Κινδυνεύει να χαθεί μεγάλη δωρεά στο Δήμο Ναυπακτίας (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

Δημοσιεύτηκε: 11/03/2018 - 21:46

Με σκοπό να πληροφορήσει την κοινωνία της Ναυπάκτου γύρω από την δωρεά που έχει κάνει η σύζυγος του εκλιπόντα καλλιτέχνη-Ζωγράφου Άλκη Πιερράκου στο Δήμο Ναυπακτίας παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στον χώρο πολιτισμού Art Lepanto ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Ράπτης.

Ο κ. Ράπτης κατά την θητεία του ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού στην πρώτη περίοδο, είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Άλκη Πιερράκο η οποία ξεκίνησε από μια έκθεση στην Θεσσαλονίκη με θέμα την ναυμαχία της Ναυπάκτου, μια συνάντηση στο Παρίσι και μια έκθεση στη Ναύπακτο, τον Οκτώβριο του 2016, στο Φετιχέ τζαμί. Κατά τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, στην οποία, παρά τα κινητικά προβλήματα, παρέστη ο ίδιος ο καλλιτέχνης, δεσμεύτηκε να δωρήσει ένα έργο στη Δημοτική Πινακοθήκη, όταν και όποτε αυτή δημιουργηθεί. Την επόμενη χρονιά, τέτοια εποχή του 2017, σε μια ακόμη επίσκεψή του στην πόλη, ο γνωστός ζωγράφος άφησε την τελευταία του πνοή.

Έκτοτε, ακολούθησαν κάποιες συνεννοήσεις του αντιδημάρχου τότε Γ. Ράπτη με τη χήρα του εκλιπόντα, η οποία, με δήλωσή της, παραχωρεί υπό προϋποθέσεις ένα πίνακα του 1967, διαστάσεων 3,00 Χ1,45, ζωγραφισμένο σε ειδικό χαρτί σε μουσαμά με μαύρη σινική μελάνη και μικτή τεχνική στο Δήμο Ναυπακτίας, με την προϋπόθεση να φυλάσσεται και να κοσμεί τη Δημοτική Πινακοθήκη, ένα χώρο, δηλαδή, με τις κατάλληλες συνθήκες (ασφάλεια-κλιματικές), με σκοπό τη διατήρηση του έργου. Σε αντίθετη περίπτωση και αν τίποτε δεν υλοποιηθεί (xώρος-συνθήκες) σε ορίζοντα 5ετίας,ο δωρητής μπορεί ν' αποσύρει την προσφορά του έργου.

Ο κ. Ράπτης παρέδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρη την αλληλογραφία τόσο με τον μετέπειτα αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Γ. Σιαμαντά, όσο και με τη χήρα του καλλιτέχνη, με σκοπό την παραχώρηση του έργου.

Ο κ. Σιαμαντάς, σε επιστολή του προς την κυρία Πιερράκου, αφού την ευχαρίστησε για την προσφορά της στο Δήμο Ναυπακτίας, ανέφερε ότι θα είναι σε θέση να αποδεχτεί ο Δήμος το έργο όταν προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες αποδοχής και όταν οι συνθήκες -δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης- το επιτρέψουν.

Ο κ. Ράπτης, μέσα από την αλληλογραφία του με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Ναυπακτίας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης, η οποία θ' αποτελέσει σημείο αναφοράς των φιλότεχνων, των σχολείων και των επισκεπτών της πόλης. Με τις δωρεές, σημειώνει ο κ. Ράπτης, αλλά και τις μεγάλες δεσμεύσεις μεγάλων συλλεκτών και καλλιτεχνών (Μοσχανδρέου-Παπαγιάννης-Λεπάντο-Φασιανός κ.ά.), πλησιάζουμε περισσότερο στην πραγματοποίηση της δημιουργίας της νέας δομής του Δήμου, της Δημοτικής, δηλαδή, Πινακοθήκης.

Στη συνέχεια της συνέντδυξης Τύπου το λόγο πήρε ο εικαστικός-ζωγράφος Ν. Καλατζής, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ύφος και τη δημιουργία του εν λόγω έργου, το οποίο αξίζει ν' αναφερθεί ότι ονομάζεται "Το όνειρο της γενέθλιας πόλης".

nafpaktianews.gr

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.