Patra News
Κόσμος

Το ερωτηματολόγιο για την υποψηφιότητα τους στην ΕΕ θα λάβουν Μολδαβία και Γεωργία

Μετά την Ουκρανία, τόσο η Μολδαβία, όσο και η Γεωργία θα λάβουν το σχετικό ερωτηματολόγιο για την υποψηφιότητά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, δήλωσε ότι μετά την επίδοση του ερωτηματολογίου για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ουκρανία και τον Πρόεδρο Ζελένσκι, σήμερα δόθηκαν τα αντίστοιχα ερωτηματολόγια σε Μολδαβία και Γεωργία.

Ο Ζόζεπ Μπορέλ, σημείωσε ότι θα ενημερώσει το ΣΕΥ, σχετικά με το ταξίδι στην Ουκρανία, που πραγματοποίησε μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως είπε «γίναμε μάρτυρες των όσων συμβαίνουν εκεί, της βάναυσης επιθετικότητας των ρωσικών στρατευμάτων κατά του άμαχου πληθυσμού. Επιστρέψαμε πραγματικά συγκινημένοι μετά από όσα είδαμε. Πραγματικά, μπορείτε να πάτε στο Κίεβο. Πηγαίνετε στο Κίεβο όσο περισσότερο μπορείτε και γίνετε μάρτυρες».

Ενημέρωσε ότι έχει ανοίξει η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι

θα συζητήσουν πώς μπορεί η Ένωση να υποστηρίξει καλύτερα τον ουκρανικό λαό και πώς μπορεί επίσης να υποστηρίξει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο [ΔΠΔ].

«Μόλις συναντήθηκα με τον Εισαγγελέα [του ΔΠΔ], τον κ. Καρίμ Καν. Θα παράσχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη, μέσω της αποστολής μας, στους εισαγγελείς, τόσο στους Ουκρανούς όσο και στους εισαγγελείς του ΔΠΔ» δήλωσε ο Μπορέλ.

Συμπληρώνοντας την δήλωση του προσερχόμενος στο ΣΕΥ, ο Μπορέλ είπε ότι «Θα συζητήσουμε επίσης για άλλα θέματα. Η Παγκόσμια Πύλη, για παράδειγμα. Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε όλο τον κόσμο με τις ομοϊδεάτισσες χώρες μας και πώς μπορούμε να τις υποστηρίξουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, η οποία έρχεται. Διότι όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτού του πολέμου – όχι των κυρώσεων, αλλά του πολέμου – όσον αφορά την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.»

Ερωτώμενος για το πότε θα είναι η ώρα για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σημείωσε ότι «οι κυρώσεις είναι πάντα στο τραπέζι. Το να συζητήσουμε για την Ουκρανία σημαίνει σίγουρα να συζητήσουμε για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεών μας. Αυτές που έχουν ήδη αποφασιστεί και σίγουρα οι υπουργοί θα συζητήσουν για το ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Σε ερώτηση για την αποστολή ερωτηματολογίων σε Γεωργία και Μολδαβία, δήλωσε ότι «το επόμενο[βήμα] θα είναι η κανονική διαδικασία, όπως κάναμε και με την Ουκρανία. Η Επιτροπή θα στείλει ένα ερωτηματολόγιο. Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν πήγε προσωπικά στο Κίεβο για να το δώσει στον Πρόεδρο Ζελένσκι. Το ίδιο θα συμβεί και με αυτά τα δύο άλλα κράτη που υπέβαλαν την υποψηφιότητά τους».

Κάτι που θα κάνει ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.

Ο Ζόζεπ Μπορέλ δήλωσε ότι φοβάται τις επόμενες μέρες ο πόλεμος θα ενταθεί στο Ντονμπάς.

Στη ερώτηση: «Οι Ρώσοι σας επέκριναν επειδή είπατε ότι η μάχη θα κερδηθεί στο πεδίο της μάχης. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί;» ο Μπορέλ απάντησε ότι «συνήθως οι πόλεμοι κερδίζονται ή χάνονται στα πεδία των μαχών» προσθέτοντας ότι «Ναι» το πιστεύει.

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Pixabay

Πηγή: iEidiseis.gr

Παρόμοια Άρθρα

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιους συμπεριέλαβε στη διαθήκη του – Τι θα πάρει ο Χάρι

Nikoleta

Η Google προειδοποιεί: Αυτό το hack μπορεί να βάλει χέρι στους λογαριασμούς σε δευτερόλεπτα

Nikoleta

FDA: «Μη φάτε φράουλες» – Έρευνα για σύνδεση με έξαρση ηπατίτιδας Α

Nikoleta