Patra News
Slider Ελλάδα Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Θέμης Προδρομάκης: Ενας αιγιώτης στην ελίτ των Ακαδημαϊκών!

Ο 40χρονος Αιγιώτης ακαδημαϊκός, Θέμης Προδρομάκης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, με αγάπη και μεράκι στο αντίκειμενο που ασχολείται, απέσπασε το βραβείο Μπλαβάτνικ που παρομοιάζεται με τα βραβεία «Νόμπελ», για επιστήμονες κάτω των 42 ετών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την  Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, στο Βanqueting House σε έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό χώρο του Λονδίνου, όπου ο νεαρός Αιγιώτης καθηγητής παραβρέθηκε ανάμεσα στην ελίτ της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το βραβείο παρέλαβε από τον Sir Leonard Blavatnik ιδρυτή και πρόεδρο του Blavatnik Foundation.

Στη σύντομη ομιλία του, ανάμεσα σε νομπελίστες και στον πολιτικό κόσμο της Αγγλίας, ο νεαρός Αιγιώτης επιστήμονας, εντυπωσίασε με τα πρωτοποριακά του επιτεύγματα. Η διάκριση αυτή συνιστά αναγνώριση της ήδη πολυετούς εργασίας του πάνω στα «memristors», σύντμηση του memory-resistor που σημαίνει «μνημονική αντίσταση» ή «αντιστάτης με μνήμη», μιας επανάστασης στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών που συνδέει τη μικροηλεκτρονική με τη βιολογία και ανοίγει νέους ορίζοντες για εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θέμης Προδρομάκης έχει δημιουργήσει μια 50μελή ερευνητική ομάδα όπου συμμετέχουν νεαροί επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο – και από την Ελλάδα – ενώ ο ίδιος έχει κάνει παρουσιάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, Αμερική, Κίνα, Αυστραλία και Ευρώπη.

Η απονομή των βραβείων σε χώρο του παλαιού παλατιού στο κτήριο Banqueting House London, το οποίο χτίστηκε το 1622 και βρίσκεται απέναντι από την Πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street.

Το συγκεκριμένο βραβείο χορηγήθηκε από το Ίδρυμα της οικογένειας Μπλαβάτνικ και την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και κριτές ήταν κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων πολλοί Νομπελίστες. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται η έρευνα νεαρών επιστημόνων που «ήδη αλλάζουν την επιστήμη και την κατανόηση του κόσμου» και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

Παρόμοια Άρθρα

Εργασίες στη Φραγκόσκαλα στην Ε.Ο. 38 Αγρίνιο-Καρπενήσι

Δημητρίου

Οδηγίες για την αποφυγή παιδικών τραυματισμών από κροτίδες και δυναμιτάκια

Δημητρίου

Γιατί ο Λοβέρδος ήρθε Κυριακή βράδυ ταξίδι-αστραπή στο Κούμαρη Αιγιαλείας!

Χρήστος Βεργαναλάκης