Όλο και μεγαλύτερα ερείσματα λαμβάνει το "internet of things" στην καθημερινότητα

Δημοσιεύτηκε: 12/11/2017 - 18:45

Η Dell Technologies ανακοίνωσε το όραμα και τη στρατηγική της στον τομέα του Internet of Things (IoT),

τη δημιουργία ενός νέου τμήματος IoT, καθώς και συγκεκριμένα νέα προϊόντα IoT, εργαστήρια, πρόγραμμα συνεργατών και μοντέλα κατανάλωσης.

Τα 15 τελευταία χρόνια, ο κλάδος της Πληροφορικής έχει γνωρίσει την άνοδο του cloud computing, ένα ιδιαίτερα συγκεντρωτικό μοντέλο προσφοράς υπηρεσιών Πληροφορικής. Ωστόσο, σε μια εποχή όπου κάθε τύπος συσκευής, από τηλέφωνα μέχρι αυτοκίνητα, λαμπτήρες και θερμοστάτες μέχρι και συσκευές καρδιακής παρακολούθησης λειτουργούν με τη βοήθεια ψηφιακής «νοημοσύνης», υπάρχει πλέον η ανάγκη για επεξεργασία της πληροφορίας με έναν τρόπο κατανεμημένο και σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι συσκευές δεν μπορούν να βασιστούν στον τρόπο λειτουργίας ενός συγκεντρωτικού συστήματος με επίκεντρο την υποδομή του cloud, το οποίο ενδεχομένως να προκαλεί σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις.

«To IoT αλλάζει δραματικά τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και επίσης τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος», αναφέρει ο Michael Dell, chairman και chief executive officer – Dell Technologies. «Η Dell Technologies δείχνει το δρόμο για τους πελάτες μας, με μια νέα αρχιτεκτονική κατανεμημένου computing, η οποία φέρνει το IoT και την τεχνητή νοημοσύνη μαζί, στα πλαίσια ενός ανεξάρτητου οικοσυστήματος από το edge, στο core, στο cloud. Οι επιπτώσεις για την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι πολύ ουσιαστικές».

 

Το νέο τμήμα IoT της Dell Technologies

Το νέο τμήμα IoT της εταιρείας πρόκειται να έχει ως επικεφαλής τον CTO της VMware, Ray O’Farrell, και στο καταστατικό του προβλέπει τον συντονισμό της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών IoT σε όλο το φάσμα της Dell Technologies. Το τμήμα λύσεων IoT (IoT Solutions Division) θα συνδυάσει εσωτερικά αναπτυγμένες τεχνολογίες και προϊόντα από το τεράστιο οικοσύστημα της Dell Technologies, με στόχο να προσφέρει στους πελάτες ολοκληρωμένες λύσεις.

«Η Dell Technologies έχει διαβλέψει προ πολλού την ευκαιρία που αναδεικνύεται μέσω του γοργά αναπτυσσόμενου τομέα του IoT, δεδομένης της πλούσιας προϊστορίας της στην αγορά του edge computing», εξηγεί ο Ray O’Farrell, VMware EVP & CTO / general manager – Dell Technologies IoT division». «Το νέο τμήμα του IoT στοχεύει στη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Dell Technologies, συνολικά, με στόχο την παροχή των κατάλληλων λύσεων, σε συνδυασμό με το τεράστιο οικοσύστημα των συνεργατών μας, για την κάλυψη των αναγκών των πελατών και την παροχή βοήθειας για να υλοποιήσουν συστήματα IoT μέσα στις δικές τους δομές, με μεγαλύτερη ευκολία».

Οργανικές επενδύσεις στο μέλλον του IoT – Προϊόντα, εργαστήρια, πρόγραμμα συνεργατών
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η Dell Technologies θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα προϊόντα IoT, λύσεις, εργαστήρια, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα και οικοσύστημα συνεργατών.

Σήμερα, η Dell Technologies ήδη παρέχει τα συστήματα Edge Gateways, τα οποία μπορούν να διασφαλιστούν και να τύχουν διαχείρισης μέσω του VMware IoT Control Center. Η σειρά των Dell EMC PowerEdge C-Series servers έχει βελτιωθεί για να υποστηρίζει ομαδική εκπαίδευση και μηχανική μάθηση ως μέρος ενός κατανεμημένου πυρήνα. Τα Dell EMC Isilon και Elastic Cloud Storage παρέχουν αποθήκευση αρχείων και αντικειμένων, για μαζικές ποσότητες δεδομένων και επιτρέπουν την εκτέλεση analytics μέσω HDFS. Τα Pivotal Cloud Foundry (PCF) και Pivotal Container Service (PKS) παρέχουν μια ιδανική πλατφόρμα για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών analytics, που βασίζονται στο cloud. Η υπηρεσία της Virtustream, PCF Service παρέχει ένα διαχειρίσιμο Pivotal Cloud Foundry Service, απλοποιώντας την εγκατάσταση και λειτουργία κρίσιμων εφαρμογών στο cloud βασισμένες στο Virtustream Enterprise Cloud, ενώ το Virtustream Storage Cloud διατίθεται για αποθήκευση αντικειμένων cloud εκτός εγκατάστασης (off-premises). Τέλος, το Dell Boomi συνδέει ταχύτατα τα σχετικά δεδομένα με στόχο τη βελτίωση των analytics που βασίζονται στο cloud και τη βαθιά μάθηση (deep learning).

