Patra News
Slider Ελλάδα Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Αυξήσεις-σοκ στα φάρμακα στις πλάτες των ασφαλισμένων!

Τις έντονες αντιδράσεις των ασφαλισμένων προκαλεί η αύξηση σε περισσότερα από 1700 γενόσημα φάρμακα.

Οι νέες τιμές έχουν ήδη αρχίσει να ισχύουν από την προηγούμενη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρο Λιβαδά να μιλά για «σοκ» των ασφαλισμένων.

Σε τριπλάσια τιμή προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα τους καθώς με απόφαση του Υπουργείου Υγείας τέθηκε σε εφαρμογή η νέα ασφαλιστική τιμολογιακή πολιτική .

Επί της ουσίας, ο υπουργός Υγείας μείωσε την ασφαλιστική τιμή των φαρμάκων και μετέφερε την διαφορά στις τσέπες των ασφαλισμένων οι οποίοι πλέον, καλούνται να πληρώσουν τη συμμετοχή επί της ασφαλιστικής τιμής, αλλά και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες Φαρμακευτικών Συλλόγων, συλλόγων συνταξιούχων και ασφαλισμένων, έδωσε διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι η επιβάρυνση αφορά για όσους δεν δεχτούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο.

Ξεκαθάρισε δε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Την αντίδρασή του στην τοποθέτηση του Υπουργού, εκφράζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς, τονίζοντας πως αυτό που ισχυρίζεται ο Υπουργός δεν είναι εφικτό, καθώς ο ασφαλισμένος θα πρέπει να αλλάξει τη θεραπεία του.

«Αυτό που είπε ο υπουργός δεν μπορεί να ισχύσει. Δεν μπορεί ο ασφαλισμένος να επιλέξει το φτηνότερο γενόσημο, θα πρέπει να αλλάξει τη θεραπεία του. Οι τιμές έχουν οριστεί με βάση την φτηνότερη θεραπεία για την ίδια πάθηση.

Πλέον, αν κάποιος θελήσει να πάρει πιο οικονομικό φάρμακο, θα πρέπει να αλλαχθεί η δραστική ουσία με βάση την ίδια πάθηση. Οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες έχουν τεράστιες αυξήσεις.

Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος που πλήρωνε συμμετοχή 2 ευρώ για ένα φάρμακο, για το ίδιο η συμμετοχή του τώρα μπορεί να φτάσει τα 8 ή 10 ευρώ. Εκτιμώ ότι με τις τόσες αντιδράσεις που έχουν υπάρξει, ίσως κάτι αλλάξει το Υπουργείο».

Παρόμοια Άρθρα

Στη Γουμένισσα ο Ιάσονας Φωτήλας

Δημητρίου

Πότε θα κηδευτεί και πώς ο γιατρός Χρήστος Λαϊνάς που έφυγε από τη ζωή…

Χρήστος Βεργαναλάκης

Πήραν τα…όπλα στο ΠΑΣΟΚ Αχαϊας και πήγαν στην ΕΒΟ για ενημέρωση

Χρήστος Βεργαναλάκης