Ερντογάν σε Τσίπρα: Οι Τούρκοι ευγνωμονούν τους Έλληνες

Δημοσιεύτηκε: 07/12/2017 - 15:45

«ΜΑΛΑΚΩΣΕ» Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠτΔ - ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ

 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Αλέξης Τσίπρας: «Δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ζει η περιοχή μας, πιστεύω ότι ευθύνη μας είναι να προωθήσουμε το διάλογο και τη συζήτηση, για να επιλύσουμε όλα τα κρίσιμα προβλήματα». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη (07/12) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν, άλλωστε και ο λόγος που ενεθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει στην Ελλάδα, ακριβώς για να οικοδομήσουμε αυτή τη σχέση».

Ο πρωθυπουργός υπερτόνισε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ότι θα πρέπει να εδράζονται σε γερά θεμέλια και σημείωσε σχετικά: «Επιτρέψτε μου να σας πω, σαν μηχανικός που είμαι, ότι τις γέφυρες για να είναι γερές, θα πρέπει να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια. Και γερά θεμέλια είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τα δικαιώματα των λαών».

Ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρισε στον Τούρκο πρόεδρο, πάντως, ότι οι πάγιες ελληνικές θέσεις είναι αμετακίνητες, ιδίως σε ό,τι αφορά στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των διεθνών συμφωνιών, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, χωρίς, ωστόσο ο ίδιος να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτή.

«Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως, άλλωστε και οι δικές μας θέσεις είναι το ίδιο γνωστές και σαφές. Σκοπός είναι όμως, είναι να διατυπώνουμε όλοι τις απόψεις αυτές με γνώμονα το σεβασμό στην άλλη άποψη και με τρόπο εποικοδομητικό. Πιστεύω πως αν σήμερα το επιτύχουμε αυτό, τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι απλά ιστορική, αλλά θα ανοίξει κι ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Τσίπρα - Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου

 

Πηγή

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.