Το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ δεν είναι η απώλεια μνήμης!

Δημοσιεύτηκε: 22/10/2018 - 19:22

Έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας το Αλτσχάιμερ με την απώλεια μνήμης, τη θολή σκέψη, τη νοητική κατάπτωση και γενικότερα με συμπτώματα που σχετίζονται αποκλειστικά με τις πνευματικές επιδόσεις. Δεν είναι όμως αυτά τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ στην Πενσυλβάνια, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Translational Psychiatry, πολύ πριν την αποδυνάμωση της μνήμης παρατηρείται στον εγκέφαλο αξιοσημείωτη πτώση στα επίπεδα γλυκόζης. Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τρόπο να αποτρέψουν εξ αρχής την πτώση, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα συσχέτιση μεταξύ της πτώσης των επιπέδων γλυκόζης στον εγκέφαλο και του Αλτσχάιμερ, ωστόσο τώρα αποδείχτηκε για πρώτη φορά ότι το ενεργειακό έλλειμμα λειτουργεί άμεσα ως έναυσμα για τις βλάβες που παραδοσιακά συνδέονται με τη νόσο. Αυτό εξηγεί πιθανώς γιατί ο διαβήτης –πάθηση στην οποία η γλυκόζη δεν εισέρχεται στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας– αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Όπως αναφέρει η μελέτη, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p38 είναι ενδεχομένως δυνατό να αποτρέψει το έλλειμμα ενέργειας.

«Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά» δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ντομένικο Πρατικό. «Είναι αρκετά τα τεκμήρια που υποστηρίζουν ότι η p38 εμπλέκεται στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ».

Πηγή onmed

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.