Patra News
Slider Ελλάδα Πάτρα - Δυτική Ελλάδα Πολιτική

Κ. Πελετίδης: Η Κυβέρνηση αρνείται, δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ενημέρωσε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία Πάτρα – Αθήνα και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το Σάββατο 29 Γενάρη, ώστε να διεκδικήσουν σύσσωμοι οι φορείς της Πάτρας, όλα όσα η πόλη, ο Δήμος και ο πατραϊκός λαός δικαιούνται.

Στη εισήγησή του ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, είπε:
«Το Νοέμβριο έγινε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Εκεί μπήκαν ζητήματα που χτύπησαν το «καμπανάκι» για όλους τους Δήμους της χώρας και αφορούσαν τη χρηματοδότηση των Δήμων και την οικονομική ασφυξία στην οποία οδηγούνται λόγω των επιλογών της κυβέρνησης.

Στις 3 Δεκέμβρη είχαμε, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Τέθηκαν, από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, όλα αυτά για τα οποία οι Δήμοι ανησυχούν, ζητήθηκαν 750 εκ. ευρώ χρηματοδότηση για τους δημοτικούς δρόμους τους οποίους οι Δήμοι παλεύουν με ψίχουλα να συντηρήσουν.
Στη συνέχεια, στη συνάντηση με τον κ. Βορίδη και τον κ. Πέτσα ακούσαμε ότι τίποτε από αυτά που ζητούν οι Δήμοι δεν θα ικανοποιηθεί.

Ο κύκλος της διαβούλευσης έκλεισε και ο Δήμoς δεν μπορεί να μένει άπραγος.
Τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σύμφωνα με το νόμο («Καλλικράτης») που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, ο Δήμος Πατρέων έπρεπε να παίρνει από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) 91 εκ. ευρώ. Αντί αυτών παίρνουμε 22.236.000 ευρώ συν 3 εκ. περίπου που πήραμε ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν από την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Σε αυτά αν προσθέσουμε τα ανταποδοτικά τέλη και τους ίδιους πόρους φθάνουμε τα 53 εκ. ευρώ το χρόνο.
Από αυτά δίνουμε για μισθοδοσία των εργαζομένων 32 εκ. ευρώ το χρόνο, 8 εκ. ευρώ για επιχορηγήσεις στα νομικά πρόσωπα, 4 εκ. ευρώ το χρόνο δίνουμε για το δημοτικό φωτισμό, πάνω από 2 εκ. ευρώ για καύσιμα – θέρμανση, 2 εκ. ευρώ το χρόνο για την εξόφληση παλαιών δανείων που έλαβαν προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, άλλα 2 εκ. ευρώ θα δώσουμε φέτος για τέλος ταφής απορριμμάτων, έχουμε ακόμα τα έξοδα για τις αρμοδιότητες (Ναυαγοσωστική κάλυψη, αδέσποτα, κλπ.) που μας μεταβίβασαν οι κυβερνήσεις χωρίς να τις συνοδεύσουν με τα αντίστοιχα κονδύλια, καταλαβαίνετε ότι δεν μένουν χρήματα για προμήθειες υλικών αυτεπιστασίας, δεν μένουν χρήματα για να γίνει στοιχειώδες έργο που έχει ανάγκη η πόλη και οι δημότες.

Ταυτόχρονα υπάρχουν ζητήματα ανοικτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα οποία η πόλη διεκδικεί.
-Έχουμε πάρει απόφαση για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να την ικανοποιήσει.
-Έχουμε ζητήσει το Ριγανόκαμπο για να φτιάξουμε το Ανατολικό Πάρκο που θα αναβαθμίσει και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και θα το απολαμβάνει όλη η πόλη, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ το αρνείται.
-Το ίδιο συμβαίνει με μια σειρά άλλα μεγάλα ζητήματα για τα θέματα δημόσιας υγείας στην περιοχή, για την ανεργία που στην Πάτρα έχουμε 33.000 ανέργους, για τον κίνδυνο κατάρρευσης των δημοτικών υπηρεσιών αφού δεν γίνονται προσλήψεις, για τα κονδύλια για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχουμε τρεις δρόμους να επιλέξουμε.
– Να μείνουμε άπραγοι κι όπου βγει.
– Να κάνουμε επίθεση στις τσέπες των δημοτών και να τους φορολογήσουμε, δεύτερη και Τρίτη φορά, όπως μας δείχνει να κάνουμε η κυβέρνηση και που εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι.
– Να ακολουθήσουμε το δρόμο της διεκδίκησης για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Αυτό το δρόμο του αγώνα ακολουθούμε όλοι μαζί με τους φορείς της πόλης, για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να μας δώσει τα 91 εκ. το χρόνο, να μας επιστρέψει τα χρήματα που μας έχει παρακρατήσει, να μας δώσει όλα εκείνα που δικαιούμαστε και που μας οφείλει».

Παρόμοια Άρθρα

Τέλος η Βραζιλία για τον Ανδρέα Σάμαρη

Χρήστος Βεργαναλάκης

Εξιτήριο για τον τέως Βασιλιά

Δημητρίου

Ιταλία: 48ωρη απεργία στα πρατήρια καυσίμων λόγω των αυξήσεων

Γιώργος Αθανασόπουλος