Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Φοιτητές Γεωπονίας της Αμαλιάδας: Το υπουργείο παιδείας παίζει πινγκ πονγκ την έδρα της σχολής με μπαλάκια τους φοιτητές να περιφέρονται από πόλη σε πόλη

Κραυγή αγωνίας από φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας Αμαλιάδας που διαμαρτύρονται για ελλιππέστατη ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο για τη μεταφορά του Τμήματος στο Μεσολόγγι και τις συνέπειες:

Οι φοιτητές βρισκόμαστε στον κυκεώνα των εξελίξεων και καλούμαστε από 01.09.2022 να προσαρμοστούμε σε αντίξοες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή έχει αποφασιστεί η μεταφορά της σχολής σε άλλη πόλη και η ενημέρωση που έχουμε για τον τρόπο που θα γίνει αυτή η μεταφορά είναι ελλιπής. Κανείς δεν απαντά στα ερωτήματα και τις αγωνίες μας. Μόνο μια ανακοίνωση ότι βγήκε το περίφημο προεδρικό διάταγμα. Και έπειτα σιωπή.

Είμαστε αρκετοί φοιτητές που εξετάζουμε τρόπους να συνεχίσουμε τις σπουδές μας χωρίς όμως να μετεγκατασταθούμε στο Μεσολόγγι. Αυτό για μας είναι αδύνατο. Το μόνο όπλο μας σε αυτό τον αγώνα πέρα από την ανάγκη μας για γνώση είναι η Αλληλεγγύη.

Κάποιοι φοιτητές ήμασταν παρόντες σε εκείνη την περίφημη συνάντηση με τον υφυπουργό παιδείας κύριο Συρίγο. Δυστυχώς όμως δεν μας έδωσαν την παραμικρή σημασία. Ρωτήσαμε ποια μέριμνα υπάρχει για όσους δυσκολεύονται να ακολουθήσουν.

Απάντησαν αόριστα ότι “φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος”.

Δεν απάντησαν όμως ούτε το πότε αναμένεται αυτό ούτε αν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. Υπάρχουν δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι ‘’Σύντομα πρόκειται να εγκατασταθεί εργολαβία για την δημιουργία αξιοπρεπών εστιών για τους φοιτητές.” άρθρο στην σελίδα Αιχμή (ιστότοπος Αιτωλοακαρνανίας) στις 11/02/2022.

Τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί; Κι αν όχι σε τι στάδιο βρίσκονται; Θα μπορέσουν από 01/09/2022 να δεχθούν τους φοιτητές ή είναι μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς αντίκρισμα;

Ως Ανεξάρτητη κίνηση Φοιτητών Γεωπονίας θεωρούμε ότι η προτεραιότητα για μια θέση στην Εστία δεν λύνει το πρόβλημα. Οι φοιτητές των τμημάτων που καταργούνται έχουμε συνειδητά επιλέξει τον τόπο αυτό τόσο για να σπουδάσουμε όσο και να χτίσουμε το μέλλον μας. Ζούμε, εργαζόμαστε εδώ και έχουμε δώσει πνοή στην τοπική κοινωνία.

Μια λύση είναι το livestreaming που πολλά πανεπιστήμια όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα το έχουν υιοθετήσει. Είναι μια σύνδεση ενός μαθήματος που γίνεται δια ζώσης στην αίθουσα κανονικά του πανεπιστημίου και της αναμετάδοσης αυτού στους φοιτητές που δεν παρευρίσκονται στην αίθουσα. Θα μπορούσε η παρουσία των φοιτητών να γίνεται κυκλικά σε ομάδες για να αποφευχθεί το φαινόμενο ο καθηγητής να διδάσκει σε άδειο αμφιθέατρο.

Έτσι εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ατόμων στην αίθουσα. Ο καθηγητής θα είναι στο χώρο του πανεπιστημίου με την παρουσία φοιτητών όπως γίνεται κανονικά και ταυτόχρονα οι φοιτητές που δεν παρευρίσκονται παρακολουθούν κι εκείνοι τη διάλεξη από το χώρο στον οποίο βρίσκονται.

Για μας μετρά ο άνθρωπος και οι φοιτητές δεν είναι απλά ένα νούμερο σε ένα χαρτί.

Είναι σαν να επαναλαμβάνεται συνεχώς η ίδια αποτυχημένη συνταγή. Το 2013 ανάγκασαν τους φοιτητές του τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών (ΘΕ.ΚΑ) να μετακομίσουν από Μεσολόγγι σε Αμαλιάδα ανέκοψαν τις σπουδές τους και επικαλέστηκαν μάλιστα τα χαμηλά ποσοστά αποφοίτησης του τμήματος αυτού για να υποσκάψουν και το τμήμα που τους διαδέχθηκε. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της μεταφοράς οι απόφοιτοι ήταν για 7 – 8 ανά έτος ενώ τα τελευταία χρόνια είναι 40 απόφοιτοι σχεδόν όσοι και οι απόφοιτοι της Ιατρικής.

Είναι λες και το υπουργείο παιδείας παίζει πινγκ πονγκ την έδρα της σχολής με μπαλάκια τους φοιτητές να περιφέρονται από πόλη σε πόλη.

Ως Ανεξάρτητη κίνηση Φοιτητών Γεωπονίας αγωνιζόμαστε με όποιον τρόπο έχουμε στη διάθεση μας για την παραμονή της σχολής μας στην Αμαλιάδα τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών μας. Νομίζουν ότι είμαστε αόρατοι αλλά έχουμε φωνή και άποψη. Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μας ξεριζώσει.

Το κείμενο συνυπογράφουν οι κάτωθι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας :

ΚΑΤΟΥΦΑ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΓΕΡΑΚΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΣΑΓΡΗ ΕΛΛΗ

ELOUAHABI CHAIMAE

ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΑΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΜΑΛΛΙΑΡΑΚΗ ΕΦΡΑΙΜΙΑ

ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ

ΤΑΡΝΑΡΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

ΒΩΒΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΒΑΛΤΑ ΠΟΠΗ

ΤΣΑΒΟΥΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΧΑΛΑΡΗ ΑΡΤΕΜΙΣ

ΠΑΝΤΖΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΚΟΒΡΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΙΚΑ ΝΙΚΟΛ

 

Παρόμοια Άρθρα

Ήταν ευδιάθετη μέχρι που σχόλασε: 20χρονη βρέθηκε απαγχονισμένη στην αυλή του σπιτιού της

Nikoleta

ΠΑΤΡΑ: Εξιχνιάστηκαν συνολικά τέσσερις κλοπές – Συνελήφθησαν δυο άτομα

Τι προειδοποιούν οι Μηχανοδηγοί του ΟΣΕ με αφορμή και το ατύχημα στην Πάτρα με τοπν Προαστικό!

Χρήστος Βεργαναλάκης