Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα Χωρίς κατηγορία

ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟΥΣΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εορτές  Εξόδου 2024: Χαμηλότερες του κύρους του Δήμου και του θεσμού

 

 

Αποδυναμωμένο και απομονωμένο το Μεσολόγγι, άπειρες οι αστοχίες που έπληξαν την διοργάνωση

 

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Δημιουργικής Ανατροπής», τ. Δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 

Kάθε χρόνο, κάθε Μεσολογγίτης και κάθε ελεύθερος άνθρωπος καλείται να υπηρετήσει το ύψιστο χρέος απόδοσης τιμής στο Μεσολόγγι της Εξόδου και είναι πράγματι συγκινητική η συμμετοχή απλών πολιτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Ο ΔΗΜΟΣ όμως της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου έχει την θεσμική και κεντρική ευθύνη για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Στιγμιότυπο από την περσινή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στις Εορτές Εξόδου της Ι.Π. Μεσολογγίου, με τον τ. Δήμαρχο Κώστα Λύρο.

 

Οι φετινές εκδηλώσεις απόδοσης τιμής, πέραν του ότι ήταν εμφανώς λιγότερες, πέραν των πολλαπλών και σοβαρών αστοχιών, που έριξαν τον πήχη της ποιότητας, που έφεραν σε δυσάρεστη θέση πολλούς συμπολίτες μας, κινήθηκαν ομολογουμένως σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκιών και του μεγέθους του χρέους αυτού.

Το Μεσολόγγι αντί να αξιοποιήσει την θεσμοθετημένη δια του Νόμου και του Κανονισμού ιστορική παράδοση της προσκυνηματικής προσέλευσης από την ανώτατη πολιτική, στρατιωτική, διπλωματική και πνευματική ηγεσία του τόπου, κατάφερε την απομόνωση και την αποδυνάμωση του.

Απαράδεκτες εικόνες με άδειες τις θέσεις των επισήμων και τον κ. Διαμαντόπουλο, ως Δήμαρχο. να απουσιάζει κατά διαστήματα από την θέση του ή να συνομιλεί με τους γύρω του, απαξιώνουν τους θεσμούς και τις στιγμές μνήμης.

 

Η απουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, που συμβαίνει για πρώτη φορά, η απουσία εκπροσώπησης στον ανώτατο βαθμό των ενόπλων δυνάμεων, η απουσία εκπροσώπου της Βουλής και η αξιοσημείωτη αποχή αρκετών πρεσβειών των φιλελλήνων κρατών, συνιστούν απαξίωση και βαριά αποδυνάμωση του θεσμού των Εορτών Εξόδου, την ώρα που η πόλη μας αναζητεί συμμάχους.

Συρρικνωμένη ήταν ακόμη και η προσέλευση δημάρχων από αδελφοποιημένες πόλεις και Δήμους, ακόμη και γειτονικούς!

Και αν η απομάκρυνση των κυβερνητικών εκπροσώπων ήταν συνειδητή επιλογή της δημοτικής αρχής, όλες οι άλλες απουσίες συνιστούν απαξιωτικές δηλώσεις προς την ίδια, που υποβιβάζουν ασυγχώρητα το κύρος του ΔΗΜΟΥ μας και της επετείου.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το Μεσολόγγι της πολιορκίας είχε πετύχει με εκείνα τα μέσα, να είναι το κέντρο των εξελίξεων, να είναι συμβατό με τα σύγχρονα ρεύματα, διέθετε διπλωματία, ήταν πρωτοπόρο, ήταν ανοικτό.

Είναι θλιβερό εμείς σήμερα να αδυνατούμε να συντηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και προς όφελός μας και να σταθούν αλληλέγγυοι στα κρίσιμα ζητήματά μας και αντί αυτού να οδηγούμαστε στη συρρίκνωση της παρουσίας μας.

Η ανδρεία των προγόνων μας δεν προβλήθηκε στα μνημόσυνα… αποδείχθηκε στις μάχες!

Επίσης:

Ο Δήμος μας ήταν μέγας απών από το χρέος απόδοσης τιμής στο μέγα φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα.

Την στιγμή που το 2024 κηρύχθηκε ως έτος ΒΥΡΩΝΑ και εορτάζεται παντού το πνεύμα Φιλελληνισμού το Μεσολόγγι ως η μοναδική πόλη που είναι ταυτισμένη απόλυτα με τον ήρωα, πλην της ομολογουμένως αξιέπαινης δράσης της Βυρωνικής εταιρείας, δεν έκανε αυτό που όφειλε στον ήρωα του, δεν του προσέφερε τις τιμές που άρμοζαν.

Όφειλε και μπορούσε το ισχυρό όχημα του Φιλελληνισμού, που οδηγεί το Μεσολόγγι, να το ενεργοποιήσει για να υπερασπιστεί την παρουσία του και την προβολή του.

Να διαλαλήσει την αξία του. Και να το έχει κάνει εγκαίρως. Και τότε είναι βέβαιο ότι θα μας λογάριαζαν αλλιώς. Ακόμη και για τα δίκαια αιτήματα μας όπως το Πρωτοδικείο, δεν θα ήμασταν μόνοι στη γωνία. Θα είχαμε σοβαρούς συμμάχους.

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την δημοτική αρχή, η οποία όμως έχει επιδείξει άριστες επιδόσεις στην κατακρεούργηση των ταμείων του Δήμου.

Μάλιστα, απασχολημένη με το πως θα καμουφλάρει τα υπέρογκα κόστη, που προϋπολόγισε, χωρίς αντίκρυσμα, και για τα οποία καλείται να μας αποδώσει το λογαριασμό, δεν αξιοποίησε ούτε το Εγχειρίδιο του Κανονισμού των Εορτών που της παραδώσαμε! Την σπουδαία αυτή παρακαταθήκη που ολοκλήρωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, με την κοπιώδη και αξιέπαινη εργασία της 8μελούς επιτροπής.

Το κύρος του Δήμου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και οι Εορτές Εξόδου είναι αξίες ΥΨΗΛΕΣ και ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ… δεν είναι παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης αδαών και χωρίς την δέουσα ενσυναίσθηση τι εκπροσωπούν…

 

Εκ του Γραφείου Τύπου Συνδυασμού« Δημιουργικής Ανατροπής»

Κώστας Λύρο

Παρόμοια Άρθρα

Σοκ: Ποιας πασίγνωστης εταιρίας κρίθηκαν ακατάλληλα τα επιδόρπια βρώμης!!!

Χρήστος Βεργαναλάκης

Φρικιαστικές μαρτυρίες γειτόνων του Ηλ. Μίχου για επώνυμους βιαστές της 12χρονης!

Χρήστος Βεργαναλάκης

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο κατηγορούμενος για εμπρησμό δάσους στα Αγναντα Ηλείας!