*

Σε αποζημιώσεις από διεθνή Ταμεία προσβλέπει η κυβέρνηση για την πετρελαϊκή ρύπανση

Δημοσιεύτηκε: 03/10/2017 - 10:43

Στην καταβολή αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν οικονομικά από την πετρελαϊκή ρύπανση στον Σαρωνικό, προσβλέπει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με εκπροσώπους των Ταμείων Αποζημιώσεων για Πετρελαϊκή Ρύπανση (International Oil Pollution Compensation Funds, IOPC Funds). Σημειώνεται ότι τα Ταμεία αυτά αποτελούν διακυβερνητικούς Οργανισμούς.

«Υπάρχουν ζημιές και είναι μεγάλη ανάγκη να καταβληθούν αποζημιώσεις, κυρίως στους αλιείς και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που επλήγησαν, καθώς δεν έχει τελειώσει ακόμα η τουριστική περίοδος», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά τη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή των Ταμείων, Χοσέ Μάουρα, και στελέχη τους.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε ότι παρά την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, η ρύπανση σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών έχει ανοίξει ενδεχομένως και ζητήματα επιβίωσης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Διονύσης Καλαματιανός, εξέθεσε αναλυτικά τις κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τη ρύπανση, ενώ πρόσθεσε ότι εφαρμόστηκε το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Ο Μάουρα τόνισε ότι υπάρχουν ήδη επαφές προκειμένου τα IOPC Funds να ανοίξουν Γραφείο στην Ελλάδα για τον υπολογισμό και την καταβολή των αποζημιώσεων. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα όργανα των Funds, κατά συνέπεια έχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κάλυψης.

Όπως είπε, οι κανόνες υπό τους οποίους λειτουργούν τα Funds, είναι αυτοί που ισχύουν διεθνώς και ότι η δουλειά τους είναι να συνεργάζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας που έχει πληγεί για τη διευθέτηση των αποζημιώσεων.

Αναγνώρισε ότι η αντίδραση του υπουργείου ήταν άμεση και αποτελεσματική, σημείωσε δε, ότι η ρύπανση δεν αποτελεί οικολογική καταστροφή, αλλά οικολογικό συμβάν. Επικαλέστηκε άλλες περιπτώσεις με τεράστια οικολογική καταστροφή και τόνισε ότι κεντρικός άξονας λειτουργίας των Διεθνών Ταμείων είναι να γίνεται αναλογική χρήση μέσων απορρύπανσης, σε σχέση με τη ζημιά που έχει προκληθεί, καθώς και η απόδειξη των πραγματικών μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επιχείρηση απορρύπανσης.

Πηγή: enikonomia.gr