Patra News
Slider Ελλάδα

Κήρυγμα στην Χαλανδρίτσα από τον Επίσκοπο Κερνίτσης

Την Κυριακή προ των Φώτων, 2 Ιανουαρίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Χαλανδρίτσας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο της  μακαριστής πρεσβυτέρας Θεώνης, χήρας του μακαριστού ιερέως π. Νικολάου Μαυροειδή.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής και συγκεκριμένα στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή, τον οποίο ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός χαρακτήρισε ως το μέγιστο άνθρωπο που φάνηκε στον κόσμο, με τα ακόλουθα λόγια : «αμήν λέγω υμίν, ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού» (Ματθ.11,11).

Στα προφητικά κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης αναγγέλθηκε  ο ερχομός του Προδρόμου ως ερχομός του τελευταίου Προφήτου, συγχρόνου του Μεσσία, ο οποίος θα προετοιμάσει τον ερχομό Του. Όπως ακούσαμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Κύριος λέγει:  “Στέλνω τον αγγελιοφόρο μου πριν από εσένα, για να προετοιμάσει τον δρόμο σου. Μια φωνή βροντοφωνάζει στην έρημο: ετοιμάστε τον δρόμο για τον Κύριο, ισιώστε τα μονοπάτια να περάσει.”

Κατά πάντα σύμφωνα με τις προφητείες, παρουσιάστηκε ο Άγιος Ιωάννης, ο οποίος βάφτιζε στην έρημο και κήρυττε να μετανοήσουν οι άνθρωποι και να βαφτιστούν, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους. Πήγαιναν σ’ αυτόν όλοι οι κάτοικοι της Ιουδαίας και οι Ιεροσολυμίτες, κι όλους τους βάφτιζε στον ποταμό Ιορδάνη, καθώς ομολογούσαν τις αμαρτίες τους. Ο Ιωάννης ήταν ασκητική μορφή, φορούσε ρούχο από τρίχες καμήλας και δερμάτινη ζώνη στη μέση του, έτρωγε ακρίδες, και μέλι από αγριομέλισσες. Στο κήρυγμα του τόνιζε: «Έρχεται ύστερα από μένα αυτός που είναι πιο ισχυρός και που εγώ δεν είμαι άξιος να σκύψω και να λύσω το λουρί από τα υποδήματα του. Εγώ σας βάφτισα με νερό, εκείνος όμως θα σας βαφτίσει με Άγιο Πνεύμα».

Ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να επικαλούνται τον Τίμιο Πρόδρομο καθημερινά στην προσευχή τους, να του ζητούν ενίσχυση στον πνευματικό τους αγώνα και να τον μιμούνται στην αγωνιστικότητα, την ταπείνωση και το ασκητικό φρόνημα.

Τέλος παρακάλεσε να ακούσουμε και εμείς σήμερα το πάντα επίκαιρο κήρυγμα του Προδρόμου, να μετανοήσουμε ειλικρινά και να επιστρέψουμε στη μυστηριακή ζωή της Εκλησίας μας.

Παρόμοια Άρθρα

10 ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: Μεγάλη εκδήλωση για την διαχρονική φυσιογνωμία της Ελληνίδας – ΦΩΤΟ

Μπογιατζής από τον Πύργο και δάσκαλος παραδοσιακών χορών κέρδισε τον Μουζουράκη

Χρήστος Βεργαναλάκης

Νέα ανάρτηση με νόημα από τον Γρηγόρη Λέων…

Δημητρίου