Οι νέες πρωτοβουλίες ανάπτυξης προϊόντων περιλαμβάνουν:
• Το ‘Project Nautilus’ της Dell EMC: πρόκειται για software, το οποίο επιτρέπει την επεξεργασία ροών δεδομένων από πύλες IoT σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα, ακολούθως, αρχειοθετούνται σε αποθηκευτικά μέσα αρχείων ή αντικειμένων για την πραγματοποίηση βαθύτερων analytics.
• ‘Project Fire’: μια πλατφόρμα hyper converged, μέρος της οικογένειας λύσεων IoT, VMware Pulse, που περιλαμβάνει απλουστευμένη διαχείριση, τοπική υπολογιστική επεξεργασία, αποθήκευση και εφαρμογές IoT όπως π.χ. analytics σε πραγματικό χρόνο. Το ‘Project Fire’ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν συστήματα IoT ταχύτερα και να έχουν ενιαία υποδομή software από το edge, στο core, και μέχρι το cloud.
• Το ‘Project IRIS’ της RSA: αναπτύσσεται από την RSA Labs, και αποσκοπεί στην επέκταση της δυνατότητας του Security Analytics να παρέχει ορατότητα απειλών και παρακολούθηση μέχρι το edge.
• Ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως οι επιταχυντές επεξεργασίας, πρόκειται να φέρουν τα analytics πιο κοντά στο edge. Η συνεργασία με πρωτοπόρους του κλάδου όπως τη VMware, την Intel και την NVIDIA και η επένδυση κεφαλαίου της Dell Technologies στο Graphcore, αντικατοπτρίζουν τις ευκαιρίες βελτιστοποίησης της απόδοσης των servers για την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και την βαθιά μάθηση.

Οι νέες πρωτοβουλίες γύρω από τις υπηρεσίες IoT περιλαμβάνουν:
• Συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τη χάραξη στρατηγικής για την οριοθέτηση επιχειρηματιών στόχων, κατευθύνσεις και στρατηγικές, σχεδίαση υποδομών, εγκατάσταση και υποστήριξη υπηρεσιών.
• Υλοποίηση του προγράμματος ‘Worldwide Herd’, ενός πλαισίου υπηρεσιών συμβουλευτικής για την εκτέλεση analytics σε γεωγραφικά διεσπαρμένα δεδομένα – κάτι το οποίο γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητο, όσον αφορά τη δυνατότητα βαθιάς μάθησης σε σύνολα δεδομένων, τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν εξαιτίας του όγκου τους, των απαιτήσεων ιδιωτικότητας, αλλά και περιορισμών που θέτουν ρυθμιστικά πλαίσια.

Η Dell Technologies εστιάζει ως επί το πλείστον στην τεχνολογία και τις υπηρεσίες, και παράλληλα, στα πλαίσια της στρατηγικής της, επιδιώκει τη διεύρυνση του αποτυπώματος του IoT, μέσω ενός ισχυρού οικοσυστήματος και προγράμματος συνεργατών.
• Το βραβευμένο πρόγραμμα συνεργατών της Dell, IoT Solutions Partner Program, αποτελεί ένα προσεγμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από περισσότερους από 90 συνεργάτες με μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Intel, η Microsoft και η SAP, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) όπως η Action Point, η IMS Evolve, η FogHorn και η Zingbox.
• Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει πελάτες σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων της Dell Technologies, επιτρέποντας έτσι την ευκολότερη συνεργασία και υλοποίηση σχεδίων.
• Έμπρακτο παράδειγμα του οικοσυστήματος συνεργατών αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση ότι η VMware και η SAP συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας ενιαίας λύσης IoT analytics και κάθετων εφαρμογών. Η λύση αξιοποιεί τα συστήματα VMware Pulse IoT Center, SAP Cloud Platform και SAP Leonardo και είναι σχεδιασμένη με στόχο να βοηθά τους πελάτες να εγκαθιστούν συστήματα IoT ταχύτερα και να τα διευρύνουν ευκολότερα.

Η Dell Technologies παραμένει προσηλωμένη στα ανοικτά συστήματα και την υποστήριξη προτύπων στον τομέα του ΙοΤ, με τη συμμετοχή της σε προσπάθειες όπως το EdgeX Foundry, το Industrial Internet Consortium (IIC) και το OpenFog Consortium.Το EdgeX Foundry το οποίο ξεπήδησε από πηγαίο κώδικα της Dell, είναι ένα πρόγραμμα open source ανεξάρτητο από κατασκευαστές, το οποίο αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός διαλειτουργικού πλαισίου με στόχο τη διευκόλυνση ενός οικοσυστήματος για το edge computing. Από την έναρξη της λειτουργίας του, τον Απρίλιο του 2017, το EdgeX Foundry έχει μεγαλώσει, ώστε πλέον να περιλαμβάνει 60 συμμετέχοντες οργανισμούς. Προσφάτως, το πρόγραμμα ανακοίνωσε τον πρώτο του μεγάλο σταθμό, με την κυκλοφορία του κώδικα ‘Barcelona’, καθώς και τη συμμαχία του με το IIC, με το οποίο θα συνεργαστεί για την πραγματοποίηση δοκιμών.

(pestaola)

ΠΗΓΗ: http://www.el.gr

Ετικέτες: