Η Ψυχιατρική στην υπηρεσία της Λογοτεχνίας- Β. Κωνσταντινίδης: "Το Σεξ και η Ανατριχίλα έχει κυρίαρχη θέση στο έργο μου"

Δημοσιεύτηκε: 17/11/2018 - 21:12

Βασίλης Κωνσταντινίδης (Ψυχίατρος -Ψυχοθεραπευτής MD, MSc, Συγγραφέας): "Το Σεξ και η Ανατριχίλα έχει κυρίαρχη θέση στο έργο μου".

Kύριε Κωνσταντινίδη, πώς σας βοήθησε  η ψυχιατρική επιστήμη να σκιαγραφήσετε τους χαρακτήρες των έργων σας και ποια εσωτερική  ανάγκη σας ώθησε στη συγγραφή βιβλίων;
Η συγγραφή βιβλίων είναι συνυφασμένη με την άσκηση της ψυχιατρικής ειδικότητας, καθώς ασκώντας αυτήν, μαθαίνει κάποιος να παρατηρεί συμπεριφορές και να ερμηνεύει τα λεγόμενα των γύρω του. Δεν βλέπει πια τα πράγματα μονόπλευρα, αλλά ψάχνει το κίνητρο και τον πόνο πίσω από την χειρότερη φαινομενικά συμπεριφορά. Τι κρύβεται πίσω από την κορυφή του παγόβουνου; Πώς είναι δυνατόν να καταδικάζουμε έναν άνθρωπο, χωρίς να είμαστε κι εμείς οι τέλειοι; Στην ουσία, φοβόμαστε και το δικό μας σκοτεινό κομμάτι. Όλο αυτό κάνει πιο εύκολη την αποτύπωση του ανθρώπινου ψυχισμού στο χαρτί. 
Ως ψυχίατρος ποια είναι η ειδικότητά σας; 
Στο κομμάτι της ψυχιατρικής, ασχολούμαι με την ψυχαναλυτική ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, καθώς και με τη θεραπεία ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.
Και τώρα στο συγγραφικό σας  έργο. Πείτε μας για τα βιβλία σας  που έχουν εκδοθεί.
Έχω ήδη γράψει κι εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτο είναι ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Η πτώση παίζει μόνο ντραμς», που εκδόθηκε το 2011 από τις εκδόσεις Οσελότος. Πρόκειται για μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης μέσα από έναν έρωτα που δεν αποδεικνύεται και τόσο αθώος. Το θέμα της σχέσης μητέρας – γιου είναι κεντρικής σημασίας. 
Το δεύτερό μου βιβλίο εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Momentum, ονομάζεται «Δολοφόνος ταχυδρομικών περιστεριών» και είναι ποιητική συλλογή. Στην ουσία αποτελεί επιλογή των ποιητικών που έργων από το 1997 έως το 2014. Η θεματική αγγίζει συχνά θέματα έρωτα και υπαρξιακού άγχους.
Τι πραγματεύεται η τρίτη κατά σειρά συγγραφική σας απόπειρα;
Στην παρούσα φάση, συγγράφω το τρίτο μου βιβλίο, μυθιστόρημα αρκετά πιο φιλόδοξο σε σχέση με το πρώτο μου, καθώς σε αυτό διαπλέκονται κι εκτυλίσσονται τρεις διαφορετικές ιστορίες με κοινή βάση. Μιλάει για το πώς όλοι οι άνθρωποι καταφέρνουμε κι έχουμε δύο διαφορετικές κι αντίθετες πλευρές, με κύρια πρόσωπα έναν αρχιτέκτονα που ζει μια σειρά από μάταιους έρωτες και μια νοσηλεύτρια που διαρκώς αναγκάζεται να κινητοποιήσει την πιο δραματική έκφραση του εαυτού τους. Σε ένα εξάμηνο περίπου υπολογίζω να έχει εκδοθεί.
Από την περιγραφή της  θεματογραφίας σας  διαπιστώνει κανείς  ότι πρόκειται για ένα βιβλίο με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ποια συναισθήματα κυριαρχούν στο έργο σας;
Το σεξ και η ανατριχίλα έχει κυρίαρχη θέση στο έργο μου. Νομίζω ότι ο σκοπός μου είναι να απομυθοποιηθούν πράγματα που αποτελούν ταμπού στην ελληνική κοινωνία αφενός και αφετέρου να αρχίσουμε να βλέπουμε τον άνθρωπο ως ολιστική κι όχι ως μερική ύπαρξη.
Νατάσα Μπελεζάκη

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.