Σύσσωμος ο κόσμος του Πολιτισμού αποχαιρέτησε το σπουδαίο Άγγελο Δεληβορριά (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤ.)

Δημοσιεύτηκε: 27/04/2018 - 19:33

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ακαδημαϊκό Άγγελο Δεληβορριά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 81 ετών.

Συντετριμμένη από την απώλεια η αγαπημένη του σύζυγος Μαρία και τα δύο τους παιδιά, Αλέξης και Μαρίνα.
Η κηδεία του τελέστηκε σήμερα στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, και το «παρών» έδωσαν άνθρωποι της πολιτικής και της πολιτιστικής ζωής της χώρας.
Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Λουκάς Παπαδήμος, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, οι πρώην υπουργοί Ν. Φίλης, Κ. Λαλιώτης, Ν. Σηφουνάκης, Στέφ. Μάνος, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Όλγα Κεφαλογιάννη, Πέτρος Ευθυμίου, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του, Άννα, η Άννα Φόνσου, η Μαρίζα Κωχ και άλλοι.
«Ένας Έλληνας ευπατρίδης, μια εξάρχουσα προσωπικότητα που προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες στη μουσειολογία, στην παράδοση, στην αρχαιολογία. Σ' ευχαριστούμε για ό,τι ωραίο, μεγάλο, αληθινό μάς κληροδότησες» είπε, συγκλονισμένος από τον θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνης Κουνάδης.
«Ήταν ένας ιχνηλάτης, ένας φάρος γνώσης που πρόσφερε όσο λίγοι στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού. Φώτισε μοναδικά την ταυτότητα μας στον τόπο και στον χρόνο. Ο τόπος του χρωστά ευγνωμοσύνη. Άγγελε, δεν μπορούμε να σε ξεχάσουμε ποτέ, είσαι πια η ίδια η μνήμη μας» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αποχαιρετώντας τον 'Αγγελο Δεληβορριά.
Για το Μουσείο Μπενάκη και τους εργαζομένους του, η απώλεια είναι δυσβάστακτη. Εκ μέρους του Μουσείου τον επικήδειο εκφώνησε η Ειρήνη Γερουλάνου, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Όταν ο Αντώνης Μπενάκης ίδρυσε το μουσείο του δεν είχε καν ονειρευτεί ότι θα είχε την τύχη να πέσει στα χέρια του Άγγελου [ …] . Ανέλαβε τη διεύθυνση το 1973 και δεν το αντιμετώπισε ποτέ σαν ένα μικρό αθηναϊκό μουσείο. Με το όραμα και τη γνώση του, το μετέτρεψε στο μουσείο των ονείρων του και το απογείωσε».
Με βαθιά συγκίνηση εκφώνησε επικήδειο αποχαιρετώντας τον 'Αγγελο Δεληβορριά, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλειος Πετράκος, φίλος και συνοδοιπόρος του εκλιπόντος από τα φοιτητικά τους χρόνια.
Ο κορυφαίος κλασικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη νοσηλευόταν εδώ και ένα περίπου μήνα σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας με σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα.

Δείτε φωτογραφίες:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

19435260Η σύζυγος του Άγγελου Δεληβορριά, Μαρία, μαζί με τον γιο τους, Αλέξη

4443270 Ο Σταύρος Θεοδωράκης

19436300Κώστας και Δάφνη Σημίτη

4443273Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

4443255Νίκος Φίλης

4443252Γιώργος και Άννα Νταλάρα, Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Φωτόπουλος

4443231Κώστας Λαλιώτης, Νίκος Σηφουνάκης

4443226Διονύσης Σαββόπουλος

4443253Λυδία Κονιόρδου

4443268Στέφανος Μάνος

4443269Χρήστος Χωμενίδης, Λίνα Μενδώνη

4443245Λουκάς Παπαδήμος

4443274

protothema.gr

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.