Οι τράπεζες "ψήνουν" τους "κόκκινους" δανειολήπτες με γενναίο "κούρεμα" για να απαρνηθούν το νόμο Κατσέλη

Δημοσιεύτηκε: 16/10/2018 - 12:29
κούρεμα

Γενναίο «κούρεμα» σε χιλιάδες καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, υπόσχονται οι τράπεζες στους «κόκκινους» δανειολήπτες που θα απαρνηθούν την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patranews.gr, πριν από λίγες ημέρες, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο κοινής ρύθμισης των τραπεζών, που αφορά 120.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκ των οποίων 100.000 στεγαστικά και 20.000 καταναλωτικά, ωστόσο από την πλευρά των δανειοληπτών, διαπιστώνεται απροθυμία να εγκαταλείψουν τις ευνοϊκές πρόνοιες του νόμου Κατσέλη.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες βιάζονται να «ξεφορτωθούν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση, όμως χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια προς ένταξη στο νόμο Κατσέλη, έχουν προγραμματιστεί να εξεταστούν από τα ειρηνοδικεία της χώρας, από το 2019 και μετά.

Η ρύθμιση είναι γενναία για τα καταναλωτικά δάνεια καθώς προβλέπει οριζόντιο κούρεμα της οφειλής κατά 80% για χρέος έως 50.000 ευρώ ανά τράπεζα. Το κούρεμα δίνεται από όλες τις τράπεζες στις οποίες ο ίδιος δανειολήπτης μπορεί να έχει πάρει καταναλωτικά δάνεια και να έχει χρέη από πιστωτικές κάρτες.

Στα στεγαστικά δάνεια, η ρύθμιση αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ. Το «κούρεμα» γίνεται με έμμεσο τρόπο, όπου ο δανειολήπτης καλείται να εξοφλήσει το 80% της σημερινής αξίας του ακινήτου του και όχι του δανείου που έχει λάβει.

Για παράδειγμα εάν έχει πάρει στεγαστικό δάνειο 120.000 ευρώ και η παρούσα αξία του σπιτιού είναι 80.000 ευρώ, η τράπεζα θα του προτείνει να πληρώσει, σε βάθος αρκετών ετών, το 80%, δηλαδή 64.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του δανείου, δηλαδή τα 56.000 ευρώ που απομένουν, «παγώνουν» και διαγράφονται στην λήξη της σύμβασης.

Στην ρύθμιση των στεγαστικών σημαντικό ρόλο παίζει η συνολική ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη. Γι΄αυτό και στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει κι άλλη – πέραν της 1ης κατοικίας – ακίνητη περιουσία που η συνολική αξία της ξεπερνά το ύψος του δανείου, τότε δεν θα παίρνει το «κούρεμα» και δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του βασικού κανόνα της συγκεκριμένης ρύθμισης που είναι η αποπληρωμή του 80% της παρούσας αξίας του ακινήτου.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.