωνικές κλήσεις σε συνδρομητές και παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft. Προσφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων.
  • Προς τούτο (α) ζητούν απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access) στον υπολογιστή με αποτέλεσμα να έχουν την κυριότητα του υπολογιστή με όλες τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν, όπως πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα, τραπεζικούς λογαριασμούς, κωδικούς πρόσβασης και άλλα δεδομένα ή (β) ζητούν αριθμούς τραπεζικών καρτών ή άλλων δεδομένων δήθεν για έλεγχο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία:

Η Microsoft δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα email ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή σας. Οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Microsoft πρέπει να ξεκινά από εσάς.

Χρησιμοποιείστε λογισμικό προστασίας από ιούς ή λογισμικό anti-virus (Αντιιικό πρόγραμμα)καιενεργοποιείστε το Τείχος προστασίας του Windows Defender για να αποκλείσετε την κυκλοφορία σε υπηρεσίες στις οποίες συνήθως δεν αποκτάτε

Καταργήστε την εγκατάσταση των εφαρμογών που οι απατεώνες σας ζήτησαν να εγκαταστήσετε.

Επικοινωνήστε με τον πάροχο της πιστωτικής κάρτας σας για επιστροφή των χρεώσεων, αν έχετε ήδη πληρώσει. Ενημερώστε τους για το τι συνέβη. Πιθανότατα θα θελήσουν να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν τις επηρεαζόμενες κάρτες σας, ώστε οι απατεώνες να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ξανά.

Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης.

Αποθηκεύουμε κάθε δυνατό ηλεκτρονικό ίχνος (e-mail, url, ip, κλπ) ή λοιπά στοιχεία (τηλέφωνο επικοινωνίας, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού δραστών) και απευθυνόμαστε στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή.

Παρόμοια Άρθρα

Βραδιά όνειρο στα Οινοξένεια, στη Μονή Ταξιαρχών

Χρήστος Βεργαναλάκης

Πατέρας Αντώνιος: «Δεν έχω ακουμπήσει ποτέ παιδί, ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις;»

Nikoleta

Αποκάλυψη OnAlert: Πού έγινε ο βιασμός που καταγγέλλει ο 32χρονος – Εναντίον ποιών στρέφεται η μήνυσή του

Nikoleta