Η νικοτίνη είναι η 3η πιο εθιστική ουσία στον κόσμο – Ποιες είναι οι μοναδικές δύο που την ξεπερνούν

Δημοσιεύτηκε: 03/01/2019 - 14:45

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ταξινόμησε τις πέντε πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο. Και πολλές από αυτές τις ουσίες είναι νόμιμες. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να επηρεάσουν την ζωή σας;

 

Ο κατάλογος αυτός δημιουργήθηκε από χημικούς, ψυχιάτρους και φαρμακολόγους.

#1 Ηρωίνη

Από τις πέντε πιο εθιστικές ουσίες, η πρώτη στη λίστα τους είναι η ηρωίνη. Έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι αυτή η οπιούχος ουσίας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο έως και 200%.

#2 Κοκαΐνη

Δεύτερη στην λίστα είναι η κοκαΐνη. Αυτή η ουσία επηρεάζει επίσης τα επίπεδα ντοπαμίνης εμποδίζοντας τον εγκέφαλο να απενεργοποιήσει το σήμα. Έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι η κοκαΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης σε περισσότερο από 3 φορές του κανονικού.

# Νικοτίνη

Τρίτη πιο εθιστική ουσία στον κόσμο και η πρώτη μεταξύ εκείνων που διακινούνται νόμιμα (μέσω των τσιγάρων) είναι η νικοτίνη. Υπάρχει με φυσικό τρόπο στα καπνά. Περισσότεροι άνθρωποι είναι εθισμένοι στη νικοτίνη από οποιαδήποτε άλλη ουσία. Ο καπνός στο τσιγάρο περιέχει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες και περίπου το 70% από αυτές μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

#4 Βαρβιτουρικά

Μετά τη νικοτίνη είναι τα βαρβιτουρικά. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ευφορία και, σε υψηλές δόσεις, μπορεί να καταστείλει την αναπνοή, κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο.

#5 Αλκοόλ

Και όμως. Το αλκοόλ είναι πολύ ψηλά στην λίστα αυτή. Έρευνα σε πειραματόζωα έχει δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μεταξύ 40% και 360%. Και όσο περισσότερο πίνεις κανείς, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο ντοπαμίνης.

Μπορεί η ντοπαμίνη να είναι μια φυσική χημική ουσία του εγκεφάλου, αλλά ο εθισμός σε ουσίες που την εκτοξεύουν είναι πολύ περίπλοκος και επικίνδυνος!

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.