Μεγάλη απώλεια για την κυπριακή αρχαιολογία (ΦΩΤ.)

Δημοσιεύτηκε: 11/03/2018 - 21:25

Σε ηλικία 86 ετών "έφυγε" από τη ζωή η ελληνίστρια συγγραφέας, ερευνήτρια και αρχαιολόγος Ζακλίν Καραγιώργη- Ζιράρ. Υπήρξε μια διαπρεπής καθηγήτρια και αρχαιολόγος διεθνούς εμβέλειας, με βαθιά κλασική ανθρωπιστική παιδεία. Παροιμιώδες ήταν το πάθος της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, πράγμα που την οδήγησε στην έρευνα για την Αφροδίτη.
Ήταν νυμφευμένη από το 1953 με τον καθηγητή Βάσο Καραγιώργη, πρωτοπόρο Κύπριο αρχαιολόγο και πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, την Κλειώ, μουσειολóγο στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι και τον Ανδρέα, καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 1953 ως το 1992 δίδαξε γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία της σε πολυάριθμους μαθητές.

Η διδακτορική διατριβή είχε θέμα: «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου και η λατρεία της στην εικονογραφία από τη Νεολιθική εποχή ως τον 6ον αιώνα π.Χ.». Υπήρξε, επίσης, βοηθός μορφωτικός ακόλουθος στο Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο Κύπρου (1986-1992) και συνεργάστηκε με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για την πολιτιστική διαδρομή της Αφροδίτης (2002-2005). Της απονεμήθηκαν πολλές τιμητικές διακρίσεις. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2008) για το βιβλίο «Κύπρις, η Αφροδίτη της Κύπρου». Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρ. Προδρόμου: "Πρέσβειρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου"

«Πρέσβειρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου» χαρακτηρίζει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, την αείμνηστη διεθνούς φήμης αρχαιολόγος Ζακλίν Καραγιώργη.
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από τη ζωή η Ζακλίν Ζιράρ-Καραγιώργη, αρχαιολόγος και η ίδια, η οποία στο πλευρό του συζύγου της, κορυφαίου αρχαιολόγου Βάσου Καραγιώργη είχε τη δική της πολύ σημαντική κατάθεση με ερευνητικό έργο, πραγματείες και δημοσιεύσεις στον χώρο της αρχαιολογίας, αλλά και για γενικότερα κυπρολογικά θέματα», αναφέρεται στην δήλωση.
Ξεκινώντας από την επιστημονική ειδίκευσή της στην Αφροδίτη της Κύπρου, η Ζακλίν Ζιράρ - Καραγιώργη έγινε, επισημαίνεται «και Κύπρια από επιλογή και αγάπησε τη χώρα μας». Επίσης, σημειώνεται ότι η εκλιπούσα λειτούργησε και ως δραστήριος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γαλλία».
Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της, καταλήγει η δήλωση.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.