Patra News
Slider Οικονομία Χωρίς κατηγορία

ΕΦΟΡΙΑ: ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ

Άνοιξε η εφαρμογή για την αναβίωση των ρυθμίσεων σε 24/48, 36/72, 100

και 120 δόσεις

 

 

Ωστόσο οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο των χαμένων δόσεων έως τον Μάρτιο του 2024 και μόνο μέσω web banking
07:00, 17 Απριλίου 2024

Ακριβή αποδεικνύεται η επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις της Εφορίας, καθώς οι οφειλέτες, θα πρέπει να πληρώσουν εντός ολίγων ημερών το σύνολο των δόσεων που έχουν χάσει στους προηγούμενους μήνες ή χρόνια.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε από χθες την ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς δόσεις, ώστε να αναβιώσει η ρύθμιση ή οι ρυθμίσεις των 24/48, 36/72, 100 και 120 δόσεων, που έχουν απολέσει, αλλά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς θα επιλέξουν τη ρύθμιση, αλλά και τον τρόπο πληρωμής.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ με email ενημερώνει τους οφειλέτες, ότι θα πρέπει να μπουν άμεσα στην εφαρμογή, έχοντας περιθώριο λίγων ημερών μέχρι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος που θα περιέχει τη σχετική διάταξη η οποία ενσωματώνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί εντός των ημερών.

Μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος και αν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οι οφειλέτες θα πρέπει να μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, να πληρώσουν όλες τις δόσεις που εκκρεμούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

Το «κέρδος» που θα αποκομίσουν πληρώνοντας τις μαζεμένες δόσεις είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που παρείχε η ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους υπόχρεους ότι, στις ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους, λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:

Όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.
Ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής στις δόσεις που χάθηκαν υπολογίζεται με 0,73% στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.

Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

Η απώλεια των ρυθμίσεων θα γίνει κεντρικά και όχι από τη ΔΟΥ του οφειλέτη.

Η διαδικασία αναβίωσης
Οι οφειλέτες που θέλουν και μπορούν να αναβιώσουν τις χαμένες ρυθμίσεις τους θα πρέπει να μπουν στη νέα εφαρμογή που βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις, όπου μπορούν να ενημερωθούν, κατεβάζοντας το σχετικό ψηφιακό αρχείο. Στην αρχική σελίδα αποτυπώνονται:

Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχουν καταβάλει οι οφειλέτες και δεν πιστώθηκαν στις ρυθμίσεις που είχαν και οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων
Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων.
Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η επανένταξη είναι η πληρωμή να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, ενώ η ΑΑΔΕ τονίζει πως δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.

Παρόμοια Άρθρα

Δικαστικοί πάνε κι έρχονται στην Πάτρα

Χρήστος Βεργαναλάκης

Εβαλαν φωτιά στο ΙΧ αυτοκίνητο καθηγητή στην Τερψιθέα, ψάχνει η ΕΛΑΣ

Χρήστος Βεργαναλάκης

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Εξιχνιάστηκαν 14 κλοπές σε γεωτρήσεις