Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα Πολιτική

Ο δήμος Πατρέων φωνάζει: Η Πολιτεία παρέχει ψίχουλα για αντιπλημμυρική – αντιπυρική – αντισεισμική θωράκιση

Στην αίθουσα «Αλέκα Σιούλη» του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Πατρέων, με δύο θέματα:
-Απολογισμός και Εκτιμήσεις και αντιπλημμυρικής περιόδου
-Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Αναστασίου, αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην κρατική αδιαφορία για ενίσχυση των Δήμων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πρόληψης και της αντιμετώπισης, πλημμυρών και πυρκαγιών, τονίζοντας ότι: «Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων με στόχο την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος απαιτεί γενναία κρατική χρηματοδότηση αλλά και την διάθεση των απαιτούμενων μέσων και επιστημονικού εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού. Αυτό στερείται ο λαός μας, ο Δήμος μας όπως και όλοι οι Δήμοι.

Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που οδήγησαν στην αποδυνάμωση των Δήμων, είναι τεράστιες και δεν κρύβονται. Τα έργα για την αντιπλημμυρική – αντιπυρική – αντισεισμική θωράκιση, δεν είναι επιλέξιμα έργα, αφού δεν αποφέρουν κέρδη στο ζύγι κόστους – όφελους. Για αυτό το λόγο ακόμα και για τα πιο “απλά” όπως για τον καθαρισμό των αρδευτικών αυλακών, υποχρεώνεται ο Δήμος μας να χρηματοδοτεί τις απαραίτητες επεμβάσεις από το δημοτικό προϋπολογισμό».

Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έγινε επικαιροποίηση στο σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών πυρκαγιών το οποίο έχει αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ενημερώθηκαν εγγράφως οι δημόσιοι οργανισμοί ΔΕΔΔΗΕ, ΟΣΕ, Αρχαιολογική Υπηρεσία Πατρών, Πανεπιστήμιο Πατρών, 6η ΥΠΕ, Ιερά Μητρόπολη, ΟΑΕΔ. Την εκτέλεση εργασιών προληπτικού καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, όπου αποτελεί υποχρέωσή τους.
Ανακοινώθηκε δημόσια η ευθύνη των ιδιοκτητών οικοπέδων να φροντίσουν σύμφωνα με την 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη για την αποψίλωση των ιδιοκτησιών τους από χόρτα καθώς και των ιδιοκτήτων αγροτεμαχίων, των οποίων οι ιδιοκτησίες εφάπτονται σε Δημοτικούς – Αγροτικούς οδούς, να προβούν στην κοπή των κλαδιών τα οποία αναπτύσσονται προς τις οδούς και δυσχεραίνουν την κυκλοφορία Πυροσβεστικών Οχημάτων.

Στην συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς και υπηρεσίες:
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου / Δ/νση Πολιτικής Προστασίας
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών
Αστυνομική Δ/νση Αχαΐας
K.E.T.X. 3ο Επιτελικό γραφείο
Δασαρχείο Πατρών
Δ/νση Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Αχαΐας
Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Πελοποννήσου
Λέσχη 4Χ4 Πάτρας
Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Πάτρας «ΩΛΕΝΟΣ»
Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης – Διάσωσης Βραχνεΐκων.

Παρόμοια Άρθρα

Ο Φαρμάκης υπέγραψε έργα υποδομής σε Δίμηκο, Οζερό και Αχελώο

Χρήστος Βεργαναλάκης

Έθιμα και παραδόσεις των Θεοφανείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Γιώργος Αθανασόπουλος

Ν. Φαρμάκης: «Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας έχει σπάσει όλα τα κοντέρ!»