«Αγκάθι» το κοινωνικό μέρισμα

Δημοσιεύτηκε: 27/10/2017 - 13:25

Το τελεσίγραφο των θεσμών για πληρωμή χρεών και προώθηση αναπτυξιακών σκοπών

 

Συμφωνία υπήρξε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί, σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Υπήρξαν όμως αντιρρήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών για το κοινωνικό μέρισμα.

 

Πιο συγκεκριμένα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ Αυτό βέβαια σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.

 

Μετά και από τη χθεσινή έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην κυβέρνηση πνέει αέρας αισιοδοξίας.

 

Παρά την αισιοδοξία ωστόσο, το έκτακτο επίδομα των 1000 ευρώ σε 1 εκατ. πολίτες που προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης συγκεντρώνει ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών. Η δική τους αντιπρόταση είναι να διατεθεί το όποιο πόσο προκύψει από την υπέρβαση έναντι του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και για αναπτυξιακούς σκοπούς.

 

Από τη στιγμή που η τρόικα φέρνει αντιρρήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, η κυβέρνηση ποντάρει στην έγκριση από το Eurogroup, ωστόσο προβληματίζεται αν οι Ευρωπαίοι δεχθούν τις ελληνικές προτάσεις. Στόχος είναι να πιέσουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών τα μέλη του Eurogroup να δεχθούν το θέμα του κοινωνικού μερίσματος, ώστε να κλείσει ένα θέμα, μέχρι την επάνοδο της τρόικας σε τέσσερις εβδομάδες.

 

Πάντως, το εγκεκριμένο από την τρόικα πρωτογενές πλεόνασμα, αποτελεί «μαξιλάρι» για τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με την καταβολή των επιδομάτων που καθυστερούν.

 

ΠΗΓΗ:dealnews.gr