*

Ο Καμμένος στέλνει το Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε: 12/09/2017 - 23:00

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης πως τελικά το θωρηκτό «Αβέρωφ» θα ταξιδέψει στην συμπρωτεύουσα ώστε να βρίσκεται εκεί για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου.

Η δήλωση του υπουργού ήταν η εξής: «Θα ήθελα εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να κάνω μία πολύ ευχάριστη ανακοίνωση. Χάρη στις προσπάθειες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αλλά και τις προσφορές ιδιωτών ολοκληρώθηκαν οι επισκευές στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο αποφασίσαμε με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων του Συμβουλίου Άμυνας να έρθει στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου και να παραμείνει για έναν ολόκληρο μήνα.

Για λόγους απόδοσης των οφειλομένων τιμών, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με το Θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και τα σχολεία».

Μετά από αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό θα μεταφέρει με ρυμουλκά το θρυλικό πλοίο στη Θεσσαλονίκη με ένα ταξίδι που θα διαρκέσει 2 με 3 ημέρες. Είναι δεδομένο πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταφέρει και αποστολές πολύ πιο δύσκολες. Ειδικά όμως το ταξίδι του ηλικιωμένου σκάφους για την επιστροφή του στο Φάληρο μέσα στο Δεκέμβριο θα χρειαστεί όλη την «τέχνη» και «μαεστρία» που κατέχει παραδοσιακά το Πολεμικό Ναυτικό.

Το σίγουρο είναι πως η δήλωση του υπουργού έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων πολλούς μέσα στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν 4 ημέρες καλά πληροφορημένη πηγή δήλωνε στο newsbeast.gr:

«Όχι οριστική απόφαση δεν υπάρχει, τα δημοσιεύματα είναι υπερβολικά. Γίνεται προετοιμασία, μελετάμε το θέμα, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Είμαστε σε αυτή την φάση. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει από το Επιτελείο και εάν και εφόσον υπάρξει τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί αρμοδίως. Βρισκόμαστε στην διαδικασία της προετοιμασίας και της διερευνήσεως των προβλημάτων αλλά μέχρι εκεί. Απόφαση δεν έχει παρθεί.

Η παλαιότητα του σκάφους είναι δεδομένη από εκεί και πέρα είναι θέμα οργανώσεως του ταξιδιού του «Αβέρωφ» ως πλοίο με όλα τα συστήματα ασφαλείας που πρέπει να έχει ένα πλοίο ταξιδεύοντας στο Αιγαίο. Μετά από 70 χρόνια που έχει να κινηθεί. Βέβαια θέμα είναι και ο ελλιμενισμός στη Θεσσαλονίκη.

Θέλει μεγάλη οργάνωση γιατί πρόκειται για ένα πλοίο που δεν έχει τέτοια οργάνωση. Θέλει μελέτη το θέμα. Είναι δύσκολο αυτό λόγο της παλαιότητας για αυτό μελετάμε όλα τα ενδεχόμενα εάν γίνει αυτό το ταξίδι».

Οι αρμόδιοι έχουν πλέον περίπου ενάμισι μήνα για να έχουν το σκάφος έτοιμο, για ένα ταξίδι περίπου 500 χιλιομέτρων που έχει και πέρασμα από το Κάβο Ντόρο, ειδικά τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πηγές στο Πολεμικό Ναυτικό, το εγχείρημα, αν και δύσκολο, θα στεφθεί από επιτυχία καθώς οι άνθρωποί του δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Αν πάλι, μία στο εκατομμύριο συμβεί κάτι, η ευθύνη θα βαραίνει κυρίως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ή εκείνους που πρότειναν πως ένα ταξίδι σαν αυτό, για ένα πλοίο σαν αυτό, είναι εφικτό.

Αν μη τι άλλο αφότου ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή θα είναι η πρόβα τζενεράλε και το καλύτερο παράδειγμα για όσους θέλουν να δουν το θρυλικό «τυχερό Μπαρμπα-Γιώργη» να σχίζει και πάλι τις θάλασσες του Αιγαίου!

πηγή:newsbeast.gr

Ετικέτες: