*

Μετωπική με την Eldorado Gold για τη χρυσή επένδυση και 2.400 εργαζόμενους

Δημοσιεύτηκε: 12/09/2017 - 12:20

Στη διαιτησία θα κριθεί τελικά όπως όλα δείχνουν η υπόθεση της Eldorado Gold και των επενδύσεών της στην Ελλάδα. Με την ανακοίνωση και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε υπήρξε μια βροχή δηλώσεων και αντιδράσεων.

Η διοίκηση της Eldorado Gold έδωσε περιθώριο έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση για να χορηγήσει τις άδειες που απαιτούνται για τα δύο ορυχεία στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα διαφορετικά διακόπτει τη λειτουργία της.

Στην περίπτωση που δεν εκδοθούν οι άδειες, τότε το 90% των θέσεων εργασίας θα χαθούν, προειδοποίησε ο πρόεδρος της καναδικής εταιρίας Τζ. Μπερνς.

Άφησε ωστόσο ένα παράθυρο διαλόγου στην κυβέρνηση, καλώντας σε διάλογο τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό.

Η Eldorado ζητά ενημέρωση για τους λόγους της καθυστέρησης στη χορήγηση των αδειών, όπως και για την αιτία προσφυγής στη διαιτησία, από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αιχμές από την κυβέρνηση

Σαφείς αιχμές αφήνει η κυβέρνηση για την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τις εργασίες της στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

«Προσπάθησε η ΝΔ σε συνεργασία ίσως και με την εταιρία να δημιουργήσει πρόβλημα αμέσως μετά τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε - όχι επενδύσεις - αλλά πώς οργανώνουμε τις επενδύσεις, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική. Δεν είναι το σημαντικό να έρχεται απλώς ένας μεγάλος επενδυτής και να λέει “αυτό θέλω να κάνω”, αλλά να έχεις στρατηγική, κανόνες και τι φίλτρα για να βγει η χώρα από κρίση χωρίς να γυρίσει στην περίοδο πριν το 2009» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υιοθετώντας τη γραμμή που είχε χαράξει από το πρωί ο Γιώργος Σταθάκης.

Εξίσου επιθετικός υπήρξε και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος που υπενθύμισε ότι προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπήρξε και δημοσίευμα που σχεδόν προαναγγέλλει την συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ταυτίζεται χωρίς να δει την ουσία της υπόθεσης, να δει τα επίδικα ζητήματα και να τα συζητήσουμε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,.

Άφησε δε αιχμές για την στάση της εταιρείας πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαιτησίας, αναφέροντας πως «είναι η 3η φορά που η εταιρεία προαναγγέλλει το τέλος των επενδυτικών της δραστηριοτήτων».

Την πρόθεσή της αναστείλει σε δέκα ημέρες τις εργασίες της στην Ελλάδα ανακοίνωσε η καναδικών συμφερόντων εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold, εάν η κυβέρνηση δεν εκδόσει τις απαραίτητες άδειες για τη συνέχιση των εργοστασίων της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εάν δεν δοθούν οι άδειες θα προχωρήσει στη διαδικασία απόλυσης των 1.100 εργαζομένων, που απασχολούνται απευθείας σε αυτήν. Συνολικά το σύνολο των απασχολούμενων στην επένδυση και μέσω των εργολάβων είναι 2.400 άτομα.

«Οι εγκρίσεις αδειών δεν πρέπει να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τους νόμους που ισχύουν ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά σχέδια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς.

Στις 21 Σεπτεμβρίου λήγει η προσωρινή άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας και εκκρεμούν: η άδεια λιθογόμωσης επίσης για την Ολυμπιάδα καθώς η άδεια ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για πρωτοφανή ενέργεια από την πλευρά της εταιρείας και σχολίασε ότι η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής.

Υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού και η δεύτερη πρόταση, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, έχει επιστραφεί εδώ κι ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Το υπουργείο έχει προτείνει τη μέθοδο της διαιτησίας και υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% των Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Επιστολές για τη διαιτησία από τον Κ. Μίχαλο

Παρέμβαση για την οριστική επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος για την τελεσίδικη αδειοδότηση της εταιρίας Eldorado Gold έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος απέστειλε επιστολές στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη και στη διοίκηση της εταιρίας Eldorado Gold, προτείνοντας να αναλάβει το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τη διαιτησία μεταξύ της εταιρίας Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου, με την εξειδικευμένη υπηρεσία που διαθέτει το Επιμελητήριο, και παρέχει το αρμόδιο κέντρο του, Διαιτησιών και Διαμεσολαβήσεων.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, μία τέτοια εξέλιξη στην υπόθεση θα έδινε άμεση λύση στο πρόβλημα, καθώς όπως εξήγησε, η απόφαση της διαιτησίας εκ του νόμου καθίσταται σεβαστή και άμεσα εφαρμόσιμη.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Πολιτεία και η Eldorado Gold έχουν αποδεχθεί την προσφυγή σε διαιτησία, αλλά η όλη διαδικασία καθυστερεί.

πηγή:newsbeast.gr

Ετικέτες: