Πλαστά πέντε Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε: 24/10/2018 - 16:13

Πλαστά αποδείχθηκαν πέντε από τα δεκαέξι «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» που φιλοξενούνταν στο Μουσείο Παλαιάς Διαθήκης στην Ουάσινγκτον. Οι υπεύθυνοι του μουσείου έστειλαν τα πέντε χειρόγραφα για εργαστηριακούς ελέγχους στη Γερμανία όπου διαπιστώθηκε ότι «παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ασυμβίβαστα με την αρχαία προέλευσή τους».

 «Τα χαρακτηριστικά δεν συνάδουν με αρχαία προέλευση», όπως παραδέχτηκε το μουσείο.

Τα «χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» είναι μια συλλογή περίπου 900 Ιουδαϊκών χειρογράφων. Τα πιο γνωστά κείμενα ανάμεσα στα χειρόγραφα είναι τα αρχαία θρησκευτικά κείμενα που βρέθηκαν σε έντεκα διαφορετικά σπήλαια στη περιοχή Κουμράν, στην έρημο της Ιουδαίας, κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νεκράς Θάλασσας. Έγγραφα, επιστολές και πάπυροι, διασώθηκαν σχεδόν ανέπαφοι, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων αποτελείται από χιλιάδες περγαμηνές ακόμα και θραύσματα παπύρων. Είναι γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα.Η μεγάλη σημασία των χειρογράφων αφορά στην αναζήτηση του αυθεντικού πρωτότυπου της Παλαιάς Διαθήκης.

Μια κατσίκα και η περιέργεια ενός βεδουίνου έγιναν η αιτία της σπουδαίας ανακάλυψης. Για χιλιάδες χρόνια στην έρημο της Ιουδαίας υπήρχαν θαμμένα μυστικά στη άμμο που περίμεναν τον νεαρό Βεδουίνο Μωχάμετ Εδ-Διβ. Το 1947 ο δεκαπεντάχρονος βοσκός από τη νομαδική φυλή Τααμιρέ έχασε μια κατσίκα από το κοπάδι του. Η αναζήτησή του τον οδήγησε στην είσοδο μιας σκοτεινής σπηλιάς. Ο βεδουΐνος βοσκός πέταξε μέσα μια πέτρα, μήπως καταφέρει να φοβίσει το ζώο για να βγει έξω. Μόλις όμως πέταξε την πέτρα, ακούστηκε ένας παράξενος θόρυβος, που έδινε την εντύπωση ότι προκλήθηκε από θραύση πήλινων δοχείων. Δεν είχε ιδέα ότι είχε κάνει την ανακάλυψη του αιώνα. Είχε μόλις βρει τους παπύρους της Νεκράς Θάλασσας.

Οι έλεγχοι αποφασίστηκαν αφότου βιβλικοί μελετητές που εξέτασαν 13 από τα κομμάτια που δεν είχαν εξεταστεί προηγουμένως από τη συλλογή του μουσείου, κατέληξαν ότι υπάρχει «εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα» μερικά από αυτά να είναι σύγχρονες πλαστογραφίες.

Ο ανώτερος επιμελητής του μουσείου, Jeffrey Kloha, είπε ότι ήλπιζε ότι «τα αποτελέσματα από τους ελέγχους θα ήταν διαφορετικά».

Βέβαια, πρόσθεσε ότι «αυτό είναι μια ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε το κοινό για τη σημασία που έχει η πιστοποίηση της αυθεντικότητας των σπάνιων βιβλικών αντικειμένων, την περίπλοκη διαδικασία ελέγχου και τη δέσμευσή μας για διαφάνεια».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιδιοκτήτες του μουσείου έρχονται αντιμέτωποι με αντιπαραθέσεις.

Το μουσείο από τον Ευαγγελιστή Χριστιανό και δισεκατομμυριούχο, Steve Green, το 2017 και κόστισε 500 εκατ. δολάρια. Πέρυσι, η εταιρεία του πλήρωσε πρόστιμο 3 εκατ. δολάρια και επέστρεψε χιλιάδες αντικείμενα, μετά από τις κατηγορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι διακίνησε λαθραία αντικείμενα από το Ιρακ.

 

Πηγή: BBC

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.